Emre Yıldırım: Özel sektör dar gelirliler için konutu tek başına üretemez!
Park İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Emre Yıldırım, dar ve orta gelir grubuna proje üretme yolunda en büyük engelin, vergi ve harç yükü olduğunu, özel sektörün dar gelirliler için konutu tek başına üretemeyeceğini söyledi...
Park İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Emre Yıldırım, dar ve orta gelir grubuna proje üretme yolunda en büyük engelin, vergi ve harç yükü olduğunu, özel sektörün dar gelirliler için konutu tek başına üretemeyeceğini söyledi.
Park İnşaat'ın temelleri 21 yıl önce Mustafa Yıldırım ve Murat Dügeci'nin ortak olarak inşaat sektörüne girmesiyle atıldı. 2005 yılında günün koşullarına uygun bir yapı oluşturmak ve yeni hedeflere odaklanabilmek için Park İnşaat ismini alan şirket, Gökhan Soydinç'in de yönetime dahil olmasıyla daha kurumsal bir yapıya büründü. Bugün Emre Yıldırım, Gökhan Soydinç ve Murat Dügeci ortaklığında yola devam eden Park İnşaat, Gaziantep'in gelecek vadeden bölgeleri İbrahimli, Karataş ve Kızılhisar'da önemli projelere imza atıyor. Global ve ulusal gelişmeleri takip etmek, sektörde ufuk açacak yeniliklerin öncüsü olmak misyonuyla faaliyetlerini sürdüren şirket, 2014 yılında da Kızılhisar'da lüks segmentte yeni konut projelerinin yanı sıra yeni sanayi tesislerinin inşasına da başlamayı planlıyor. Park İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Emre Yıldırım sorularımızı yanıtladı:
Park İnşaat'ın son dönemdeki projeleri hakkında bilgi verir misiniz?
Yakm bir zamanda 21 konut 8 dükkandan oluşan butik projemiz Park Vista'yı teslim ettik. Öncesinde İbrahimli bölgesinde lüks segmente hitap eden, her biri 360 metrekare olan 18 konut ve 12 dükkandan oluşan Soydinç Plaza'yı teslim etmiştik.
Karataş'ta 2013 yılında teslim ettiğimiz 192 konut ve 42 dükkandan oluşan Park Zirve ve yine aynı bölgede 180 konut 38 dükkandan oluşan, 2014 yılında konut sakinleriyle buluşturacağımız Park Teras projemiz var. Ayrıca Gaziantep'in gelişen bölgesi Kızılhisar'da bulunan 160 konuttan oluşan ve 2015 yılının Temmuz ajanda teslim edeceğimiz Park Sembol ve yine aynı bölgede bulunan 75 daireden oluşan Park Evo projemizin de inşaatına başlandı. Bunların yanı sıra Kızılhisar bölgesinde inşa edeceğimiz yeni projemiz 192 daire ve 35 dükkandan oluşan Park Era'nın satışı devam ediyor.
2014 yılı için planladığınız projelerden bahseder misiniz?
2014 yılı içerisinde Karataş'ta 300 konut olarak planlanan farklı mimarı yapısı ve esnek ödeme koşullarıyla Gazianteplilerin büyük ilgi göstereceğini düşündüğümüz yeni bir proje satışa sunacağız. Aynı zaman da yine 2014 yılı ikinci çeyreğinde Park Sembol ve Park Evo'ya komşu, 260 konuttan oluşacak olan Park Riva projemizin satışına başlayacağız. Konut üretiminin yam sıra 21 yıllık tecrübemizle, otel ve endüstriyel yapılar inşa ettik. Endüstriyel yapı olarak Şölen Çikolata'nın 90 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisi inşaatı ve 220 dükkandan oluşan Matbaacılar Sanayi Sitesi'nin yapımına devam ediyoruz.
Park İnşaat'ın konut sektöründeki stratejisi nedir?
Yapı sektörü, inşaatın çok yönlü bir sanatıdır. Bunun formu, fonksiyonu, konsepti, sosyal amaçları, tekniği ve hatta inançları kapsadığını düşünüyorum. Biz, Park İnşaat olarak tek düze ve kimliksiz bir apartmanlaşmanm tutsağı olmadık. Gaziantep'te sıkça gördüğümüz, düzensiz yerleşim planı içerisinde her bir projemizin bu anlamda birer Emre Yıldır, umut ışığı olduğuna inanıyoruz.
2013'ün ilk üç çeyreği Park İnşaat açısından nasıl geçti?
2012 yılının ilk çeyreğinde inşaat sektöründe yüzde 0.6 olan büyümenin bu yıl ilk çeyrekte yüzde 5.9, ikinci çeyrekte ise yüzde 7.6 büyümeyle tamamlandığını göz önüne aldığımızda sektörün ekonomiye bu anlamda çok ciddi katkı sağladığını söyleyebiliriz. Park İnşaat olarak 2013 yılında sektördeki büyümeye paralel olarak iyi bir ivme yakaladığımızı 2014'te de bu yükselişin yeni projelerimizle birlikte artarak devam edeceğine inanıyorum.
Konut sektöründe trendler ne yönde değişiyor, konut alıcısının beklentileri neler?
Son yıllarda konut projeleri mimari açıdan oldukça farklılaşmaya başladı. Alıcılar, oturduğu evde daha fazla yeşil alan görebilmek, yaşadığı yerde çocuklarıyla, açık havada güvenli bir şekilde, daha kaliteli zaman geçirebilmek ve aradığı tüm konfora evinden çok uzaklaşmadan ulaşmak istiyor. Park İnşaat olarak bizler de konut sahibi olmak isteyenlerin bu beklentilerini karşılayabilmek adına yeşil alanı bol, su konseptli, projeler hayata geçiriyoruz. Kısacası artık mimari trendleri müteahhitler veya mimarlar değil, müşterinin beklentisi belirtiyor.
Gayrimenkul sektörünün bugünü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Geçmişten gelen müteahhit ya da emlakçı önyargıları hala sürüyor ama bu sektörün ne denli profesyonel hale geldiği de gün gibi ortada. Artık vatandaş
MAKETTEN SATILIYOR
Konut alırken nelere dikkat edilmeli?
Yatırımcıların, tercih edecekleri şirketi iyi tetkik etmeleri, şirketin finansal gücüne ve daha önce neler yaptığına bakmalan şart.
Günümüzde projeler hep maketten satılıyor. Bu nedenle alıcılann satın almayı düşündükleri proje, uygulamaya geçildiğinde satış sürecinde söz verilen şartlar sağlanabilecek mi buna dikkat etmeleri lazım. Ayrıca mimari projenin kendilerine uygun olup olmadığına, mekansal ve sosyal ihtiyaçlanna cevap verip vermediğine de dikkat etmeleri gerekiyor.
da sektör temsilcileri de çok bilinçli. Bu sektörde bilinçsiz atılacak bir adım bile affedilemez. Zaten son düzenlemeler de bu doğrultuda, her proje son derece titizlikle incelenip ruhsat veriliyor. Ancak ne yazık ki hala istisnalar var. Park İnşaat olarak kendimizi bu konuda kanıtladığımızı düşünüyorum.
Sektörün en önemli sorunu ne?
Dar ve orta gelirlilere hitap edebilmek için bizi engelleyen vergi ve harç yükü büyük sorun.
Konut fiyatlarında maliyeti artıran en büyük girdi arsa maliyetidir. Görev belediyelere düşüyor. Eğer özel sektör dar gelirliler için konut projesi üretemezse, kamunun tek başına, yüzde 100 sübvansiyonla bunu yapması da mümkün olamaz.
Özel sektörü dar gelirliler için proje üretme platformuna çekmek gerekiyor. Bugün mevzuat zaten TOKİ'ye istisnalar sağlıyor. Kamuya tamnan istisnaların özel sektöre de sağlanmasını istiyoruz.
Mustafa Mutlu/Habertürk Gazetesi