23 / 12 / 2024

Alkumru Barajı dünya rekoru peşinde!

Alkumru Barajı dünya rekoru peşinde!

Limak Holding, özel sektörün sahip olduğu ilk baraj olan Alkumru Barajı'nı dünya rekoru kırarak tamamlayacak



Siirt'te inşa ettiği Alkumru Barajı'nı üç yıl gibi kısa bir sürede tamamlayıp bir dünya rekoru kırmaya hazırlanan Limak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 'Şantiyeye kamera kurdurdum. Her sabah ofise geldiğimde ilk işim bilgisayarımdan şantiyeye bakmak' dedi

Nihat Özdemir'in 'gözbebeğim' dediği Türkiye'nin en büyük beşinci barajı olan Alkumru, bir dünya rekoru kırmaya hazırlanıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nı 18 ay gibi rekor bir sürede tamamlayan Limak Holding, şimdi de özel sektörün sahibi olduğu ilk baraj olan Siirt'teki Alkumru Barajı'nı dünya rekoru kırarak tamamlayacak. Ortalama bir barajın yapım süresi 4-5 yıl arasında değişirken, Limak Alkumru'yu 3 yılı doldurmadan tamamlamış olacak ve elektrik üretimine başlayacak. Bu yıl ağustos ayında devreye alınması öngörülen ve 466 milyon dolara mal olacak Alkumru Barajı, Siirt ili sınırları içinde, Dicle Nehri'nin kolu olan Botan Çayı üzerinde yer alıyor.

KAMERAYLA İZLİYOR
Nihat Özdemir, 'Botan Çayı üzerindeki ilk baraj olma özelliğini taşıyan Alkumru Barajı'nın toplam kurulu gücü 265,77 MW. Burada yıllık ortalama 1 milyar kWh elektrik üreteceğiz. Ürettiğimiz elektriği ihalesini yeni kazandığımız Uludağ Elektrik Dağıtım'da satmayı planlıyoruz' dedi. Şantiyeye kamera kurdurduğunu söyleyen ve bu sayede her gün bilgisayarından barajın inşasını seyredebildiğini anlatan Özdemir, 'Sabah ofise gelir gelmez ilk işim önce bilgisayarı açıp, ne kadar yol aldığımıza bakıyorum. Çünkü bu proje bizim gözbebeğimiz' dedi. Şantiyeyi uzaktan izlemekle yetinmeyen Özdemir, neredeyse 15 günde bir Siirt'e gidip baraj inşaatını yerinde inceliyor, şantiye alanını ve yapılanları denetliyor.

OĞLUM 3.5 SAAT YÜRÜDÜ
Baraj için teklif vermeden önce keşif çalışması için oğlu Batuhan Özdemir'le birlikte bir ekibin yol olmadığı için barajın inşa edilmesi planlanan bölgeye dağların arasından yürüyerek 3.5 saatte gidebildiğini hatırlatan Özdemir, 'Önce yol yaptık, ondan sonra şantiyeyi kurabildik' diye konuştu. 

Krizin ortasında 350 milyon $ kredi aldı
LİMAK, küresel krizle birlikte Türkiye ekonomisinin de daraldığı 2009 yılında İş Bankası ve Yapı Kredi'den Alkumru Barajı projesi için 350 milyon dolar kredi almayı başarmıştı. 12 yıl vadeyle alınan kredi hem miktar hem ödeme süresi olarak avantajıyla dikkat çekmişti.

Okul ve sağlık ocağı yapıyor bölgeyi de kalkındırıyor
ALKUMRU Barajı'nın inşası sırasında hem bölgede istihdam yaratan hem de ekonomiyi hareketlendiren Limak Holding, aynı zamanda bölgede okul, sağlık ocağı, karakol gibi sosyal binalar da inşa ediyor. Limak, Siirt'in Aydınlar İlçesi'nde baraj bölgesindeki bir mağarada 5 çocuğuyla birlikte yaşam mücadelesi veren Fadime Uras'a da iki katlı ev aldı.
Aylin Löle / Akşam


Geri Dön