02 / 05 / 2024

Ali Dumankaya: İnşaat sektörü güven endeksindeki düşüş uzun soluklu değil!

 Ali Dumankaya: İnşaat sektörü güven endeksindeki düşüş uzun soluklu değil!

TÜİK'in son emlak verilerine göre konut alıcıları inşaat sektörüne olan güvenini kaybetti. Konuyla ilgili açıklama yapan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya güven endeksindeki düşüşün uzun soluklu olmayacağını aktardı.



Yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Ramazan ayı nedeniyle satışların düşmesi gayrimenkulde güvenin de azalmasına neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı Temmuz ayı İnşaat Sektörü Güven Endeksi verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış endeks geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 azalarak 85,3'ten 80,9'a geriledi. Haziran ayma göre ise endeksteki düşüş yüzde 4,03 olarak hesaplandı. 


İnşaat faaliyetleri de azaldı


Bir çırpıda veri de alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinde gözlendi. Alman kayıtlı siparişler bir önceki yılın temmuz ayma göre yüzde 12,44 azaldı. Nitekim TÜİK'te güven eksilmesinin en büyük gerekçesini bu kalemdeki azalışa bağladı. Endeksin alt kalemlerini oluşturan inşaat faaliyetlerinde de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,31'lik azalış yaşandı. Endeks Temmuz 2013'te 106,1 iken Temmuz 2014'te 99,7'ye geriledi. İki yıllık düşüş ise 10,37'ye ulaştı. 


Fiyat beklentisi yükseldi Gerek konut üreticisinin gerekse konut alıcısının fiyatlarla ilgili beklentisi de yukarı yönlü oldu.. Fiyat beklentisi 2013'te 104,5 iken endeks Temmuz 2014'te 107,8 e çıktı. Fiyattan yukarı yönlü beklentisinde dövizdeki yakan yönlü hareket neticesinde inşaat malzemelerine gelen zamların etkileri gözlendi. Gelecek 12 aya ilişkin konut satın alma ihtimali de yüzde 3,97 düştü. 


İnşaat sektörüne güven temmuzda bir önceki yıla göre yüzde 5,16, bir önceki aya göre de yüzde 4,03 azaldı. Gelecek 12 aya ilişkin konut satın alma ve ihtimali de yüzde 3,97 düştü. 


DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya güven endeksindeki düşüşün uzun soluklu olmayacağını aktardı. Dumankaya, "Konut alıcısı da konut üreticisi de zaman zaman bu tür güven eksilmesi yaşayabilir. Ancak ben sektörde güven eksikliği olduğunu düşünmüyorum. Üretici konut üretmek için iştahlı, konut alıcısı da konut almak için. Önemli olan doğru lokasyon ve iyi bir fiyatlama. Bu ikisi bir arada olduğu zaman her iki kesimde de konuta güven devam eder" bilgisini verdi. 


Son çeyrekte atağa geçer 


Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, geçici olarak güven azalsa da bu durumun uzun sürmeyeceğini söyledi. Yılın son çeyreğinde Türkiye genelinde satışların artacağını belirten Yılmaz, ™ "Biz kendi özelimizde baktığımızda konut satışlarına olan ilginin yoğun olduğunu söyleyebilirim. Kartal'da İstmarin'e güçlü talep alıyoruz. Türkiye genelindeki durumu değerlendirdiğimde de iyimserliğimi koruyorum. 


Konut alıcısı içeride seçimler dışarıda ise gerek komşularımızdaki iç savaşlar gerekse bazı ülkelerde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı psikolojik olarak etkilenmiş olabilir. 

Ancak bu durum geçici" dedi. 


Bugün 



Geri Dön