28 / 04 / 2024

Ali Çolak: 450 bin işletmenin iş güvenliği uzmanı yok!

Ali Çolak: 450 bin işletmenin iş güvenliği uzmanı yok!

Ali Çolak, Türkiye'de tehlikeli ve çok tehlikeli iş yapan 100 işletmeden 67'sinin Allah'a emanet iş yaptığını, hala iş güvenliği uzmanı bulundurmadığını ve iş kazası yaşama olasılıklarının da çok yüksek olduğunu belirtti.



Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, Türkiye'de tehlikeli ve çok tehlikeli iş yapan 100 işletmeden 67'sinin Allah'a emanet iş yaptığını, hala iş güvenliği uzmanı bulundurmadığını ve iş kazası yaşama olasılıklarının da çok yüksek olduğunu belirtti. 


Hali hazırda tehlikeli ve çok tehlikeli iş yapan 670 bin işletmeden 450 bininde halen iş güvenliği uzmanı bulunmuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yaptığı son açıklamaya göre bu işletmelere kesilecek idari para cezalarında artışa gidiliyor.


 

14 bin TL'lik ceza tutarı 56 bin TL olacak!


Bakan Faruk Çelik, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmayan işletmelere kesilecek cezalarda artış olacağını Bursa'da açıkladı. 6331 sayılı kanuna göre, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmayan işletmelere aylık olarak yaklaşık 14 bin TL idari nakit cezası kesilmesi gerekiyordu. Yapılacak artış sonrası bu ceza tutarı yaklaşık 56 bin TL olacak.


 

Af Süresi Uzadı!


Dr. Ali Çolak, Faruk Çelik'in açıklamasındaki ayrıntıya dikkat çekti.


"Daha önce, 3 ay içinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi ile anlaşma yapan işletmelere ceza kesilmeyerek affedileceği söylenmişti. Bakanımız yaptığı son açıklamada 6 ay içinde anlaşma yapılırsa cezaların affedileceğini belirtti. Bu af süresinin 3 ay uzatıldığı anlamına geliyor. Nisan ayına kadar anlaşmalarını yapan işletmeler 15 aylık ceza tutarı olan 210bin TL'yi ödemekten kurtulacaklar."


Geri Dön