23 / 12 / 2024

Alemdağ imar planı askıya çıktı!

Alemdağ imar planı askıya çıktı!

Flashaber Gazetesi yazarlarından İsa Demir Emlak Piyasası köşesindeki bugünkü yazısında Alemdağ imar planına değindi. Demir, Alemdağ ve Çevresini kapsayan 1/5000 ölçekli imar planının askıya çıktığını belirtti...



Alemdağ ve Çevresini kapsayan 1/5000 ölçekli imar planı 27/11/2013 günü itibariyle İstanbul Büyük Şehir Belediyesinde askıya çıktı.Bir ay süreyle askıda sergilenecek olan plana itiraz edilebilecek.Bir çok iyileştirmenin yapıldığı planda, bir takım eksikler olsa da, bu zaman kadar yapılmış olan en iyi plan olarak tarihe geçecek. Yıllardır yaz boz tahtasına çevrilen Alemdağ ,makus tarihinden tam kurtuldu derken plan iptali edilmişti. İnşallah bu seferki plan uzun soluklu bir plan olur.İmar planları bir bölgede en az 30 - 40 yıl değişmeden uygulanmalıdır.Bölgelerdeki gelişim hızına göre planlarda değişikler yapılabilir .Ancak Alemdağ da her yıl bir plan yapılıyor.Geçmişe bakacak olursak İstanbul da bu kadar talihsiz bir yerleşim yeri olmadığını görürsünüz. 

Ancak ne olursa olsun Alemdağlılar olarak doğa harikası beldemizin gelişmesi için imar planlarını iyi takip etmeliyiz. Plan yapmanın ne kadar zor bir şey olduğunu en iyi Alemdağlı bilir. Alemdağ'da bir yıl imar var bir yıl yok maalesef.Adeta deneme tahtası oldu Allemdağ, 1994 yılından beri defalarca imar planı yapıldı bozuldu.Bir türlü hak ettiği imar planına kavuşamadı. İlçe olduktan sonra hak ettiği ilgiyi görmeye başlasa da, belde belediye döneminde planda yapılan hatalarından dolayı mahkeme kararı ile plan edildi. Çok hızlı olmasa da 1/5000 ölçekli plan yeniden hazırlandı.Aralık ayının ikinci haftasında 1/1000 ölçekli uygulama imar planı büyük şehir meclisinden geçeceği söyleniyor.Bu durumda 2014 yılının başlarında Alemdağ şantiye alanına dönecek.Şimdiden müteahhitler Alemdağ da cirit atıyor. 


Planın tamamına bakacak olursak; her mahallede imar artışları olmuş durumda. Ancak imar yoğunluk artışının adaletli bir şekilde dağılmadığını görüyoruz. Neye göre yoğunluğun dağıtıldığı anlaşılamıyor. Karadeniz havzasındaki artış, Ömerli içme suyu havzasındaki bölgelerden daha az durumda. Otobandan Alemdağ'a giriş maalesef yine yok. Bazı 2/b alanlarında park ve yeşil alanların dağılımında orantısızlık var. Kraldan çok kralcılık yapılarak Orman yaklaşma sınırı 10 metre olarak belirlenmiş. Plan yapılırken Ormandan alman raporda böyle birşey yok. Bazı 2/b arsa sahipleri bu yaklaşma sınırı yüzünden mağdur olacak. Bu durum değişmeli. 

Eski planda yapılan bir çok hatada giderilmiş durumda. Yanlışlıkla dört kat yapılan yerler altı kat olmuş.Yeşil alanda kalmış bir çok ev temizlenerek vatandaş rahatlatılmış.2/b mahalleleri bu planla biraz daha rahat nefes alacak gibi görünüyor. İski yönetmeliğindeki değişiklik ile Dere koruma bandı on metreye düşürülmüş. Alemdağ içinden geçecek Otoban plana işlenmiş. İş burada bitmiyor tabiki. Önemli olan 1/1000 ölçekli plan biran önce yürürlüğe girmeli ve plan notları dikkatle yazılmalıdır.Emsal harici olan çıkmalar en az 2000m2 arsalarda da kullanılmalıdır.Küçük parsellerdeki çekme mesafeleri dikkate alınmalı, eski plan notuna göre inşaatı devanı eden yerler unutulmamalıdır.İleride kaçak dükkanların oluşmaması için Ana arterde bitişik nizam uygulamasından kaçınılmamalıdır. 

2/b parsellerinde ödeme yaparken terk miktarları düşürülebilmesi için, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı biran önce yürürlüğe girmesi gerekiyor. Ödeme tebligatlarının tüm hızıyla geldiği Alemdağ'da 2/B mağduru zamanla yarışıyor, İlgililere duyurulur. 


İsa Demir/Flashaber


Geri Dön