28 / 04 / 2024

Ali Aslıyüksek: İnşaat mühendisleri tek hedef para kazanmak olduğu için mesleğini yapamıyor!

Ali Aslıyüksek: İnşaat mühendisleri tek hedef para kazanmak olduğu için mesleğini yapamıyor!

Rize İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Aslıyüksek, "İnşaat mühendisine yakışır biçimde hareket etmiyoruz. Tek hedef para kazanmak olduğu için mesleğimizi yapmıyoruz, yapamıyoruz." dedi...




Rize İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Aslıyüksek, "İnşaat mühendisine yakışır biçimde hareket etmiyoruz. Tek hedef para kazanmak olduğu için mesleğimizi yapmıyoruz, yapamıyoruz." dedi.


Mühendisler Odası Trabzon Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Ali Aslıyüksek, "Mühendislerin piyasada yaptıkları işler nedir? Statik projeler, çelik projeleri ve hesapları, içme suyu projeleri, yol projeleri, taşkın koruma projeleri, yol genişleme ve sanat yapıları projeleri, köprü projeleri, geoteknik raporları, kat çeker raporları, performe analizi, bilirkişilik vs. Mesleğimizin bu kadar geniş alanı var ama inşaat mühendisine yakışır biçimde hareket etmiyoruz. Tek hedef para kazanmak olduğu için mesleğimizi yapmıyoruz, yapamıyoruz. Dolayısıyla meslek birliği oluşmuyor ve birbirimize saygımız ortadan kalkmış oluyor. Sonuçta meslektaşlarımızın büyük bölümü hem para kazanamamakta hem de onurlarını yerlerde süründürüyor." diye konuştu.


Meslektaşlarının imza atarken mühendis oldukları bilinciyle hareket etmesini isteyen Aslıyüksek, şöyle devam etti: "Bilirkişilik yapan arkadaşlar devlet memuru olmamalı. Taahhüt işlerinde yaklaşık maliyetleri hesaplarken afakî (masa başında) değil, bilimsel metotlarla ve yerinde yapılmalı. İşlerin teslimi idari ve teknik şartlarda belirtilen mevzuatlara göre yapılmalı. Yapı denetim firmalarının mevzuatlara uygun hareket etmeleri sağlanmalı. Şantiye şeflerinin takibi, SGK ile birlikte yapılmalı. Dere ıslahı yaparken (özellikle perdeler için) doğal yaşam ve yaban hayatının korunup korunmadığı mutlaka kontrol edilmeli." 



Kırıkhan Olay


Geri Dön