Dış Piyasalar

Almanya enerjide B planına geçiyor: “En kötüsü olursa harekete geçebiliriz”

Almanya enerjide kış hazırlığı yapıyor. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya sanayide çarklarının dönmesi ve konutlarda ısınma ve elektrik sorununa nükleer çözüm arıyor. Bu amaçla ülkedeki 3 nükleer santralde ikisi acil durum rezervi olarak beklemede tutulacak.2011 yılında Japonya'da meydana gelen Fukuşima nükleer santral kazası sonrası faciası sonrası nükleer enerjiyi terk etme kararı alan Almanya kararından çark etti

Rusya’nın Kuzey Akım-1 doğalgaz hattındaki akışı durdurma kararının ardından Almanya enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. 2011 yılında Japonya'da meydana gelen Fukuşima nükleer santral kazası sonrası faciası sonrası nükleer enerjiyi terk etme kararı alan Almanya kararından çark etti.

Nükleer santraller açık kalacak

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, kışın yaşanması düşünülen enerji sıkıntısına karşı, ülkedeki 3 nükleer santralden ikisinin Nisan 2023’ün ortasına kadar acil durum rezervi olarak beklemede tutulacağını bildirdi.

Habeck, basına yaptığı açıklamada Bavyera'daki Isar 2 ve Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim 2 santrallerinin kapatılmasının ertelendiğini duyurdu.

 

 

Harekete geçebiliriz

Bakan Habeck, “Bu şekilde ( nükleer santrallerin beklemede tutulması), en kötüsü olursa harekete geçebiliriz.” dedi.

Almanya’nın  nükleer enerjiden çıkış kararına bağlı kaldığını anlatan Habeck, Aşağı Saksonya’daki Emsland nükleer santralinin 2022 yılının aralık ayında planlandığı gibi kapatılacağını yineledi.

Robert Habeck, Fransa'nın bakım için kapattığı nükleer santraller, Alpler ve Norveç'te hidroelektrik üretimini olumsuz etkileyen kuraklık ve Ren nehrindeki düşük su seviyesinin yanı sıra kömürdeki nakliye sorunları nedeniyle Avrupa'da bu kış elektrik şebekesinde sıkıntı olabileceğine işaret etti. Habeck, "Bütün bu riskler nedeniyle, komşu ülkelerde şebeke kesintileri olursa, kısa vadede elektrik şebekesini istikrara kavuşturacak yeterli santralin bulunduğuna tam emin olamayız." dedi.

Alman hükümeti, Rusya-Ukrayna savaşının ekonomiye olumsuz etkisinin ardından enerji krizinde yüksek doğal gaz ve elektrik faturalarını hafifletmek için fatura desteğinin yanı sıra Almanları mümkün olduğunca fazla enerji tasarrufu yapmaya çağırmıştı. Almanya enerji krizini daha da hafifletmek için temel enerji ve çevre politikalarının birçoğunu gevşetmeyi planlanıyor.

Almanya, çıkardığı nükleer enerjiden çıkış yasası uyarınca söz konusu üç nükleer enerji santralinin de bu yılın sonuna kadar kapatmayı düşünüyordu. Ancak son gelişmeler Alman hükemetinin kararını yeniden gözden geçirmeye itti.