22 / 12 / 2024

Alman BSH, Türkiye'de bu yıl 300 milyon euro yatırım yapacak!

Alman BSH, Türkiye'de bu yıl 300 milyon euro yatırım yapacak!

Alman elektronik devi BSH, Türkiye'ye bu yıl 300 milyon euro daha yatıracak. Böylece şirketin toplam yatırım miktarını 1 milyar euroya çıkacak. Küçük ev aletleri üretimine de başlayacak olan şirket, 29 ülkeyi de Türkiye'ye bağladı



Elektronik devi Bosch Siemens Hausgeräte (BSH) Türkiye'de şu ana kadar yaptığı 700 milyon euroluk yatırımına yılsonuna kadar 300 milyon daha ekleyerek 1 milyar euroya çıkaracak. Üretim kapasitesini artıracak olan firma aynı zamanda küçük ev aletleri üretimine de başlayacak. 300 milyon euronun 100 milyon eurosunu küçük ev aletlerine ayıracaklarını söyleyen BSH Türkiye'nin de dahil olduğu 30 ülkenin direktörü Arek Erzurumluoğlu, " Orta Asya bize bağlıydı. Şimdi buna Ortadoğu ve Kuzey Afrika da eklendi. Tüm bu coğrafyalara Türkiye'de üretilen ürünler gidiyor. BSH grubu içinde Türkiye ağırlık olarak Almanya'dan sonra ikinci konuma geldi" dedi. Küresel anlamda talepte daralma yaşandığı için cirolarda artışa rağmen kârlılık rakamlarında düşüş olduğunu söyleyen Erzurumluoğlu, "Satış adetlerinde ve ciroda artış var. Ancak kârlılıkta düşüş var. Bunun nedeni rekabetteki hızlı artış. Ayrıca bir de hammadde fiyatlarında yaşanan hızlı artışla birlikte kârlar daraldı" şeklinde konuştu.

29 ÜLKE YÖNETİLİYOR
2012 yılbaşından bu yana Türkiye'ye bağlı olan ülke sayısının 29'a çıktığını söyleyen Arek Erzurumluoğlu İran'a ambargonun devam etmesi nedeniyle satışların şu anda durduğunu belirtti. Erzurumluoğlu, "Şu anda ambargo var. Ambargo kalkınca ya Türkiye ofisi olarak biz ya da Dubai ofisimiz operasyonları yönetecek. Bizim komşumuz olduğu için daha şanslıyız" dedi.

SİYASET GÜÇLENDİRDİ
Türkiye'nin Ortadoğu siyasetindeki etkisinin kendilerinin elini daha da güçlendirdiğini söyleyen Erzurumluoğlu, "Türkiye'nin o coğrafyalarda politik bir role soyunmuş olması ve kültürel olarak yakınlık nedeniyle Almanya bu görevi Türkiye'ye verdi. Kısa vadede Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan Arap Baharı satışları düşürse de sonrasında istikrarlı bir yönetim oluşması halinde bu pazarlarda hızlı bir gelişim bekliyoruz" dedi.

Türkiye'de geliştirildi dünyaya satılıyor
Türkiye 'nin hem Avrupa'dan gelen ürünler hem de yerli üretimin dağılma üssü haline geleceğini söyleyen Erzurumluoğlu, "Lojistik olarak her şey burada yapılacak. Depo yatırımları da yapıyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye'de tamamı Türk olan 170 Ar-Ge elemanı bulunduğunu söyleyen Arek Erzurumluoğlu, bu rakamı yıl sonunda 200'e çıkaracaklarını ekledi.

BARIŞ ERGİN/Sabah


Geri Dön