Ekonomi

Almanya, 45 bin lira maaşla işçi arıyor! İşte aranan şartlar...

Alman Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu, Türk işçi alımı yapacağını duyurdu. Almanya, net olarak aylık 45 bin TL maaş verecek. İşte Almanya'ya gidecek Türk işçilerde aranan şartlar...Havaalanlarındaki aksamalar nedeniyle hızlı bir şekilde harekete geçen Alman Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu, Türkiye’den geçici olarak 2 bin işçi alacak

Almanya merkezli haber ajansı DPA’nın haberine göre, havaalanlarında özellikle son zamanlarda artan personel eksikliği kaynaklı aksamalar nedeniyle Almanya, diğer ülkelerden çalışan istihdam edecek. Havaalanlarındaki aksamalar nedeniyle hızlı bir şekilde harekete geçen Alman Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu, Türkiye’den geçici olarak 2 bin işçi alacak. Çalışanlara hızlı şekilde vize ayarlanacak ve kalacak yerleri de ayarlanacak. 

Bu arada, haber ajansının aktardığı bilgilere göre, Türkiye'deki Alman makamları işçilerin istihdamı konusunda Almanya’daki kurumlardan onay almak zorunda da kalmayacak. Geçici süreyle çalışacak olan işçiler, Almanya’da en geç 6 Kasım’a kadar çalışcaklar. Bununla birlikte, işçilerden istenen özelliklere gelecek olursak birkaç husus öne çıkıyor.

ALMANYA'YA GİDECEK TÜRKLER BU ŞARTLARI SAĞLAMALI 
Almanya işçi seçiminde, Türkiye’deki havaalanlarında çalışan kişilere önceliklenecek. Türk işçilerin en az A2 seviye Almanca bilmesi ve IATA tehlikeli madde eğitiminden geçmiş olması gerekmekte. Türk işçilerin havaalanı yer hizmetlerinde, check-in işlemlerinde, bavul yükleme bölümünde, güvenlik kontrollerinde, uçak doldurma- boşaltma görevlerinde çalışması amaçlanıyor. Ayrıca apronda araç sürücüsü ve VIP yolculara hizmet alanlarında da istihdam edilecekler. 

İşçilere ödenecek para konusunda da ayrıntılar belli oldu. Saatlik 14,25 Euro verilecek. Bu da aylık olarak bir işçinin 2 bin 550 Euro / 45 bin TL civarı maaş alacak anlamına geliyor. İşçilerin ülkeye daha çabuk adapte olabilmesi için Alman makamları kolaylık gösterilecek. Türk işçilere hızlı şekilde oturma ve çalışma izni verilecek ve öncesinde ise vize işlemleri daha hızlı yapılacak. Sadece 2-3 hafta içinde vize işlemleri sonuçlanacak. 

Almanya Dijitalleşme ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil geçen haftaki ortak basın toplantısında havalimanındaki şirketlerin ülke dışından işçi getirmelerine imkan sağlanmasıyla ilgili bilgilendirmişti.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, geçtiğimiz hafta gerçekleşen ortak basın toplantısında, “Kısa vadeli önlemlerle yardımcı olmak istiyoruz. Şirketlerin yurt dışından özellikle Türkiye'den yardımcı işçileri çalıştırmalarını sağlıyıruz” diyerek ilk sinyali vermişti. Bununla birlikte, geçici süreyle çalışacak işçiler güvenlik araştırmasından geçerek Almanya’ya gidecek.