30 / 04 / 2024

Ali Dumankaya: Konut maliyetleri 9 bin lira arttı!

Ali Dumankaya: Konut maliyetleri 9 bin lira arttı!

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya faizlerdeki artışın, 10 yıl vadeli konut kredilerine 9 bin lira ek maliyet getirdiğini ancak bunun çok yüksek olmadığını ifade etti.




İbrahim Dumankaya ve DKY Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, Merkez Bankası’nın faiz artışının konut sektörüne yansımasının sınırlı kaldığını söyledi. Konut kredisi faizlerinin 0,90’dan, ortalama yüzde 1 seviyesine geldiği bilgisini veren Dumankaya, “10 yıl vadeyle 100 bin lira alan kişinin toplam taksitlerinde 8-9 bin gibi bir maliyet farkı getirir. Bunun 100-180 bin lira gibi bir ödemeyle geri dönüşü oluyor. 9-10 bin liralık maliyet taksitlere bölündüğünde çok önemli bir fark değil. Eğer oranlar 1,5 seviyesine gelirse o zaman tüketicinin konut maliyeti ciddi artar ama ben şu ortamda o ihtimali görmüyorum” dedi.


Merkez mecburdu


Bugün TV’de yayınlanan haftalık ekonomi programı Üç Nokta’da, Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü Zafer Özcan ve Zaman Gazetesi Ekonomi Müdürü Turhan Bozkurt’un sorularını cevaplandıran Dumankaya, Merkez Bankası’nın bu şartlarda yükselen kura karşı faiz silahını çekmek zorunda olduğunu vurguladı.


Lokasyon değil zamanlama


İnşaat sektöründe başarılı projeler için eskiden hep lokasyona bakıldığını hatırlatan Dumankaya, bunun artık zamanlama olarak değiştiğini söyledi. Artık her işin zamanlamasının önemli olduğunu vurgulayan Dumankaya, “Bu projeyi çok güzel yaptık deyip yarın 500 dairelik projede yeterince emek vermezseniz projede de başarısız olabilirsiniz” uyarısını yaptı.


1 milyon satış hedefi


Ali Dumankaya 2014 yılında konut satışlarının 900 bin ile 1 milyon arasında olmasını beklediklerini söyledi. Sektördeki son yasal düzenlemelerin satışlara olumlu yansıdığını vurgulayan Dumankaya, geçtiğimiz yıl Türkiye’de 1 milyon 145 bin konutun el değiştirdiğini ve bunun da bir rekor olduğunu sözlerine ekledi.


Vatandaş acele etmesin


Kent­sel dö­nü­şüm ko­nu­sun­da va­tan­daş­la­ra öne­ri­ler­de bu­lu­nan Du­man­ka­ya, şun­la­rı söy­le­di: “Va­tan­daş ace­le et­me­sin. Aya­ğı ye­re ba­san tek­lif­le­ri ka­bul et­mek önem­li. Böl­ge­nin mar­jı ney­se za­ten onun al­tı­na kim­se ine­mez. Onun dı­şın­da bi­linç­len­mek önem­li. Özel­lik­le 30 - 40 se­ne­lik bi­na­lar­da otu­ran va­tan­daş­lar ön­ce bi­na­la­rı­nın du­ru­mu­nu kon­trol et­tir­me­li.”


Bankacılık gayrimenkulle evlidir


Gay­ri­men­kul sek­tö­rün­de en önem­li aya­ğın fi­nans­man ol­du­ğu­na işa­ret eden Du­man­ka­ya, “Ban­ka­cı­lık sek­tö­rü gay­ri­men­kul sek­tö­rüy­le ev­li­dir. 10 yıl va­de­li kre­di­de oran­la­rın bu yıl­dan son­ra da­ha da dü­şe­bi­le­ce­ği­ne ina­nı­yo­rum. Hat­ta 20 - 30 yıl va­de­li kre­di­le­re gün­de­me ge­le­bi­lir­se sek­tör cid­di ge­liş­me gös­te­re­cek, in­san­lar ki­ra öder gi­bi ev sa­hi­bi ola­bi­le­ce­k” de­di.



Emine Açar/Bugün




Geri Dön