02 / 05 / 2024

Ali Babacan: Merkez Bankası'nı şimdilik taşımıyoruz!

Ali Babacan: Merkez Bankası'nı şimdilik taşımıyoruz!

Ali Babacan, "Merkez Bankası'nın Ankara'da kalmasını şimdilik uygun buluyoruz. Buradaki 'şimdilik' ifadesine dikkat çekiyorum" dedi...



Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması yeniden gündeme geldi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, "Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması gündemimizde yok!" açıklamasının ardından Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, "Merkez Bankası'nın Ankara'da kalmasını şimdilik uygun buluyoruz. Buradaki 'şimdilik' ifadesine dikkat çekiyorum" dedi. İstanbul'u finans merkezi yapma konusunda kararlı olduklarını belirten Babacan, "Finans merkezine biz inanırsak yabancılar da inanır" diye konuştu.

Misafir denetim olmaz

Dün, 'torba tasarı'nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde konuşan Babacan, ayrıca BDDK'nın denetim görevlilerinin Ankara'da oturduğunu, evleri Ankara'da olan denetçilerin İstanbul'da misafir şeklinde denetim yaptığını belirtirken şunları söyledi: "BDDK ve SPK daha iyi denetim yapması için orada olmalı. Hız ve lojistik açıdan bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz. TMSF yasasını çıkarırken 'merkez İstanbul' dedik. Eğer başlangıçta Ankara'da kursaydık bu kadar büyük performans alamazdık."

Ankara'yı sevmiyor

CHP'li üye Mustafa Özyürek'in "Osmanlıcılıktan dolayı bu hükümet Ankara'yı sevmiyor" şeklinde karşılık vermesi üzerine Babacan tebessümle, "Bunu  Ankara  milletvekiline söylediğinizin farkındasınız değil mi" dedi. Babacan, ayrıoca güçlü birfinans merkezi olan istanbul'un Ankara'nın da gücünü bütün dünyaya göstereceğini belirtti.

YİD'le 45 milyar liralık yatırım

Bakan Babacan, yap-işlet-devret sistemi kapsa mmda çeşitli kurumların 76 ayrı projeyle 45 milyar liralık yatırım projesi hazırladığını bildirdi. Bu projelerin içerisinde gümrük kapılan, yat limanlan; hastanelerve otoyollar olduğunu belirten Babacan, bu sistem sayesinde Türkiye'nin bütçeye yük getirmeden yatırımlarını gerçekleştirip borç yükünden kurtulduğunu söyledi.

Erdoğan SÜZER/Bugün


Geri Dön