29 / 04 / 2024

Ali Sami Yen Stadı 21 yılda yapıldı, 75 günde yıkılıyor!

Ali Sami Yen Stadı 21 yılda yapıldı, 75 günde yıkılıyor!

Yapımı 21 yıl süren Ali Sami Yen Stadı, 75 günde yıkılacak. Saha muhendisi Pelin Mavinil denetiminde gerçekleşen yıkımda, yüzde 85 geri dönüşüm sağlanacak...



1943 yılında yapımına başlanan ve inşaatı 21 yıl süren Ali Sami Yen Stadı 75 günde yıkılacak. İlk resmi maçını 1964 yılında yapan Ali Sami Yenin yıkımı ise saha muhendisi Pelin Mavinil denetiminde gerçekleşiyor. Ali Sami Yende çevreci bir yıkım gerçekleştirdiklerini ifade eden Mavinil Yıkımın atık yönetim planı, acil eylem planları çerçevesinde gerekli tedbirler maksimum seviyede alınarak yürütülüyor dedi. Yıkım işlerinin iş güvenliği, işçi sağlığı ile çevre ve insan sağlığı açısından yüksek risk taşıyan işler kapsamında olduğuna dikkat çeken Pelin Mavinil, bu nedenle yıkım sırasında, yasalarda öngörülen ve koşulların gerektirdiği iş güvenliği ile çevre ve insan sağlığı için gerekli tüm tedbirlerin alınıp uygulandığını söyledi.

Mavinil şöyle konuştu: Bir yıkım işindeki ciddiyet, özen, dikkat vb. kıstaslar bu tedbirlerin alınması ve uygulanması ile ölçülebilir. Yıkım işleri çok büyük sorumluluk gerektiren işlerdir. Kontrolsüz ve plansız yıkımlar telafisi mümkün olmayan büyük zararlar verebilir. Kontrolsüz ve plansız yıkımlarda doğal afetlerdeki yıkımlar gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Yüklenicisi olduğumuz Ali Sami Yen Stadı yıkım işini, gerek yasal zaruretler, gerekse stadın çerçevesinde gerekli tedbirler maksimum seviyede alınarak gerçekleştiriyoruz.

Yüzde 85i geri dönüştürülecek

Madde geri dönüşümü ve tekrar kullanım oranını yüzde 85 olarak geçekleşeceğini ifade eden İnşaat Mühendisi Pelin Mavinil Molozların tekrar kullanılması için çalışmalarımız devam ediyor. Çeneli kırıcılarımız da malzemenin ayrıştırılmasında, gürültünün azaltılması ve tozun daha az çıkmasıyla çevreci bir yıkım gerçekleştiriyoruz diye konuştu.  

Atığın oluşumu kaynağından engelleniyor

Özdenizcilik A.Ş. olarak her yıkım projesinde yaptığımız gibi Ali Sami Yen Stadyumunun yıkımında da öncelikle yıkım sahasında oluşabilecek atık türlerini belirlediklerini söyleyen Saha Mühendisi Pelin Mavinil Belirlenen bu atık türlerine göre Ali Sami Yen Stadyumu Atık Yönetim Planı hazırlandı. Bu atık yönetim planını taviz vermeden uyguluyoruz. Bu plandaki amaç, atığın kaynağında oluşumunu önlemek; oluşabilecek atıklarınsa geri dönüşümünün sağlanmak. Örneğin binalarda ciddi miktarlarda floresan lambalar çıkmaktadır. Bu amaçla kullandığımız cihazla bu atıklar çevreye zarar vermeden bertaraf ediliyor. Tehlikeli atıklar da usulü uygun bertarafa gönderildi. Yıkımdan çıkan malzemeler her atık için ayrı etiketlendirilen atık depolama alanlarına taşınıp, lisanslı geri dönüşüm ve bertaraf tesislerine gönderiliyor dedi. 

Kırılan betonarme mıcıra dönüşüyor

Geri dönüşüm çözümü olarak kırılan betonarme malzeme, içindeki demir alınarak, dolgu malzemesi için mıcır haline getiriliyor. Stadyumda molozun da bu şekilde değerlendirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bunlarla birlikte her şantiyede İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ön planda tutuluyor.

Bulgaristan maçıyla resmi açılışı yapıldı

Ali Sami Yen, 1940ta Taksim Stadının yıkılmasıyla planlandı. Sahasız kalan Beyoğlu kulüpleri için bugünkü stadın bulunduğu arazi Beden Terbiyesi Müdürlüğünce satın alınıp, Galatasaray Spor Kulübüne kiralandı. Yapımına 1943te başlanabildi. İnşaat ancak 1964te tamamlanabildi ve açılışı 1964te Türkiye-Bulgaristan milli maçıyla yapıldı.
Star/Şenol Baştakar


Geri Dön