23 / 12 / 2024

Ali Babacan: Cari açığı düşürmek, orta vadeli programın en önemli maddesi!

Ali Babacan: Cari açığı düşürmek, orta vadeli programın en önemli maddesi!

Başbakan Yardımcısı Babacan, cari açığı düşürmenin orta vadeli programın en önemli maddesi olduğunu belirterek "Cari açık yüksek olduğu sürece dışarıdan finansman ihtiyacı devam eder" dedi.



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) ev sahipliğinde düzenlenen AVM ve Organize Perakende Sektörünün gelenekselleşen yıllık büyük buluşması VI. AVM Yatırımları Konferansı'nda yaptığı konuşmada, cari açığı düşürmenin orta vadeli programın en önemli maddesi olduğunu söyledi.


Türkiye’nin perakende dahil her alanda ilerlediğine vurgu yapan Babacan, 2002 fotoğrafı ile 2014 fotoğrafını karşılaştıracak olursak kişi başı milli gelirin 3 katına ulaştığını söyleyerek, “Dünyayla entegre, dünyaya açılmış ekonomi söz konusu. Küresel konjonktürü, özellikle Avrupa’nın konjonktürünü ve ilişkilerimizin gittikçe yoğunlaştığı Afrika, Kafkaslar gibi çok daha geniş konjonktürü göz önüne almalıyız.” dedi.


ABD ekonomisindeki gelişmelere de değinen Babacan, gelişmekte olan ülkelerin artık 90’lı yıllarda olduğundan daha sağlam bankacılık sistemleri, daha çok yetişmiş insan gücü ve daha az kamu borcu bulunduğunun altını çizdi.


Cari açığın yüksekliğinin tasarruf oranları ve finansal akımlardan etkilendiğini söyleyen Babacan, “Buna rağmen gelişmekte olan ülkeler arasında düşük cari açık bizde. Cari açığı düşürmek, orta vadeli programın en önemli maddesi. Cari açık yüksek olduğu sürece dışarıdan finansman ihtiyacı devam eder. Bu da küresel piyasalardaki trendlere bağımlılık demek ve bu durum finansal piyasalar ve reel sektörü hem dışa bağımlı hem de etkiye açık kılar.” dedi.


Türkiye’nin dış finansman ile ilgili konularda problem yaşamadığını söyleyen Başbakan Yardımcısı, çarkların rahat döndüğünü belirtirken hesaplı, ölçülü olmaya devam etmek gerektiğine dikkat çekti. Babacan, “Elden gelen öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz. Asıl amaç, orta-uzun vadede kendi borçlanma ve finansmanımızın yeterli olması lazım ama bunu sağlayana kadar dış finansmanın güvenini de korumamız gerek. Güven olduğunda işler kolaylaşıyor. Ülkedeki siyasi istikrar ve hukuk sistemi de bu güvenin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Dış piyasalarda güven, ekonomimiz için olmazsa olmaz. Son haftalarda yaşadıklarımızı dikkate almamız lazım. Hızlı çalışan ve güvenli karar alan hukuk sistemi ile kurallı bir piyasa ekonomisi olması lazım. Açık, şeffaf kararlar alınması ve bunların şeffaf uygulanması gerekiyor. Bu konularda eksiklerimiz var, tamamlama gayretindeyiz. Özellikle seçimden sonra yoğun gayret içinde olacağız.” dedi.


1 yıl inmeyen “Kapatıyoruz” tabelaları


“Haksız rekabete izin yok”, “Vatandaşı aldatacak uygulamalara izin vermeyiz.”


Konuşmasında perakende sektöründeki gelenekselden organizeye doğru hızlı değişime dikkat çeken Babacan, “Bizim düzenlemelerimiz değişen sektöre yetişmeye çalışıyor, son perakende yasası da böyle.” sözlerinin ardından günceli yakalamış tasarının oluştuğuna vurgu yaptı. Temel prensiplere de dikkat çeken Başbakan Yardımcısı, “Birinci öncelik, halkımızın bol çeşide kolay ulaşması ve kaliteyi ucuza alması. Öncelikle tüketiciyi, halkı korumayı önemsiyoruz. Bunun için de rekabeti korumamız şart ama haksız rekabete izin veremeyiz. Amacımız, kurallı, adil rekabet ortamı oluşturabilmek.” dedi.


1 yıl inmeyen “Kapatıyoruz” tabelaları, fiyatı değişmeyen indirim etiketleri gibi uygulamaları hedef aldıklarına da değinen Babacan, “Bu salondaki kitle organize perakendeci ve böyle uygulamaları yok ama sektörün tamamına bakınca bunları görüyoruz. Aslında bunlar sektörün kendi içinde regüle edebileceği durumlar. Asıl tercihimiz bu tarz sektör derneklerinin kendi disiplin mekanizmalarını oluşturması. Bu olmayınca bize talep geliyor düzenleme, müdahale için. Tabii bir popülizm rüzgarı da esiyor, dikkat etmek lazım.” şeklinde konuştu.


Gayrimenkul sektörüne de sözlerinde yer veren Başbakan Yardımcısı, “Yatırımların önünü açarken şehirleri düzenli geliştirmek lazım. Gayrimenkul projeleri yapılırken yol durumu, trafik durumu, park durumu hesaba katılmalı. Projeleri, şehirlerimizin gelişme plan programına uygun, altyapıyla paralel geliştirmek lazım ki tıkanma yaşamayalım.” dedi.


“Niyetimiz, Perakende Yasasını seçim sonrası bitirmek”

 

Konuşmasını Perakende Yasası’na değinerek bitiren Babacan, “Yasa hala taslak aşamasında. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız, her kesimle görüşerek taslağı güncelliyor. Niyetimiz, seçim sonrası taslağı bitirmek. Ümidimiz, yeni yasanın Türkiye’ye gönlünü, parasını bağlamış kesimler için yararlı olması” dedi.




Geri Dön