02 / 05 / 2024

Ali Ağaoğlu'nun söylediklerine kulak verilmeli!

Ali Ağaoğlu'nun söylediklerine kulak verilmeli!

Haber Yeni Birlik Gazetesi yazarlarından Yıldıray Gökkaya köşesinde " Ağaoğlu'na kulak vermek gerek " başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..



Kuşkusuz geçtiğimiz haftanın inşaat sektörü açısından iki önemli olayı vardı. Biri Torba Yasa'da onaylanan maddeler, diğeri de Ali Ağaoğlu'nun açıklamaları oldu. 


Torba Yasa'daki maddeler, Türkiye'nin zorunlu gerçeği kentsel dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyor. Bu yasa hakkındaki bilgileri haberlerimizde okuyabilirsiniz. 


Ali Ağaoğlu'nun açıklamaları ise artık Türkiye'de iş yapmayacağına ilişkindi. Ağaoğlu elindeki işleri tamamladıktan sonra yurtdışı pazarlara yöneleceğini duyuruyordu. Gerekçesi ise paralel bürokrasiden dolayı kendisinin işlerinin bürokrasi kanalında çözülemediği ve 380 milyon lirayı bulan KDV alacağını tahsil edememesiydi. 


Her ne kadar kulislerde, ortanca eşiyle gittiği terör saldırı yerinde yaptığı 'karanfil' gafı nedeniyle üstüne tepkileri çektiği için Ağaoğlu'nun tepki göstermiş olabileceği konuşuluyor olsa da, 17 Aralık gibi büyük bir sarsıntıyı atlatmayı başarmış bir işadamının böyle bir gerekçeden dolayı havlu atacağını hiç düşünmüyorum. 


Bence Ali Ağaoğlu'nun söylediklerine kulak vermek gerek. 380 milyon lira gibi, Türkiye'de ilk 100'e giren pek çok şirketin iş hacmini bile aşan bir tutardaki alacağın her işadamını isyan ettirmesi beklenmesi gereken bir durumdur. 


Ağaoğlu İran dahil olmak üzere gideceği her pazarda iş yapar. 


Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik kalemine dolaylı yönden katkıda bulunur. Ama onun gibi bir markanın, finansal gücün Türkiye'de iş yapmamasının istihdama olumsuz etkisini hesaplamak gerek. 


Çalışanlar nasılsa başka bir şantiyede iş bulur diye düşünebilirsiniz ama Ali Ağaoğlu bu siteminde yalnız değil ki! Onun gibi KDV alacağını tahsil edememekten şikayetçi pek çok işadamı var. Bunların bazıları belki çok daha az bir rakamdan dolayı alacaklı ama o rakamlar bile onların işi terk etmesine, iflasına vs sıkıntısına neden olabilir. 


Dolayısıyla Ali Ağaoğlu Türkiye'de markalı gayrimenkul sektörünün gelişiminde öncü isimlerden olmuştu, umarız sermayenin Türkiye'yi terk etmesinin öncüsü de olmasın. 


380 milyon lira gibi, Türkiye'de ilk 100'e giren pek çok şirketin iş hacmini bile aşan bir tutardaki alacağın her işadamını isyan ettirmesi beklenmesi gereken bir durumdur. 


Ali Ağaoğlu artık Türkiye'de inşaat yapmayacak!




Yeni Birlik


Geri Dön