23 / 12 / 2024

Trabzon Çömlekçi Mahallesi kentsel dönüşümünde son durum!

Trabzon Çömlekçi Mahallesi kentsel dönüşümünde son durum!

TRABZON Çömlekçi Mahallesi kentsel dönüşüm projesine tepki gösteren Çömlekçi-İskenderpaşa Derneği Başkanı Dursun Ali Düzenli, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'ni eleştirerek, "Proje yok, laf çok." dedi.



"MAĞDUR DURUMDAYIZ" 

Çömlekçi Mahalle Muhtarı Refik Günaydın, "Kentsel dönüşüm 2009'dan bu yana Çömlekçi'de kanayan yaradır." diyerek, "Şimdiki belediye başkanının verdiği sözle başlanmış, ancak 6 yıla rağmen 1 arpa boyu yol alınamamıştır. Şu anda 145 dönümlük alandan 23 dönümlük bir kısım kamulaştırılması yapılmıştır ve kamulaştırma bitmemiştir." şeklinde konuştu. Günaydın, "Kamulaştırma yapılan yerde Tanjant Yolu'nun duvarlarının altında hemen hemen 20-30 tane parsel var. Bunlar kamulaştınlmadı, bunların kamulaşması olmadan 23 dönümlük alanı nasıl yapacaklarım bilemiyorum." dedi. Günaydın, "Mağdur durumdayız. Çömlekçi halkı mağdur durumdadır. Yıkılan yerler çöplük, harabedir. Fare yuvalan, lağım suları vb€ Yaz geliyor, buraların temizlenip dönüşümünün yapılması lazım. Olay gecikmiştir. 10 sene içerisinde bitirileceği söylenmişti. Sayın Başkan'ımız 4 sene içerisinde bitirebilecekler mi bu projeyi merak ediyoruz." ifadelerini kullandı. 



"BELEDİYE HALKA DAVA AÇTI" 

Günaydın, "Kamulaştırmalarda halka inilip mutabakat yapılmadı." diyerek, "Halk fiyatı beğenmeyince Belediye dava açtı ve davayı halk kazandı. İlk fiyatların 3-4 misline fiyatlar çıkarılmıştır, öyle görünüyor ki para konusunda sıkıntı yaşanmaktadır. Sayın Başkanımız Ahmet Metin Genç'le bugün yapılması gerekenleri görüştüm. Kendileri Büyükşehir Başkanımız ile görüşeceğini bildirdi. Bekliyoruz." şeklinde konuştu. 



"ZULÜM YAPILIYOR" 

Öte yandan Çömlekçi- İskenderpaşa Derneği olarak hak ve hukuklarını savunmak için dernekleşmeye gittiklerini belirten Dernek Başkanı Dursun Ali Düzenli, konuya binaen, "Çömlekçi'deki insanlara büyük zulüm yapılıyor. Yer alınmıyor, satılmıyor değerler düşüyor. İstimlâk edeceğiz diyerek milleti kandırıyorlar. Parsellerde inşaat yapamıyoruz yıkılacak diye, ancak ortada bir şey de yok, bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Düzenli, "145 dönüm arazinin %8'lik istimlakini bitiremediler. Bir kısım istimlaklerini yaptıklarına göre işin %1.5-2'lik kısmını tamamladılar demektir. Daha 6 binamn istimlaki var. Bu kısmın %8'inde inşaatları yapılacak, onlar da biterse %8'i tamamlanmış olur genel projenin. Kimi kandırıyor bunlar?" diyerek konuyla ilgili tepkisini dile getirdi. 



"ÇÖZÜMÜ İMAR PLANIDIR" 

Taşbaşı Yokuşu'nda 40 yıllık esnaf olduğunu belirten Hüseyin Yılmaz, "Kaç kat vereceksin, neye göre vereceksin? Fiyatları bina yaşlanna göre vereceklerse, Beşirli'de de marul tarlaları var, oranın fiyatını da marula gör belirlesinler." diyerek fiyatlandırmaya olan tepkisini ortaya koydu. Yılmaz, "Bunları belirleyince paraya da gerek yok. Müteahhit buraya % 50 ile rahat girer. Piyasaya bakılırsa ne demek istediğim daha net anlaşılır. Belediyenin bu durumda bütçesine de gerek yok. Şehrin girişi olan bir yer, değerli bir yer, bir an önce yapılması hepimizin menfaatine olur." şeklinde konuştu. 




"BİRİM FİYATI NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?" 

Yılmaz, "Bizzat belediye başkanına sordum. Başkanım bin lira metrekareye veriyorsunuz, yayladan o paraya yer alamazsınız; bize para dağıtıp Hazine'yi zarara uğratın demiyoruz." dediğini belirterek, "Burada belli bir imar durumumuz olsa ona göre işimizi bilir, birim fiyati aşağı yukarı hesaplarız." dedi. Yılmaz, "İyi niyet göstergesi olarak projenin ortaya konması lazım." diyerek, fiyatların proje içerisinde geçen yapı ve oluşumlar göz önüne de alınarak çıkartılması gerekliliğini söyledi. Yılmaz, "AVM yapacaksa birim fiyat farklı olmalıdır, bina yapacaksa birim fiyatı farklı olmalıdır. Tercih sunup isteyene ev, isteyene para alabilme hakkı sunulmalıdır." dedi. 


Karadeniz'den Günebakış


Geri Dön