29 / 04 / 2024

Ali Kurt'tan Kadem Ekşi'ye kentsel dönüşüm yanıtı!

Ali Kurt'tan Kadem Ekşi'ye kentsel dönüşüm yanıtı!

İBB iştiraki KİPTAŞ'ın Genel Müdürü Ali Kurt, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Dönemlerinde 1 milyar TL'den fazla kaynağın kentsel dönüşüme aktarıldığını belirten Kurt, "Bizim riskli yapıları dönüştürmemiz ve önlem almamız lazım diyoruz" dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ'ın Genel Müdürü Ali Kurt, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ali Kurt, KİPTAŞ'ın projelerine ve İstanbul'un riskli binalarına ilişkin konuştu. Kurt, Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi'nin KİPTAŞ ile ilgili iddialarına da yanıt verdi. 

Ali Kurt tan Kadem Ekşi ye kentsel dönüşüm yanıtı!

Geçtiğimiz gün Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, İBB Meclisi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu tarafından hazırlanan “İstanbul Deprem Raporu”yla ilgili açıklama yaptı. Burada "CHP'li İBB yönetimi bugüne kadar riskli alanlardaki yapılarla ilgili tahliye, yıkım, kentsel dönüşüm dahil olmak üzere hiçbir şey yapmamıştır. Bugüne kadar yıkıp yaptıkları bir kulübe dahi yok. AK Parti döneminde İBB'nin deprem bütçesi 1 milyar 12 milyon TL'ydi. CHP döneminde bu bütçe yarıdan da fazla azaltıldı. 2022 yılı için deprem bütçesi 492 milyon TL olarak belirlendi. İBB'nin 2022 yılı bütçesinde sosyal konut yapımı için ayrılan bütçe 12 milyon TL, kentsel dönüşüm için ayrılan bütçe 492 milyon TL, reklam için ayrılan bütçe ise 849 milyon TL. Reklam, depremden daha mı önemli? Hiçbir faaliyetinizde kentin deprem direncini yükseltmeye dönük olarak yenilediğiniz tek bir bina bile yokken, "İstanbul yenileniyor" diye reklam yapmak neyin nesidir? 20 yıl içerisinde KİPTAŞ yılda 4 bin, toplamda ise 80 bin konut yaptı. CHP yönetiminde KİPTAŞ'ın kentsel dönüşüm kapsamında yapıp teslim ettiği konut sayısı sıfır. Kocaman bir sıfır" ifadelerini kullandı. 

Ali Kurt tan Kadem Ekşi ye kentsel dönüşüm yanıtı!

Ali Kurt, bu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

"Depremle ilgili sunum yaptık. Biz göreve geldikten sonra riskli alan edilen bir yer olmadı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve gelmesinde önce riskli alan ilan edilen yerleri bizim çözmememiz mi sorun oldu? Biz sıfır çekmedik. Sosyal medya hesaplarımızda projelerimizi anlatıyoruz. Tuzla ve Eyüp'te temel atarken belediye başkanlarımız yanımızdaydı. Şimdi 0 çekti diyorlar. Biz çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. İnşaatın bir tamamlanma süresi var. Bu güne kadar 8 bölgede 4 bin 100 bağımsız birimin temelini attık."

İBB Meclisi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi'nin neden bu şekilde bir çıkış yaptığını anlamadığını belirten Kurt, "Belge diyor, biz belge sunmadık. Neler anlatacağımızın bulunduğu sunum dosyasını verdik, başlıklar halinde" dedi. 

Kurt, İstanbul'un kentsel dönüşüm bütçesine ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu: 

"İBB Şehircilik Grubu Koordinatörüyüm. İBB'nin 2018'de kentsel dönüşüm bütçesi 1 milyar TL'nin üstündeydi, siz bunu düşürdünüz diyorlar. 1.12 milyar TL'lik bütçenin 800 milyona yakın kısmı projelere sübvanseydi. Projelerin biri Gaziosmanpaşa biri de Beyoğlu'ndaydı, bu bütçeler gerçekleşmedi. Bizim dönemimizde 1 milyar TL'nin üstünde kentsel dönüşüme para aktardık, aktarmaya da devam edeceğiz." 

Ali Kurt tan Kadem Ekşi ye kentsel dönüşüm yanıtı!

"Kentsel dönüşüme risk alarak giriyoruz" diyen Kurt, şöyle konuştu: "İstanbul Yenileniyor kapsamında 107 bin birimle iletişim kurduk ancak maliyet artışlarından dolayı ilerleyemiyoruz. 

Dövizdeki artış inşaat sektörünü vurdu. İnşaat, yüzde 80 döviz girdisine bağlı bi sektör. Sektör durma noktasına geldi. Lüks konutlar satılıyor diye her şey güllük gülistanlık değil. Bizim riskli yapıları dönüştürmemiz ve önlem almamız lazım diyoruz. Hala deprem komisyonundaki arkadaşlar 0 çektiniz diyorlar. 

Sosyal medya hesaplarımızda şeffaf olmayı tercih ediyoruz. Yürüttüğümüz şeffaflık politikası kapsamında, sosyal medya hesaplarımız üzerinden tüm projelere ilişkin sık sık güncel durumu paylaşıyoruz. Bu kapsamda 4 bin 100 bağımsız bölümün temelini attık."

Ali Kurt'tan KİPTAŞ projelerine ilişkin açıklama!

Döviz kurlarındaki artış kentsel dönüşümü nasıl etkiledi?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com 


Geri Dön