29 / 04 / 2024

Ali Beyazkuş, 80 tane restorasyon müracatı yaptı!

Ali Beyazkuş, 80 tane restorasyon müracatı yaptı!

Ali Beyazkuş, Şanlıurfa Belediyesi'ne bugün 75-80 civarında restorasyon müracatı olduğunu ifade ediyor



Ali Beyazkuş, şehirde geleneksel Urfa evlerini restore eden ilk girişimci olarak tanınıyor. Bu konuda aldığı bir eğitim yok, ama, onun deyişiyle, zaten bu şehrin içinde doğup büyümüşseniz, eğer bir de taşa merakınız varsa... işte o, bütün bu yaşanmışlığı, 'yeniden can verme'ye de dönüştürmeyi başaranlardan.
Kapaklı Pasajı'nda yıllarca ithalat yapmış. Ama, daha o zamanlardan Beyazkuş'un aklına şu soru takılır: "Bu ithalat işinde para hep dışanya akıyor. Burada kalması için üretmek lazım."

İşte o, bu sorunun yanıtını uzun bir dönem ararken, valiliğin tarihi Urfa evlerinden bi-rini restore etmeye başlaması ona aradığı sorunun cevabını bulmada rehber olur. Valiliğin restore ettiği Cevahir Konukevi'ne hayran kalır. Ve yıl 1999'u gösterdiğinde restorasyon için ilk adımı atar. Gülizar Konuevi için tam iki yıl çalışır. Valiliğin attığı adımdan sonra özel sektörden restorasyon alanında girişim yapan ilk isimdir. Ama, etrafta onun bu girişimine dudak bükenler olur:
"Yahu    bu adam deh mi di-vane mi, kim gelir burada kalır' dediler. Ama, burayı tamamladım ve büyük ilgi gördüm."

Ve Beyazkuş, Gülizar Konukevi'ni butik bir otel olarak işletmeye başlar. Ardından, dokuz Urfa evini restore eder. Bu işe o kadar gönül vermiş ki, mümkün olsa tüm taş evleri restore edebileceğini söylüyor.
 
75-80 E İÇİN RESTORASYON
Bugün kentte önemli bir restorasyon hareketi var. Urfa halkının 'deli mi divane mi' diye baktıkları Ali Beyazkuş'un bunda büyük etkisi olduğunu ilk elden belirtmek gerekiyor. Beyazkuş, Şanlıurfa Belediyesi'ne bugün 75-80 civarında restorasyon müracatı olduğunu ifade ediyor.
 
SERACILIK EN SÖN KEŞFİ
Ali Beyazkuş, Güneydoğu'nun çok yönlü düşünen isimlerinden biri. Bunı en son kanıtı da seracılık girişimi. Bir televizyonda 'yukarıda sallanan karpuzlar'ı görmesi ise bu fikrin ateşleyicisi olmuş. Ve 2.5 yıl önce Karaali'de 8.5 dönümle başlayan seracılık öyküsü, şimdi 92 dönüme ulaşmış durumda. Önce hıyar üretimi yola çıkan Beyazkuş, şimdi patlıcan," biber ve domatesi de işin içine katmış.

Şimdilik ilin ihtiyacını kasılıyor. Ama hedefi Avrupa "bu şehrin ihracat kalemine pamuk dışında ürünler de eklemeye kararlıyız. Bu yüzden dönümlerimizi büyüteceğiz."
Milliyet-Necla Unutmaz


Geri Dön