22 / 12 / 2024

Bursa Akpınar Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Bursa Akpınar Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Bursa'nın yıllardır çözülemeyen Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm sorunu çözüme kavuştu. Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm için hak sahipleriyle Büyükşehir Belediyesi arasında sıcak rüzgarlar esiyor. Her iki tarafta anlaşmanın en kısa zamanda yapılmasını istiyor.



Bursa Haber köşe yazarı Muharrem Karabulut, bugünkü köşesinde Bursa’daki Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesini kaleme aldı.

İşte Muharrem Karabulut'un 'Akpınar’da mutlu son yakın' başlıklı yazısı...

Bursa’da senelerdir kanayan ve pansuman yapılamayan bir yaranın daha tedavisi gerçek oluyor. Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm için hak sahipleriyle Büyükşehir Belediyesi arasında sıcak rüzgarlar esmeye başladı. Her iki tarafta anlaşmanın en kısa zamanda yapılması için bekliyor. Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Emlak Konut aracılığıyla gerçekleşecek.

1999 Marmara Körfez Depreminin yaşanmasının ardından kentsel dönüşüm ve yenilenmesi için konuşulan fakat 20 yıldır önemli bir adım atılmayan 1050 Konutlar başta olmak üzere Akpınar Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm için Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar son aşamaya geldi. Yapılan planlamaya göre; bölgede mevcut 2 bin 300 dairenin kentsel dönüşümü için Türkiye’nin belki de en büyük Kentsel yenileme projesine imza atılacak.

Bursa Akpınar Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Bölgenin yenilenme proje tasarım çalışması Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm merkezi tarafından yapılıyor. Evler 3+1 ve 2+1 şeklinde yapılacak. Kat yüksekliği ise zemin artı 7 kat, yani 8 kat olarak belirlenmiş. Bu yapılaşmada kentsel yönelime projesinde toplamda 3 bin yeni daire yapılması mümkün hale gelecek.

Konutların 2 bin 300 tanesi hak sahiplerine dağıtılırken geri kalan 700 konut ise yapılan iş ve imalat bedeli olarak hesaplanacak. Bölgedeki hazine arsaları ve kamu adına terk edilen arsalar ise yine yeşil alan ve sosyal donatı alanları olarak hizmet vermeye devam edecekler.

Çalışmalar konusunda bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “hak sahiplerinin, vatandaşların ve kamunun her türlü menfaatleri korunup, insanlarımızın yeni ve modern evlerinde rahatlıkla oturabilecekleri, deprem korkusu olmadan yaşayabilecekleri, her türlü sosyal imkanları olan modern bir Akpınar Mahallesi inşa edilecek” diye konuşuyor.

Mahalle sakinleri ise şimdiye kadar kendilerine gelen bir takım tekliflerle zaman geçirdiklerini, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen projenin ise hak sahipleri tarafından kabul edilmesi oranının çok yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Kendilerine kentsel dönüşüm projesi olarak gelen bir takım cazip teklifler ve bazı kişilerin de “bekleyin daha güzeli olabilir. Sizin yerleriniz çok değerli…” sözlerine inanarak zamanın boşa geçirildiğini konuşan semt sakinleri de var.

Mahallede “bu iş olsun, devlet güvencesiyle olsun” düşüncesi hakim kazanmış. Bu nedenle, Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen proje merakla ve heyecanla bekleniyor. İnşaatların ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Emlak Konut aracılığıyla yapılması planlanıyor. Evler 2+1 ve 3+1 olarak inşa edilecek. İnşaat maliyet farkı ise hak sahiplerinden kendi aralarında yapılacak olan özel şartnamelere göre hesaplanıp tahsil edilecek. Bugünkü rakamlara göre, 2+1 daireler içen yaklaşık 60 bin lira, 3+1 daireler için de 90 bin lira dolaylarında bir fark ödemesi hesaplanıyor.

Bursa Akpınar Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Konuyla ilgili olarak mahallede kurulan kentsel dönüşüm derneğinin kongre yapması bekleniyor. Belediye görevlileri bu kongreye katılıp proje detaylarını hak sahiplerine anlatacaklar. Bu toplantı öncesinde ise mahalle muhtarı Sevgi Gültekin, ile bazı hak sahipleri Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Şube yetkililerinden konuyla ilgili bilgi aldılar.  

Sonra da kendi aralarında kurdukları özel haberleşme kanalında görüşme ile ilgili bilgileri paylaştılar;

“Öncelikle Akpınar Kentsel Dönüşüm Derneğimiz ve biz hak sahipleri olarak kentsel dönüşüm bu kadar gündemimizdeyken Belediyenin bu konuya duyarsız olduğunu düşünüyorduk. Ama bilakis Belediyenin kentsel dönüşüm Şubesi bu konuda 2 senedir o kadar çok araştırma yapmışlar ki o kadar çok detaylı ve titiz bir  çalışma yapmışlar ki  Gerek binalar ile  dairelerin durumu ve konumuyla ilgili neredeyse bizden daha vakıf durumdalar diyebilirim . 

Zaten çok sık aralıklarla Kentsel dönüşüm bürokratları mahallemize periyodik zamanlarda ziyarette bulunmuş ve çalışmalar yapmışlar.

Yani, Akpınar Mahallesi'nin tüm envanterine sahip bir Belediye Kentsel Dönüşüm birimiyle karşı karşıyayız. Açıkçası bu konuda bizim içimiz çok rahatladı ve bizleri çok memnun ettiğini belirtmek isterim. Burada gerçekleşmeyi bekleyen proje  gerek mimari bakımdan gerekse nitelikleri bakımından hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin örnek projesi  ve yasam alanı olacak diye çok umutlular hatta Bunun için onlarında  en az bizim kadar heyecanlı olduklarını gördük.

Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş  gerek Cumhurbaşkanına gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Akpınarlıların lehine olacak şekilde büyük bir çaba ortaya koyduğunu da öğrenmiş olduk

Bursa Akpınar Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Bizim konumuza dönersek; proje ne aşamada?

Vatandaşın beklentileri karşılanacak mı?, Nitelikli bir proje mi?, Gerçekten Bursa’ya ve Türkiye’ye değer katacak mı?, Belediye IMSIAD projesini neden sahiplenmedi? gibi başlıca konuları sorduk; en azından bilmemiz gereken kadarını öğrendik.

 İlk olarak bugüne kadar korku salınarak anlatılan 6 bin 306 sayılı kanunu aslında istenildiğinde lehimize çevrilerek nasıl kullanıldığını yetkililer anlattı. Öncelikle 6 bin 306 sayılı yasa kapsamında kentsel dönüşüm kararı alındığında kanun; süreci yürütme görevini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veriyor. Şöyle ki Akpınar Mahallesi'nde riskli alan ilan edildiğinde Hazine'ye ait olan yeşil alanların bir kısmının hak sahipleri lehine tahsis edilmesine izin veriyor. Pprojeyi yapmak inşaat sürecini yürütme görevini Emlak Konuta veriyor.  Yani anlayacağınız; 6 bin 306 sayılı kanuna göre kentsel dönüşümü devlet kendisi yapmak zorunda. Bunun için hak sahiplerinin 3 te 2 bir çoğunluk aranıyor.

Yani 3 te 2 sağlanmadığı sürece riskli alan dahi ilan edilse herhangi bir proje yapılması mümkün değil. Yani burada en öncelikli hedef 3 te 2 çoğunluğu sağlamak.”

Bu açıklamaya gören ve daireleri 20 yıldır kentsel dönüşüm sahası içinde kalan hak sahiplerinde yeni bir umut daha filizlendi. Bakalım, gelişmeler nasıl olacak?

Bursa Yıldırım Belediyesi 2021'i kentsel dönüşüm ve imarda atılım yılı ilan etti!


Geri Dön