09 / 01 / 2025

Ali Ağaoğlu konutun kralıydı şimdi enerjinin kralı oluyor!

Ali Ağaoğlu konutun kralıydı şimdi enerjinin kralı oluyor!

Ali Ağaoğlu, "Enerji sektörüne geç girdik" dedi



Tek şikayeti ise bürokrasi. Nitekim Mersin´de Mut santralini devreye alırken EPDK´yı kastederek bürokrasinin çıkardığı engellere dikkat çekti ve "Bürokrasi adeta iş yapmayalım duvarı çekiyor. Bu duvar yıkılırsa hızımızı kimse kesemez" dedi. Törene katılan Başbakan Erdoğan ise Ağaoğlu´na farklı bir yanıt verdi: Ağaoğlu damdan düşmüştür. Sesine kulak verin. Bürokratik oligarşi 12 Eylül´de son bulacak

Ali Ağaoglu; enerji sektörüne geç ama hızlı girdi. Ağaoğlu markasıyla gayrimenkule odaklanıp onbinlerce konut üretirken yeni gayrimenkul projeleri geliştirmekle de meşgul. Turizme yönelik projeleri var. Ancak son dönemde rüzgar enerjisiyle ilgili yatırımları dikkat çekiyor. Enerjiye girmekte biraz geç kaldıklarını ifade eden Ağaoğlu, geldikleri noktayı şöyle özetledi:

"Enerji sektörüne açıkçası geç girdik. İki yıl önce bu sektöre girmeye karar verdik ve bu çerçevede yapılanmaya başladık. Mersin Mut´ta, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın da teşrifleriyle açılışını yapacağımız 33 megawat´lık rüzgar enerjisi santralini devreye aldık. Burada 11 adet türbin var. Bu santralde 25 bin konutun tüketimine yetecek bir elektrik üretimi ortaya çıkıyor. Aynı anda Bandırma´da 93 megawatlık Rüzgar enerjisi santralinin de temelini atıyoruz. Burada da 34 türbin dikeceğiz. Bu yatırımın da devreye girmesi ile rüzgardan elde edilen elektriğin yüzde 12´sini Ağaoğlu olarak tek başımıza üretmiş olacağız."

Ancak Ağaoğlu bu yatırımları süratle yapmaya çalışırken önüne çıkan bürokrasiden oldukça yılmış. Nitekim bu yılgınlığını Mut´taki açılışta Başbakan Erdoğan´a da iletti.

Kapılarda sürünüyoruz

Ali Ağaoğlu açılışı yapan Başbakan Erdoğan´a şöyle dert yandı: "Sayın Başbakan biz müteşebbisler olarak yatırımda çok arzuluyuz. Elektrik enerjisinde açığımız var ve dışarıya bağımlıyız. Bizi bürokrasi engelinden kurtarın ki kısa sürede elektrik enerjisi açığını kapatalım. Bürokrasiden kararlar çok geç çıkıyor. Bizi ayaklarımızdan tutuyor." Ağaoğlu bu sıkıntılarını EPDK Başkanı Hasan Köktaş da törende hazır bulunurken sıraladı. Yani açık açık EPDK yönetimini Başbakan´a şikayet etti.

Ağaoğlu ile konuşmasının sonrasında görüştüm. Bürokrasiden neden şikayet ettiğini sordum. Ağaoğlu, "EPDK karar almada gecikiyor. Kapılarda süründürüyor bizim gibi müteşebbisleri. 1 milyar dolarlık teminat mektubumuz hâlâ orada bağlı. Bu mektubun faiz maliyeti var. Kredi limitlerimiz boşu boşuna doluyor. Bunu aşmamız lazım. Buna bir çare bulmalarını istedim" dedi. Ağaoğlu, Mut´ta yaptığı rüzgar santrali için toplamda 90 milyon TL yatırım yaptı.

Ağaoğlu damdan düştü sesine kulak verin

BAŞBAKAN Erdogan, Ağaoğlu´nun Mut santralinin açılış töreninde yatırımın 25 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacağına dikkat çekti. Erdoğan, 2030 yılına kadar dünya enerji talebinin yüzde 50 artacağına, petrol rezervlerinin ise 41 yılda biteceğine işaret etti. Enerji ve fosil yakıtlar konusunda mutlaka yeni politikalar üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Enerjide bağımlı bir ülke olduğumuzu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Petrolümüz de gazımız da yok. Bunlar için bütçemizin aslan payını döviz olarak her yıl başka ülkelere ödüyoruz. Sadece doğalgaz ve kömür ithalatı için yılda 25 milyar dolar ödüyoruz. Oysa yeraltı kaynaklarımız, su ve rüzgardan elektrik enerjisi üretebilme imkanına sahibiz. RES´lerle elektrik üretiminde oldukça geç kalmışız. Avrupa ülkelerinden çok çok gerideyiz. Attığımız bu adımlarla iki üç yıl içinde rüzgardaki 1100 megawat gücümüzü 5000 megawata çıkarabiliriz. 2023 yılında hedefimiz Avrupanın birincisi olmak ve 20 bin megawatın üzerinde elektriği rüzgardan üretmek. Bu kaynağımız var. Müteşebbisimizin bu hevesi de var. Yeterki onların önünü açalım.

Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Ali Ağaoğlu damdan düşmüştür. Onun sesine kulak vermemiz lazım. Bakın ne diyor. `Ayağımda pranga var´ diyor. Ne diyor; Bürokratik oligarşiden çektiğini söylüyor. Eğer bürokratik oligarşi olmazsa Ali Ağaoğlu ve diğer yatırımcılar daha çok üretim yapacak. Ama bürokratik oligarşi onları ayaklarından tutmuş, yatırım yapmalarını engelliyor."

Erdoğan, sözlerinin devamında "Ancak bürokratik engelleri sona erdirecek süreç 12 Eylül´de başlıyor. Bürokratik oligarşi hegemonyası var. Potansiyelimizi tam anlamıyla kullanamıyoruz" derken referanduma dikkat çekiyordu. Fakat Ağaoğlu´nun şikayet ettiği bürokratik oligarşi referandum paketinde hedef olan yargı değil EPDK yönetimiydi.

Mut´ta deve hörgücünü andıran bir koridor var

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ile tören boyunca sohbet ettik. Köktaş´a göre rüzgar elektrik santrallerini (RES) kurmakta ne yazık ki geç kaldık. Kapasitede AB ülkelerinden çok gerideyiz. Şu anda 1100 megawat enerji kapasiteli RES´lerimiz var. RES´lerle şu anda toplam elektrik enerjisi üretimimizin ancak yüzde 1´i karşılanabiliyor.
Oysa rüzgarı daha az olan Almanya´da 24 bin megawat üretim kapasiteli RES varken, Fransa´da 24 bin 500, İspanya´da 19 bin, Çin´de 25 bin megawatlık elektrik enerjisi rüzgardan üretiliyor. Bu açığı kapamak için var gücümüzle çalyoruz. 2023 ylndaki hedefimiz 25 bin megawat elektrik enerjisi üretmek. Köktaş, şöyle devam ediyor: "Ha dediğimizde RES lisansı veremiyoruz. Öncelikle rüzgarı bol alanları seçiyoruz. Seçilen bu alanlarda 1 ile 2 yıl arasında ölçüm yapılıyor. Bu ölçüm yapıldıktan sonra üretime izin veriliyor. Ağaoğlu´nun resmen hizmete açtığı 11 türbin için burada 2 yıl boyunca ölçüm yapılmış. Ölçüm sonuçları olumlu çıkınca RES kararı verildi. Aslında bu nokta en yüksek tepe değil. Burası "deve hörgücü"nü andıran bir koridor olduğu için yüksek tepelerden daha çok rüzgar geçiriyor. Bu tespitleri yapmak son derce önemli. Buradan biraz ilerde de Sabancı Enerji grubunun RES çalışması var. Kısa bir süre sonra onlar da üretime geçecekler."
Köktaş´a göre; enerji sektöründe yatırım yapmak şu anda en kârlı iş. Finansman derdi yok. Bütün bankalar enerji projelerine uzun vadeli finansman sağlamak için sırada. EPDK olarak Bankalar Birliği vasıtasıyla sektöre RES ve HES´lerle ilgili bilgi verdik. Dedik ki; biz devlet olarak 5.5 euro cent fiyat garanti ediyoruz. Onun için siz geriye dönüşleri yaparken bunu baz olarak alabilirsiniz. Oysa hiçbir yatrımcı 5.5 euro centle enerji satmayı düşünmüyor. Fiilen satış bedeli bu rakamın oldukça üstünde. Bu fiyatı da TEAŞ belirliyor. Onun için bankalara bu sektörü finanse etmek son derece rantabl geliyor. Devlet 5.5 euro/cent fiyatla alma garantisi veriyor. Devlet 5.5 euro fiyat garantisi verirken neden olarak firmalar finansman sağlarken bankalar asgari hangi fiyattan satarsiniz diye soruyor. Onun icin devlet projeleri finanse edilebilir hale getirdi.

Doğrudan yabancının ülkeye girişinde enerji sektörü ilk sırada. Proje kredilerinde yerli bankaların da finansmanı ilk sırada.

EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ RES´TE GEÇ KALDIK

Ağaoğlu isim vermedi ancak törene katılan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Ağaoğlu´nun bürokratik oligarşi eleştirilerinin muhatabının kendi kurumu olduğunu biliyordu. Köktaş bana "Uzun süredir bekleyen müracatları en kısa sürede sonuçlandıracağız" dedi.
Vatan/Aydın Ayaydın


Geri Dön