24 / 12 / 2024

Alışveriş merkezlerinden sonra caddeler de krizde

Alışveriş merkezlerinden sonra caddeler de krizde

Kriz, lüks markaların merkezi Nişantaşı ile Bağdat Caddesi'ni de vurdu



 
Lüks markalarının bulunduğu Nişantaşı ve Bağdat Caddesi, bugünlerde kiralık veya satılık tabelası asılan dükkan sayısındaki artışla dikkat çekiyor. Krizin etkisiyle dolar ve kiraların artması, cirolarda görülen azalış, bu iki caddedeki mağaza ve ofisleri yeni yer arayışlarına itiyor. Krizden önce markaların yer kapma yarışına girdiği Nişantaşı'nda kiralık ve satılık oranı yüzde 15'e, Bağdat Caddesi'nde yüzde 10'a ulaştı. Boşalmalar Nişantaşı'nda Valikonağı ve Rumeli caddelerinde yoğunlaşırken, Halaskargazi ve Şişli'nin tekstil mağazalarının bulunduğu caddelerinde oran yüzde 20'ye yükseldi. Abdi İpekçi Caddesi'nde 9 yıldır faaliyet gösteren A-Z Emlak'ın sahibi Haydar Otman, Valikonağı ve Teşvikiye'de dükkan kiraları 30-40 metrekareliklerde 3.500 lira iken, 250 metrekareliklerde 10 bin liraya kadar yükseliyor. Bölgede kiralık dairelerin fiyatları ise 1.000 TL'den başlayıp 7 bin-8 bin dolara kadar çıkabiliyor. Satılık dairelerin fiyatları 120 metrekarede 300 bin TL'den 1.5 milyon dolara kadar çıkıyor. Otman, bölgede mal sahiplerinin fiyat düşürmelerine karşın alıcıların zor bulunduğunu söylüyor. Otman, "Örneğin 170 metrekare bir dairenin kirası 1.5 ay önce 6 bin TL'ydi, şimdi 4.500 TL'ye kadar indi ancak tutulmadı" dedi.

Bağdat Caddesi'nde ise Bostancı-Suadiye arasında boşalmalar yüzde 10'u buluyor. İstanbul Emlak Feneryolu yetkilisi Kadri Akbıyık, Bağdat Caddesi'nde krizden önce dükkan kiralarının çok şiştiğini, krizle fiyatların yüzde 25 düştüğünü, ancak alıcıların kelepir çıkar düşüncesiyle beklemeye geçtiğini söyledi. Öte yandan cadde üzerinde kiralık daire fiyatları da yüzde 15, satılık daireler fiyatları yüzde 20 düştü. 120 metrekarelik bir daire 1.250 liradan satılırken, ortalama fiyat caddede 220 metrekarelik bir dairede 3.600 TL'ye yükseliyor.

EL ALTINDAN DEVİR TARİH OLDU

Haydar Otman, "2004-2007 arasında markalar, Nişantaşı'nda mağaza kurmak için öylesine rekabet ederdi ki, giriş katları yetmez, kapıcı daireleri bile dükkanlara çevrilirdi. O zamanlar dükkanlar el altından devredilirken, şimdi her yer kiralık ve satılık afişlerle dolu" diye konuştu.

Nişantaşı'nda dükkanlara kiracı aranıyor

* Valikonağı Caddesi'nde Siemens'den Reebok'a, Derimod'dan oyuncak mağazası Toyiki'ye kadar pek çok mağazanın çıktığı yerler 2.5 aydır boş. Spasso butik, züccaciye mağazası Bone in China ve tekstil mağazası Baranni'nin boşalttığı dükkanlarda birkaç aydır kiralık tabelası asılı.

* Nişantaşı'nda Akkavak Sokak'ta spor mağazası zinciri Neofly'ın yerine 4-5 aydır kiracı bulunamıyor. Hüsrev Gerede Caddesi'nde Meksikalı ünlü El Torito restoranının yerine de 3-4 aydır kiracı bulunamamış...

* Teşvikiye Caddesi'nde 3 katlı, TAPS adındaki restoran-cafe barın neredeyse 10 aydır boş olduğu belirtiliyor.

* Rumeli Caddesi'nde Tatlıcı Tombak'ın yerine 2 aydır kiracı bulunamıyor. Yataş'ın bir markasının yerinin de kiraya çıktığı belirtiliyor. Cabana, caddeden taşınan diğer markalar arasında.

Galatasaray ve İpekyol küçüldü

* Bağdat Caddesi'nin her şeye rağmen ünlü markalar için bir prestij aracı olduğunu söyleyen bölge emlakçıları, "Bazı markalar ayrılmakla birlikte bazıları daha küçük mağazalara taşınıyor" diyor. Örneğin Galatasaray Store cadde üzerindeki mağazasını kapatarak bölgede ara bir sokağa geçerken, İpekyol da 200 metrekarelik mağazasını kapatarak 70-80 metrekarelik daha küçük bir mağazaya taşınmış. Bu iki markanın boşalttığı yerlere ise hâlâ alıcı bulunamamış.

* Bağdat Caddesi'nde Ravelli ve Lineadecor mağazaları 2 aydan beri boş bulunuyor. Aldo ayakkabı mağazasına ise 5-6 aydır alıcı bulunamıyor.

* Caddebostan'da LC Waikiki mağazasını 1.5 ay önce kapattı. Feneryolu'nda For You, PM gibi yüksek montanlı marketler de kapandı.

* Caddede kafelerin bir kısmının el değiştirmesi bekleniyor. Bazı ofislerin de yakın zamanda çıkabileceği belirtiliyor.
Vatan


Geri Dön