03 / 05 / 2024

Ali Ağaoğlu; 2010 yılının en işini bilen işadamı seçildi!

Ali Ağaoğlu; 2010 yılının en işini bilen işadamı seçildi!

Perihan çakıroğlu: Konut ve inşaat sektörünün starı konumuna gelen Ali Ağaoğlu'nun karizmasının bu kadar parlayacağı beklenmiyordu. Ama o, projeleri, otomobilleri, kız arkadaşları, reklam oyunculuğuyla öne çıkmayı başardı



 çok hareketli bir yıl geçirdik. Her gün yeni bir gündem ortaya çıkarmadaki becerimize diyecek yoktu.

Siyasi arenayı bir kenara bırakırsak, iş dünyasında medya organlarında en çok yer alan kahramanları belirleyen Medya Takip Merkezi'ne (MTM) göre ilk 3 sırayı TOBB Başkanı Rİfat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve Doğan Grubu'nun patronu Aydın Doğan almış.

Onu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Rahmi Koç,  İzmir  Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, inşaatçı Ali Ağaoğlu, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve Koç Holding Başkanı Mustafa Koç izlemiş.

Etliye sütlüye karışmayanlar

Bu 10'luk listede gözlerim özellikle iki ismi, Güler Sabancı ile Bülent Eczacıbaşı'nı aradı. Nedense yoklardı. Sabancı ile Eczacıbaşı, son yıllarda etliye-sütlüye karışmamaya çok dikkat ediyorlar. Sanki, 'Aman Başbakan Tayyip Erdoğan'ı kızdırmayalım' çizgisinde davranıyorlar.

Geçmiş yıllara göre işlerine kapanmış görünüyorlar. Sabancı, dış basında daha aktif görünse de içeride çok mesafeli. Eczacıbaşı da çok az demeç veriyor.

Doğan, en zorda kalan işadamı

Son aylarda daha sessiz davranan Hisarcıklıoğlu'nun medya popülaritesi açısından ilk sırayı almasında Erdoğan'la girdiği, 'İşçi al, işçi alamam' polemiğinin önemli yer tuttuğunu düşünüyorum. Boyner, referandumda rengini belli etmediği için Erdoğan'la ters düştü. Bu da ona ikincilik getirdi.

Aydın Doğan, geçen yılın en zorda kalan işadamı oldu. Maliye'nin kestiği yüksek vergi cezalarıyla gündeme gelen Doğan, yılın sonuna doğru cezaların büyük kısmına af geldiği için rahatladı. Onun, 2011'in başlarında medya organlarını satacak mı, satmayacak mı tartışmasıyla gündemin baş köşesinde olacağını tahmin ediyorum. 30 yıllık eski patronumu tanıyorsam, TV kanallarını bilemem ama gazetelerini satmakta hatta hiç satmamakta direneceğini düşünüyorum.

Ağaoğlu, en işini bilen oldu

 TİM Başkanı Büyükekşi, kur savaşları nedeniyle Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'la polemikler yaşadı. Dolar 1.50'nin üzerine çıktığından bu yana sesi pek yükselmiyor.

İTO Başkanı Yalçıntaş, 2010'un başında hiç aklına gelmeyen bir olayla karşılaştı ve yolu cezaevine düştü. Medya, bu gelişmeleri anı anına takip edip işledi. Kendisine, 'Geçmiş olsun' telefonu açtım. 'Bu kadar sevildiğimi bilmek için demek ki hapse girmem gerekiyormuş' cümlesiyle beni etkiledi.

İZTO Başkanı Demirtaş'ın ulusal medya yerine yerel medyada öne çıktığını düşünüyorum.

Konut ve inşaat sektörünün starı konumuna gelen Ali Ağaoğlu'nun karizmasının bu kadar parlayacağı beklenmiyordu. Ama o, projeleri, otomobilleri, kız arkadaşları, reklam oyunculuğuyla öne çıkmayı başardı. Bence o 2010'un 'en işini bilen işadamı' oldu. Gazetede yaptığım ankette ise 'en başarılı işadamı' seçildi.

Bankaların sesi Özince

Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankacılık camiasının sesini en iyi duyuran kişi. En son, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, cari açığı azaltmak için iç tüketime fren getirecek önlemlere verdiği cevaplarla gündeme geldi. Bu tartışmaların gelecek yıl da sürmesi bekleniyor. çünkü Babacan, 'Mali Kural'ı yasalaştıramadık, öyleyse cari açığı düşürelim, sıcak parayı azaltalım ki, seçimden önce sıfırcı hocalar notumuzu yükseltsin' anlayışıyla özetlenebilecek tedbirleri, bankalar kanalıyla yürürlükte tutma çizgisini sürdürecek gibi görünüyor.

Koç Ailesi, reytingini korudu

Medyada boy gösterenlere bakıldığında 2010'de Rahmi Koç ile Mustafa Koç'un orta sıralarda olduğu görülüyor. Reytinglerini korudular, gerekli olmadıkça konuşmadılar. Daha çok holdingin projeleriyle gündeme geldiler. Mustafa Koç, TÜSİAD-YİK Başkanlığı'nı da bırakıyor. Sanıyorum, 2011'de işine daha çok odaklanacak.

Yılın alışverişi şžahenk'ten

Garanti Bankası'ndan ortağı GE (General Electric) ayrılınca, Doğuş Grubu'nun patronu Ferit şžahenk'in yeni partnerinin kim olacağı aylarca konuşuldu. Sürprizi ise İspanyol bankası BBVA yaptı. şžahenk, yüzde 50-yüzde 50 ortak olduğu BBVA ile yılın en çok konuşulan alışverişini gerçekleştirdi ve Garanti'nin değeri, 20 milyar doları aştı.

2010'dan bazı hatırlatmalar yaptım sizlere. Bakalım, yılın son haftasında ilginç yeni gelişmeler olacak mı
Bugün

 


Geri Dön