03 / 05 / 2024

Ali Yıldırım: Kooperatiflerde krediyle alt gelir ev sahibi olur!

 Ali Yıldırım: Kooperatiflerde krediyle alt gelir ev sahibi olur!

Ötügen Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Ali Yıldırım, kendileri gibi güvenilir kooperatiflerin sayısının artmasıyla bu yapılara olan güvenin daha da artacağına inanıyor



Alt gelir grubuna ait insanları konut sahibi yapmak amaçlı kurulan kooperatifler uzun yıllardan bu yana yaşanan olumsuz gelişmeler ve mağdur olan vatandaşların hikayeleri nedeniyle güvenilirliğini kaybetmeye başladı. Ancak yine de inşaat sektörünün tabana yayılması için, sağlıklı işleyen bir kooperatif sistemi olmazsa olmazlardan. Alt gelir grubunun konut sahibi olabilmesi için, yapı kooperatiflerine büyük sorumluluklar düşüyor. Özellikle Kayseri’de yürüttüğü başarılı projelerle adından söz ettiren Ötügen Konut Yapı Kooperatifi, bu bilinçle çalışmalar yürütüyor. Kooperatif Başkanı Ali Yıldırım, devletin özellikle krediler konusunda destek vermesi halinde, alt gelir grubunun konut sahibi olabileceğini söylüyor.


Kayseri'de başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdüren ötügen Konut Yapı Kooperatifi nasıl kuruldu?


Kooperatifimiz 2008 yılında Ötügen Konut Yapı Kooperatifi adı altında kuruldu. Kurulduğumuz yıldan itibaren de aktif olarak çalışmalarımıza başladık. Ben 34 yıl devletimize ve milletimize hizmet ettim. Yönetici olarak sürdürdüğüm memuriyet hayatımda, çalışmalarımdan dolayı dereceler aldım. Hayatımın her döneminde sorumluk ve görev alanlarım içerisinde milletimize yararlı olabilecek şekilde faaliyet gösterdim. Kooperatifimizi kurarken de yine milletimize hizmet olsun gayesi ile kurduk... Ben milletimizin her şeyin en güzeline ve iyisine layık olduğu kanısındayım. Malumunuz Türkiye gelişmekte olan bir ülke.


Orta ve alt gelir grubundaki vatandaşlarımızın ev sahibi olması çok zor. Bizlerde kooperatif olarak ev sahibi olmak isteyen fakat olamayan bu vatandaşlarımızı uygun fiyata ev sahibi yapmak için çalışmalarda bulunuyoruz...


Biliyorsunuz bir dönem Türkiye'de kooperatiflerle ilgili ciddi sıkıntılar yaşandı. Pek çok vatandaş mağdur edildi. Bu sıkıntılar da sona ermiş değil... Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?


Evet, ne yazık ki Türkiye’de bu tür durumlar yaşandı. Bu yaşanan hadiselerden dolayı vatandaşların kooperatiflere bakış açısı olumsuz oldu. Bugün Kayseri’de 980 kooperatif var. 980 kooperatifin içerisinde borcu olmayan, çeki senedi yazılmayan, kanun ve yönetmeliklere göre geri ödemeleri gerçekleştiren tek kooperatif Ötügen Konut Yapı Kooperatifi... Kooperatif olarak bütün işlerimizi kanun ve nizama göre, hak ve adalet kavramları içerisinde sürdürüyoruz. Bu zamana kadar bir tek mahkeme dosyamızın olmayışı bile bizim kooperatifçilik konusundaki başarımızın bir göstergesidir.


Peki, sizce tüketicinin gözünde kooperatifleri yeniden güvenilir kurumlar haline getirmek için neler yapılmalı?


Kooperatifçilik, konut sahibi olamayan orta ve alt gelir grubundaki insanların ev sahibi olabilmeleri için güçlerini ve birikimlerini bir araya getirdikleri bir sistemdir. Yalnız gelir durumu düşük insanların bir araya gelmesinden dolayı, kooperatifler maddi anlamda sıkıntı içerisinde olabiliyor. İlk zamanlarda devletimiz uygun kredi imkânları ile kooperatifleri ve üyeleri destekliyordu. Şimdi ise kredi oranları çok yüksek, vatandaş ve kooperatifler yüksek kredi faiz oranlarından dolayı kredi çekemiyor. Bu da haliyle kooperatiflerin ve vatandaşın işini zora sokuyor. Bu doğrultuda devletimiz, kooperatiflere uygun krediler konusunda destek verirse, hem kooperatifler güçlü olur, hem de alt gelir grubu vatandaşlarımız da ev sahibi olmuş olur.


Bu noktada devletimiz şunu da yapabilir, hakikaten dürüstçe çalışan, kanun ve nizama bağlı olarak çalışmalar gerçekleştiren kooperatiflere destek verebilir, yani işini yapmayan, vatandaşı mağdur eden kooperatiflere desteği vermeyebilir. Kurunun yanında yaş yanmasın istiyoruz. Bugün Türkiye’de kötü hizmet veren kooperatifler var diye, tüm kooperatiflerden desteğin çekilmesi haksızlık olacağı kanaatindeyim.


Peki Hükümetin kooperatiflere bakışı nasıl?


İnşaat sektörü her ülkenin lokomotif sektörüdür. Sadece bizim ülkemizde değil, aynı zamanda tüm dünyada inşaat sektörü lokomotif sektördür. Kendisi ile birlikte yüzlerce alt sektörü harekete geçirir ve farklı eğitim gruplarından istihdam eder... Gerek hükümetimiz gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar inşaat sektörünün bu gücünü çok iyi biliyor ve bunu daha da iyiye götürmek için çaba sarf ediyor. Malumunuz Sayın Erdoğan Bayraktar, son dönemlerde yışaat sektöründe yaşanan sorunlara dözüm bulma adına ciddi atılımlarda bulundu. Bundan kooperatifler olarak bizler de faydalanıyoruz. Onların özverili çalışmalarına bizler de şahit oluyor ve mutlu oluyoruz. Erdoğan Bayraktar inşaat sektöründeki tecrübesi malumunuz, yıllarca hem Kiptaş’ta hem TOKl’de binlerce projeye imza attı. Bakan olduktan sonra da bu tecrübesi doğrultusunda sektörün daha iyi atılımlar gerçekleştirmesi için çalışmalarda bulunuyor.


Yeni projenizin detayları hakkında bilgi verir misiniz?


Biz kooperatif olarak şu an Kayseri’nin Talaş ilçesi Anayurt mevkiinde Orta Asya Türk Evleri Projesi’nin yapımını devam ettiriyoruz. Projemiz merkezi bir konumda olup, Erciyes Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın adını taşıyan Abdullah Gül Üniversitesi’nin ortasında yer almaktadır. Tramvay yolunun hemen yanı başında yükselen projemizde 3 blokta toplam 180 konut yer alıyor. Birinci bloğumuzu yaptık teslim etmek üzereyiz. İkincisi ise şu an yüzde 40 seviyelerinde, üçüncüsünün ise gelecek ay temelini atacağız.


Projemizin yapımını çok hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Taahhüt ettiğimiz zamandan 6 ay daha erken bitireceğiz ve teslim edeceğiz. Birinci sınıf malzemeyi birinci sınıf işçilikle uyguluyoruz. İnşaatın her aşamasına ayrı bir itina gösteriyoruz. Vatandaşımızın uygun fiyata kaliteli evlerde oturmasını istiyoruz. Bugün bakıyoruz ki fiyat olarak çok yüksek rakamlarda olan, fakat kalite konusunda aynı yüksekliğe sahip olamayan birçok proje var. Biz kooperatif olarak uygun fiyatlara yüksek kalitede konutlar üretiyoruz.

İŞ&YAŞAM


Geri Dön