16 / 05 / 2024

Alım gücü düşen vatandaşın bankalara olan borcu 2 trilyon liraya ulaştı!

Alım gücü düşen vatandaşın bankalara olan borcu 2 trilyon liraya ulaştı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bankacılık sektörünün Şubat 2023 dönemine ait mali göstergelerine göre vatandaşın bankalara olan toplam borcu 1 trilyon 995.8 milyar liraya yükseldi.



BÜYÜK BÖLÜMÜ İHTİYAÇ KREDİSİ VE KREDİ KARTI

Tüketici borçlarının en büyük bölümünü şubat sonu itibariyle 796,4 milyar liralık ihtiyaç kredileri ve 770,4 milyar liralık kredi kartı borçları oluşturuyor. Aynı tarih baz alındığında konut kredileri 371,1 milyar, taşıt kredileri ise 57,9 milyar lira olarak gerçekleşmiş.
Yılın ilk iki ayında nominal olarak taşıt kredileri yüzde 14,9, ihtiyaç kredileri yüzde 13,9, kredi kartı borçları yüzde 12,4 oranında artış sağlarken, konut kredilerindeki artış ise yüzde 2,2 ile enflasyonun çok gerisinde yer aldı.
Son bir yıl dikkate alındığında ise yüzde 338,4’le en büyük yükseliş toplamda en küçük paya sahip taşıt kredilerinde yaşandı. Yıllık artış oranlarına bakıldığında ise kredi kartı borçlarında yüzde 129,4, ihtiyaç kredilerinde yüzde 62,9, konut kredilerinde yüzde 20,9 oldu.
Şubat sonu dikkate alındığında ana sektörler içinde en büyük kredi hacmi imalat sanayine ait bulunuyor. Ekonomide en büyük ağırlığa sahip olan imalat sanayinin kredi bakiyesi ise 1 trilyon 805,5 milyar liraya yükseldi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön