20 / 11 / 2024

Ali Ağaoğlu: 10'a yakın otel projemiz var

Ali Ağaoğlu: 10'a yakın otel projemiz var

Ali Ağaoğlu, Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun yatırım planlarını anlattı...




Ucuz konut projeleri bile satılmazken, ürettiği pahalı konutlar peynir ekmek gibi satılan Ali Ağaoğlu ile Türkiye konut piyasasını ve Ağaoğlu şirketlerinin yeni yatırımlarını konuştuk...

Yaptığı evlerden yılda 1 milyar liranın üstünde para kazanıyor. "Madem kazanıyorum niye harcamayayım" diye düşünüyor ve beğendiği her arabayı satın alıyor. Roys Roys'uyla şantiyelere giren şoförünü arka koltukta oturtan, sevgilisiyle magazin sayfalarına çıkmaktan çekinmeyen, ofisinin terasında organik domates, salatalık yetiştiren, akrabalarını yılda bir kere Uludağ'daki oteline toplayıp hasret gideren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ile görüştük. Sorduğumuz her soruyu samimiyetle cevaplayan Ali Ağaoğlu hem Ağaoğlu şirketlerinin durumunu, yatırımlarını hem de özel hayatını anlattı...

Ürettiği projeleri, arabaları, akrabaları, özel hayatı o kadar renkli ki Ali Ağaoğlu'nun, konuştuklarımızı tek bir habere sığdıramadık. Bugün emlak sektörü ve Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun yatırımlarını bulacağınız bu sayfada yarın da Ali Ağaoğlu'nun özel hayatıyla ilgili ilginç detaylar yer alacak...

TÜİK'in son yayınladığı 2010 1. Dönem İnşaat Ciro Endeksine göre cirolar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 geriledi. Oysa gecen yıl küresel ekonomik krizin etkileri bu yıldan daha yoğun hissediliyordu. Bu düşüşün sebebi nedir sizce?

Geçen yıl krizin en göbeğinde krizin önünü açan bizim My City Bahçelievler projemiz oldu. Yaprak kıpırdamıyor, satış ofisleri neredeyse kapanma noktasına gelmişken projemizi satışa çıkardık ve bir hafta içinde bin 200 daire sattık. Yer güzel proje güzel, fiyatlar güzel ama en önemlisi ödeme koşullarının cazipliğiydi ve insanlar psikolojik olarak var olan paralarını bile kullanmaktan çekiniyorlardı. Geliştirdiğimiz ödeme modelleriyle kriz ortamında insanları nitelikli ve güzel bir konuta sahip olmalarını sağladık. Yaptığımız modelin ne kadar başarılı olduğu da ortada. Bakanlar kurulunda dahi konuşuldu, bir şey yaparsan halk buna olumlu tepki verir diye. Ondan sonra Mart ayında çıkarılan "Emlakta KDV İndirimi" teşviği ve alım satımlardaki harç oranlarının düşürülmesi, sektöre canlılık getirdi. ÖTV %18'den yüzde 8'e düştü. Bunun modelini biz My City projesinde uygulamıştık. O dönem çıkarılan teşvikler insanların alım yapmasını sağladı. Krizin psikolojik etkilerini azalttı. İnsanlar ev aldı, araba aldı, otomobil fabrikaları neredeyse kapanmak üzereydi, tekrar çalışmaya başladı.

Bu yılın ilk çeyreğinde satışlarda bir düşüş olduğunu görüyoruz. Gerçi bu projesine göre değişiyor. İşini doğru yapan, doğru proje, doğru fiyat, doğru yer, doğru marka olan projelerde satış var ama her projede satış yok.

Hiç adını duymadığımız inşaat şirketleri çok ucuz konut projeleri satışa çıkarmaya başladı. Orada satılan 3+1'ler neredeyse sizin 1+1 konutlarınızdan bile ucuz. Bu rekabet açısından sizi zorluyor mu?

Bir insan buzdolabı ya da televizyon bile alırken, ki ortalama bin liralık bir üründür, servisi var mı, markası nedir diye ince eleyip sık dokuyor. 40-50 bin liralık projeleri biz de hayretle izliyoruz. Maliyet, arsa fiyatları o değildir. Bırakın onu ben zararına yapıp satacağım bile dese teknik olarak mümkün değil o fiyatlar. Mesela çıkıp diyor ki "50 dönümlük bir arsaya 3 bin daire yapıyorum." 3 bin daireyi o yere nasıl sığdırıyorsun? Üst üste koysan olmaz, alt alta koysan olmaz. Bırakın parasal kaygıları, fiziken o arsaya o kadar dairenin sığacağına inanmıyorum. Ben 200 dönüm bir yere başlayacağım 3 bin daire yapacağım. Anca sığdırdım. Bunu hayretle izliyorum ve bu tip projelerden daire alan binlerce, on binlerce insanın mağdur durumuna düşeceğini düşünüyorum. Bir kötünün bir köye zararı vardır. Böyle bir mağduriyet tüm inşaat sektörüne zarar verir.

Sizin projelerinizde durum nedir? Satışlarınızda azalma oldu mu? En çok, en hızlı ne tip daireler satılıyor şu sıralar?

Towerland projesi var o proje peynir ekmek gibi satacağımız bir proje değil. Ataşehir'in son kalan en güzel yerinde arsa. Belli bir gelir grubunun üstündekilere hitap edecek. Genelde piyasadaki alıcı 200 ila 300 bin lira arasında, daha çok orta gelir grubu. 300'e bin alıcı varsa 300'ün üzerine çıkınca bu rakam 300'e düşüyor. Talep B gelir grubundan var. Fiyat yükseldikçe alıcı azalıyor.

Yeni konut projeleriniz var mı? Bunlar daha çok hangi gelir grubuna hitap edecek?

Ayazma tarafında yeni Olimpiyat stadının yan tarafında 3 bin 500 konutluk bir projemiz var. Ruhsat aşamasındayız. Tahminen 1-2 ay içinde satışına başlarız. Orası daha çok orta gelir grubuna hitap eden bir proje olacak. Yani fiyatlar 200-300 bin arasında değişecek.

Konut dışında başka yatırımlarınız olacak mı?

Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak inşaat amiral gemimiz olmaya devam edecek. Turizmde varız, otel yatırımlarımız devam ediyor. 10'a yakın otel projemiz var. Arsaları alınmış, proje ve ruhsat aşamasında olan projelerimiz var.

Asıl büyük atılımı enerji sektöründe yaptık. Enerji sektörüne girmeye geç karar verdik ama büyük atılım yaptık. Kriz döneminde lisanslı 9 enerji şirketini satın aldık.

Ne zaman oldu bu gelişme?

2008 sonlarında enerji sektörüne girmeye karar verdik. Kriz bizim için fırsat oldu. Kriz yüzünden yatırımdan vazgeçen şirketleri satın alarak bünyemize kattık. Ben çok tez canlı bir insanımdır. Bir işe girdim mi hemen olsun isterim. Geçen yıl 9. ayda temelini attığımız Mersin Mut projemizi 6 ayda tamamladık. 2 aydır üretimde.

Hidroelektrik santrali mi burası?

Rüzgar enerjisi santrali. Ağaoğlu grubu olarak hedefimiz yenilenebilir enerji. Mersin'deki santral devreye girdi elektrik üretimi başladı. 80-90 milyon dolar civarı bir yatırım yaptık. Şu anda Bandırma Galata Wint projemiz devam ediyor. 200 milyon dolarlık bir yatırım. O da rüzgar enerjisi santrali. Kısmet olursa bu senenin sonunda onu da faaliyete geçireceğiz.

Sadece yenilenebilir enerji yatırımlarınız mı olacak?

Evet, başta rüzgar ve hidroelektrik olmak üzere temiz enerji yatırımlarımız olacak. Bingöl'de bir HES projemiz var. O da proje ve ruhsatta son aşamada. 60 megavatlık bir hidroelektrik santralimiz var.

Yenilenebilir enerjide büyümeyi hedefledik ve yaptığımız konutlarda mesela Towerland'te Mersin'de ürettiğimiz temiz enerjiyi, yüzde 20 daha ucuza kullandırıyoruz. Hem çevreci bir proje oluyor, hem de daha ucuza kullandırıp daire sahiplerine çok büyük bir avantaj sağlamış oluyoruz.

Yeni projelerde de devam edecek misiniz bu uygulamaya? Bazı projelerde kendi enerjisini üreten konutlar üretiliyor. Sizin öyle bir hedefiniz var mı?

Dünyada böyle bir trend var ama şu anda konutların tükettiği enerjiler, kendi rüzgarından güneşinden sağlanacak yeterlilikte değil. Konutlarda dikkat etmemiz gereken şey enerji üretiminden ziyade enerji tasarrufunu sağlamak. Biz özellikle ona dikkat ediyoruz. Binalarda enerji tasarrufu yaparak 100 liralık doğalgaz faturasını 50 liraya düşürebilirsiniz. Daha az enerji, daha az su harcayan, harcadığı suyu da geri dönüşümle tekrar kullanabilen binalar yapıyoruz.

Hidroelektrik santral yatırımları yapan, çevreci Karadenizli bir iş adamı olduğunuz sormak istiyorum. Karadeniz'de derelerin üzerine yapılmak istenen HES'ler doğanın dengesini bozuyor diye çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından eleştiriliyor ve istenmiyor. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?

Benim doğaya olan tutkumu herkes bilir, ofisimde bile ceylanlarım vardır. Terasımda hala zeytin ağacından biberine patlıcanına kadar yetiştirmeye çalışıyorum. Gelişen toplumlarda enerji bir ihtiyaç. Türkiye'nin de büyümek için daha büyük enerji yatırımlarına ihtiyacı var. Türkiye enerjide yüzde 80 dışa bağımlı bir ülke. Enerji bağımsızlığınız yoksa bağımsızlıktan bahsetmek zordur. Türkiye mutlaka kendi öz kaynaklarını kullanmalı. Akan suları esen rüzgarı değerlendirmemiz lazım. Ama bunu mutlaka çevreye zarar vermeden yapmak lazım. Türkiye'nin RES yani rüzgar enerjisi potansiyeli mutlaka değerlendirilmeli. Türkiye'nin 8-10 binin üzerinde rüzgar enerjisi potansiyeli var. Bunu kullanmıyoruz. Hepimiz gidip köylere oturamayacağımıza göre mecburen enerji yatımları yapacağız.

Sizin Karadeniz'de düşündüğünüz herhangi bir enerji yatırımı var mı?

Henüz denk gelmedi. Aldığımız projelerden denk gelen olmadı. Gürcistan'da 100 megavatlık HES projemiz var. Onun dışında gelse memleketimdir seve seve yatırım yapmayı düşünürüm. Fırsat olmadı.

Ağaoğlu şirketler grubu olarak toplam kaç çalışanınız var?

10 binin üzerinde.

Yıllık cironuz ne kadar?

Sadece inşaattaki ciromuz 1 milyar liranın üzerinde. Enerjide daha yeniyiz. Ama hedefimiz ilk etapta yıllık asgari 100 milyon doların üzerinde ciro elde etmek. 3 sene içinde hedefimiz bin megavatı yakalamak ondan sonra da enerji çeşitliliği ve 8 bin megavatlık üretimi sağlamak. Bu da yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım gerektiriyor.
Sabah/Zeliha Alagöz Temiz


Geri Dön