07 / 01 / 2025

Alkim Kağıt, 35 milyon Euro'luk fabrika kuracak

Alkim Kağıt, 35 milyon Euro'luk fabrika kuracak

Alkim Kağıt Sanayi AŞ, 18 ayda tamamlamayı planladıkları 35 milyon avro maliyetli yeni bir fabrika daha kuracak



Alkim Kağıt Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reha Kora, İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki mevcut fabrikalarında makine hızını yükselterek, kapasiteyi yüzde 20 artırma çalışmalarının yanı sıra, 18 ayda tamamlamayı planladıkları 35 milyon avro maliyetli yeni bir fabrika daha kuracaklarını bildirdi.

Kemalpaşa'daki tesislerde düzenlenen basın gezisinde, selülozdan başlayarak kağıdın tüm üretim aşamaları gazetecilere gösterildi.

Gezinin ardından düzenlenen sohbet toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Reha Kora, Alkim Kağıt'ın 2009 yılında tam kapasite çalıştığını belirterek, "2010'un 5. ay sonuçlarına göre de tam kapasite gidiyoruz. İkinci bir üretim hattı kurma çalışmamız var. İMKB'ye de duyurduk. Arazi ve konum olarak ikinci üretim hattına son derece uygun burası. Genişleme için yeterli arazimiz var" dedi.

Kora, yeni fabrikanın yatırım maliyetinin 30-35 milyon euro olacağını, bunun yüzde 60'ını öz kaynaklardan, yüzde 40'ını borçlanma yoluyla sağlayacaklarını bildirdi.

Yeni fabrikanın yanı sıra, mevcut makine kapasitesini de yüzde 20 artıracaklarını kaydeden Kora, "Talep bizi zorluyor. Ürüne talep varken, firmanın fiyatı, kalitesi, servisi, lojistik hizmetleriyle ilgili belli itibari varken mevcut makinemizin kapasitesini yükseltmek istiyoruz. Böylece bölge liderliği vizyonumuza daha da yaklaşmış olacağız" diye konuştu.

Kora, Türkiye'de kağıt tüketiminin yılda 1 milyon tona yakın olduğunu, bunun 350 bin tonunun Türkiye'de üretildiğini, geri kalınının ithal edildiğini, dolayısıyla kapasite artırımı ve yeni üretim hattı ile ithalattan pay almayı planladıklarını söyledi. Şu anda üretim kapasitelerinin yıllık 75-90 bin ton olduğunu, yeni fabrika ile buna yıllık 130 bin ton ilave yapacaklarını anlatan Kora, "Yerli üreticiler arasında en ön sıradayız" dedi.

-"BIRAKIN TEĞET GEÇMEYİ, KRİZ BİZE DEĞMEDİ BİLE"-
Ekonomik krizden etkilenmeden çıktıklarını, krizde hiçbir çalışanını çıkarmadıklarını dile getiren Kora, "Bırakın teğet geçmeyi, kriz bize değmedi bile" diye konuştu.

Reha Kora, mevcut fabrikada tüm kademeler dahil 192 kişinin istihdam edildiğini, yeni fabrikada buna 120-125 kişi daha ekleneceğini ifade etti. Bu yıl şirketin cirosunda artış beklediklerini belirten Kora, "Selüloz fiyatlarında yükselme oldu. Bu kağıt fiyatlarında da yükselmeye yol açtı. Bu bakımdan ciro yaklaşık yüzde 15 artacaktır. Maliyetimiz de artıyor. Belki karımız da bir miktar daha artacak" dedi.

Avrupa ülkelerinde ardı ardına patlak veren ekonomik krizin sektörü ne şekilde etkilediğinin sorulması üzerine Kora, şu karşılığı verdi:
"Biz üretim şirketiyiz. Servis ve finans için bir şey söyleyemeyiz. Üretim sektöründe yaptığınız üretimi verimli şekilde yapabilmeniz lazım. Teknolojinizin iyi olması lazım. İnsan kaynakları bu teknolojiyi iyi kullanabilecek düzeyde olmalı. Kaliteden taviz vermiyoruz, çevreye son derece duyarlıyız. Bir fabrika teknolojik üstünlüğüyle verimli üretim yapıyorsa, kaliteden taviz vermiyorsa bugünkü durum ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kriz yılında etkilenmedik, önümüzdeki süreçte de gördüğünüz gibi yeni yatırımlara devam ediyoruz."

Kora, 2009 yılında üretimlerinin yüzde 15'ini ihraç ettiklerini, başlıca ihracat ülkeleri arasında başta Balkan ülkeleri olmak üzere Azerbaycan, Gürcistan, Türk Cumhuriyetlerinin geldiğini, 2009'daki ihracat gelirlerinin 10 milyon avroyu bulduğunu söyledi.

-"TÜRKİYE'DEKİ KAĞIT TÜKETİMİ GELİŞMİŞ ÜLKELERE GÖRE DÜŞÜK"-
Yeni teknolojilerin kağıt kullanımını azaltıp azaltmadığı sorusuna Kora, "Belki gazete kağıdında azalma olabilir. Ofis kağıtlarında azalma yok. Her evde bir printer var. Bilhassa fotokopi kağıdı tüketimi Türkiye'de çok hızla artıyor" cevabını verdi.

Kora, Türkiye'deki kağıt tüketiminin gelişmiş ülkelere göre çok düşük olduğunu, kişi başına yıllık tüketimin Türkiye'de 42, Avrupa'da 156, ABD'de 250 kilogram düzeyinde bulunduğunu anlatarak, "Dolayısıyla gelişmeye çok açık. Kağıt tüketiminin kısa vadede artması mümkün, ama azalması mümkün değil" dedi.

Kağıdın ham maddesinin ağaç olduğunun hatırlatılması üzerine Kora, şunları söyledi:
"Ormanların hayatını sürdürmesi için kesinlikle bir miktar ağaç da azalmalı. İskandinav ülkeleri ve Brezilya'da özel ormanlar başladı. Özel plantasyonlarda bilimsel olarak ağacı üretiyorlar. Çevrim programı ile bir devlet politikası şeklinde uyguluyorlar bunu. 7 yılda bile okaliptüs ağacını yetiştirmeye başladılar artık. Pek çok ülke geri dönüşümlü ormanları yetiştirmeye başladı. Dolayısıyla kağıt üretimi ile çevre arasında o eski 'düşmanlık' algısı artık kalmadı."

Kora, selüloz fabrikası yatırımının çok yüksek olduğunu, 100 bin tonluk selüloz için 150 milyon dolar yatırım yapmak gerektiğini belirterek, Türkiye'de selülozun tamamının ithal edildiğini söyledi.

Türkiye'ye selülozun İskandinav ülkeleri, ABD ve Kanada, Brezilya ve Şili'den tedarik edildiğini ifade ederek, "Esas selüloz üreticileri bunlar. Tüm dünyadaki kağıt fabrikaları selülozu buradan alıyorlar. Mesela son dönemde kağıt fiyatları yüzde 20-25 arttı. Bunun nedeni de Şili'deki deprem. Depremin merkezi selüloz fabrikalarının olduğu bölgedeydi. Fiyatlar yükseldi. Bunu kağıt fiyatları izledi. Kağıdın bulunması biraz zorlaşmaya başladı. Selüloz fiyatları 1000 dolar mertebelerine geldi" diye konuştu.

Kora, Alkim Kağıt olarak 4 aylık ham madde stoklarıyla çalıştıklarını, satış bölümünde ise "ambarların hemen hemen boş" olduğunu sözlerine ekledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

35 milyon Euro daha yatıracak 120 kişiye iş kapısı açacak

Alkim Kağıt Yönetim Kurulu Başkanı Reha Kora,  İzmir  Kemalpaşa'da kuracağı 130 bin ton kapasiteli yeni üretim tesisiyle yıllık 75 bin olan üretim kapasitelerini 220 bin tona çıkaraklarını söyledi.

Böylece ofset kağıt pazarındaki yüzde 35'lik yerli üretim payını yüzde 50'ye çıkaracaklarını belirten Kora, "Yeni yatırımın maliyeti 35 milyon Euro olacak. Mevcut fabrikanın yanında kuracağımız yeni tesisle üretim kapasitemizi yıllık 220 bin tona çıkartıp yerli üretimi artırarak ithalattan pay çalacağız" dedi. Türkiye'de yurtiçi toplam üretim yıllık 350 bin ton olduğunu söyleyen Kora, 18 ay içinde tamamlanması planlanan yeni tesisle birlikte 120 kişiye istihdam sağlayacaklarını ifade etti. Kora, kriz ortamında yatırım kararı almalarında 3 yıldır tam kapasiteyle çalışmalarının etkisinin bulunduğunu belirtti.

Arıtılan suyu içti

ALKİM Yönetim Kurulu Başkanı Reha Kora, Kemalpaşa'daki üretim tesislerindeki arıtma tesislerini gezdirirken arıtılmış suyun temiz olduğunu göstermek amacıyla içti. Yılda 150 bin litre suyu arıtan tesis, bunun yüzde 35'ini fabrikada kullanıyor. Geri kalanı Nif çayına akıtılıyor.
Hürriyet/Aslan Batur

Alkim'den 35 milyon euroya fabrika 

İzmirli Alkim Kağıt, Kemalpaşa'daki fabrikasına ek olarak yıllık 130 bin ton üretim kapasitesine sahip yeni bir tesis kurma kararı aldı

Türkiye kağıt sektörünün en önemli oyuncuları arasında yer alan İzmirli Alkim Kağıt, krizde bile tam kapasite ile çalışmasını sürdürürken, yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Kemalpaşa'daki fabrikasına ek olarak 35 milyon euroluk yatırımla yıllık 130 bin ton üretim kapasiteli yeni bir tesis daha kuracak olan Alkim Kağıt, ülkeye ithal edilen yıllık 650 bin tonluk kağıdın yurtiçinden karşılanmasını hedefliyor. Alkim Kağıt, önümüzdeki dönemde Türkiye ile birlikte Balkanlar ve Ortadoğu'da da sektörde liderliği amaçlıyor.
Kemalpaşa'daki Alkim Kağıt tesislerinde gazetecilerle bir araya gelen Alkim Kağıt yöneticileri, firmaları ve sektörleri hakkında bilgi verdi. Fabrika gezisinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alkim Kağıt Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Reha Kora, krizin en ağır geçtiği 2009 yılında bile tam kapasite ile çalıştıklarını söyledi.
"Kriz bizi bırakın teğet geçmeyi, bize dokunmadı bile' diyen Kora, "Tam kapasite üretimimizle Avrupa kağıt endüstrisinin devleriyle de rekabet edebilecek düzeye geldik. Kriz döneminde hiçbir çalışanımızı işten çıkarmadık. Şu anda tesislerimizde 192 kişi çalışıyor. İç pazarda ofis kağıtlarına artan yoğun talebi karşılamak için yeni yatırım kararı aldık. Son iki yıldır neredeyse tam kapasite çalışıyoruz. Bu yüzden yüzde 20 kapasite artırımı sağlamak için teknik araştırmalara başladık" diye konuştu.
Kora, şu bilgileri verdi: "Mevcut tesislere ek olarak 130 bin ton kapasiteli 30-35 milyon euro maliyetli ikinci bir üretim hattı yatırımı yapmayı düşünüyoruz. Planımızı İMKB'ye de duyurduk. Bu yatırımı da 18 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz. Bu yatırımla çalışan sayımıza 125 kişi daha ekleyeceğiz. Yatırımın yüzde 60'ını özkaynaklarımız ile, yüzde 40'ını ise borçlanma yoluyla gerçekleştireceğiz."

Hedef, lider olmak
Mevcut tesislerin ilk başta yıllık 55 bin tonluk kapasitede olduğunu, 2002 yılında yaptıkları yatırımlarla bunu kağıdın gramajına göre 75-90 bin tona çıkardıklarını anlatan Kora, tesislerin enerji ihtiyacının kesintisiz sağlanması için ise 5.5 megavat gücünde enerji santrali kurduklarını kaydetti. Toplam üretimin yüzde 15'ini ihraç ettiklerini dile getiren Kora, Azerbaycan, Gürcistan ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere ihracatta da pazarlarını büyütmek istediklerini ifade etti. Kora, "Sadece Türkiye'de değil, bölgede de lider olmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.
YeniAsır/Murat Şahin


Geri Dön