03 / 05 / 2024

Almanya 50 yıl sonra yine teknik işçi istedi!

Almanya 50 yıl sonra yine teknik işçi istedi!

Türkiye'den Almanya'ya ilk olarak 1961 yılında başlayan işçi göçünün ardından Almanya bu sefer de donanımlı, nitelikli eleman ihtiyacı için arayışa girdi.  Almanya İşžKUR Başkanı Heinrich Alt ile Türkiye İşžKUR Genel Müdürü Biçerli Almanya'da bir araya ge



Bu kapsamda Almanya İşžKUR Başkanı Bundesagentur Für Arbeit Heinrich Alt ile Türkiye İş Kurumu (İşžKUR) Genel Müdürü Kemal Biçerli 14 Ekim'de Almanya'da bir araya gelecek. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nihat Sorgeç, ' Alman ilgililerle görüşme yaptım ve Almanya'nın ihtiyacı olan ara elemanın Türkiye'den sağlanabileceğini ilettim. Bu öneriye sıcak baktı. Bunun üzerine görüştüğüm İşžKUR Genel Müdürü Biçerli'nin de sıcak bakması üzerine görüşme ayarladık' diye konuştu. Sorgeç, Almanya'da en fazla teknik dallarda eleman sıkıntısı yaşandığını da sözlerine ekledi.

GÜL, İşžçİ GÖçÜNÜN 50'NCİ YILINDA ALMANYA'DA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 4 günlük bir devlet ziyareti için yarın Almanya 'ya gidiyor. Gül 'ün, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff 'un daveti üzerine gerçekleştireceği bu ziyaretin, Türkiye 'den Almanya 'ya iş göçünü başlatan 1961 tarihli iş gücü anlaşmasının 50 'nci yıldönümüne rastlaması dikkat çekti.

Merkel 'le de görüşecek

Gül, Berlin 'de Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Belediye Başkanı Klaus Wowereit ve Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann 'ı da kabul edecek. İki Cumhurbaşkanı Berlin 'de düzenlenecek Türk-Alman İş Forumu 'nun açılışına da birlikte katılacak. Gül 'ün ziyareti sırasında iki ülke Maliye Bakanlarınca da Türkiye-Almanya çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması imzalanacak.

Wulff 'un memleketine gidiyor

Gül, Berlin 'in en eski ve prestijli üniversitesi olan Humboldt Üniversitesi 'nde 2000 yılından beri düzenlenmekte olan “Avrupa Konuşmaları ” etkinliği kapsamında siyasetçiler, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan bir topluluğa da hitap edecek. Türk toplumunun temsilcileriyle de biraraya gelecek olan Gül, Cumhurbaşkanı Wulff 'un doğum yeri olan Osnabrück 'ü de ziyaret ederek, Osnabrück Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü 'nde incelemelerde bulunacak.

Stuttgart 'a da gidecek olan Gül, Eyaleti Başbakanı Kretschmann 'ın onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak, Stuttgart ve çevresindeki Türk vatandaşları ile biraraya gelecek ve Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırmaları Merkezi 'nin çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alacak.

İlişkiler pekişip çeşitlenecek

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ziyaretin önemi şöyle vurgulandı: “Türkiye ile Almanya arasında ilişkilerinin, derinleştirilmesi yönünde karşılıklı arzu ve irade mevcuttur. Cumhurbaşkanı Sayın Wulff 'un geçen yıl ülkemize gerçekleştirdiği başarılı ziyaretin üzerinden bir yıl dahi geçmemişken, Sayın Cumhurbaşkanımızın iade-i ziyaretleriyle, ilişkilerin daha da pekişmesi ve çeşitlenmesi hedeflenmektedir. ”

SABAH-HÜRRİYET


Geri Dön