Ekonomi

IMF'den uyarı! Gıda krizinin finansal maliyetleri arttı!

IMF Başkanı Georgieva, gıda şokuna yönelik yeni bir finansman penceresinin oluşturulduğunu duyurdu.gıda güvenliğine

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel gıda krizi nedeniyle artan finansal maliyetleri ve son derece kırılgan ülkelerdeki yüksek  gıda ve gübre fiyatları nedeniyle ithalat maliyetlerinin 2022 ve 2023'te  9 milyar dolar artabileceğini bildirdi. gıda güvenliğine. 

IMF, "Küresel Gıda Kriziyle Mücadele: Etki, Politika Yanıtı ve IMF'nin Rolü" başlıklı raporunu yayımladı.

Raporda, büyük fiyat şoklarının gıda güvensizliğini şiddetlendirmesi sebebi ile dünyanın bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Gıda güvenliğinin çatışmalar, iklim şokları ve Kovid-19 salgınının sonuçları gibi birçok faktörden etkilendiği belirtilen raporda, Rusya'nın 2018 yılından bu yana Ukrayna'da başlattığı savaş, uluslararası temel gıda  fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı. 

Rapor, son gevşemeye rağmen uluslararası fiyatların 2020-21'de önemli ölçüde yüksek kaldığını vurguladı.

En çok düşük gelirli ülkeleri etkiliyor

Gübre ve enerji için yüksek fiyatların yanı sıra önemli aşağı yönlü risklerin de görünümü olumsuz etkilediğinine vurgu yapılan raporda, "Dünya şu anda, pek çok ülkeyi ciddi gıda kıtlığıyla baş başa bırakan ve büyük acılar ile çok sayıda ölüme neden olan 2007-2008 krizine eşit oranda bir gıda kriziyle karşı karşıya." yorumunda bulundu.

Rapor, söz konusu krizin, ağırlıklı olarak düşük gelirli ülkeler olmak üzere Ukrayna ve Rusya'dan yapılan ithalata dayalı 8 ülkede en kötü durumda olduğunu belirtti.

Söz konusu krizin çoğu düşük gelirli ülkeler olmak üzere Ukrayna ve Rusya'dan yapılan ithalata oldukça bağımlı 48 ülkede en kötü durumda olduğu belirtilen raporda, gıda güvensizliğine yüksek oranda maruz kalan ülkelerin gıda ve gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle 2022 ve 2023'te ithalat maliyetlerinin 9 milyar dolar artabileceği aktarıldı.

Rapor, 2022'de akut gıda güvensizliğini sona erdirmek için yaklaşık 50 milyar dolar gerekeceğini söyledi. , ve bu rakam uzun vadede yükselebilir.

Raporda, Sudan, Kırgızistan, Beyaz Rusya ve Ermenistan'ın  Ukrayna ve Rusya'dan gıda ithalatına en  çok bağımlı olduğu ve GSYİH'nın yüzdesi olarak Moldova, Letonya, Estonya, Paraguay ve Kırgızistan en çok Ukrayna gübrelerine ve Rusya'ya bağımlı. 

 

Hızla harekete geçme çağrısı

benzeri görülmemiş insani krizin, yeterli gıdaya sahip olmayanların acılarını hafifletmek ve ihtiyacı olan ülkeleri finanse etmek için acil eylem gerektirdiğini vurguladı.

Söz konusu yazıda, benzeri görülmemiş insani krizin, yeterli gıdaya sahip olmayanların acılarını hafifletmek ve ihtiyacı olan ülkeleri finanse etmek için acil eylem gerektirdiğini vurguladı. 

Pek çok ülkede politika yapıcıların insanları mevcut gıda krizinden korumak için ekonomik önlemler aldığını kaydederek, gıda krizinin yüksek olduğu ülkelerin yalnızca bu yıl  en yoksul ailelerin hayatta kalmasına yardımcı olmak için yaklaşık 7 milyar dolara ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Yazıda, insanların hızlı ve yeterli  şekilde desteklenmesi, açık ticaretin sürdürülmesi, gıda üretiminin artırılması, dağıtımın iyileştirilmesi ve iklime dayanıklı tarıma yatırım yapılması gerektiği belirtildi. 

 

IMF'den gıda şokuna yönelik yeni finansman penceresi

Öte yandan, IMF CEO'su Georgieva,  ülkelerin gıda güvenliği ile başa çıkmasına yardımcı olmak için yeni bir IMF gıda şoku finansman penceresi oluşturulduğunu açıkladı. 

Georgieva, yeni finansal pencerenin acil ödeme ihtiyacı olan ve akut gıda güvensizliği, akut gıda ithalatı  veya tahıl ihracatı şoklarından muzdarip ülkeler için acil durum finansmanına daha iyi erişim sağlayacağını kaydetti. 

Georgieva, yeni mali pencerenin bir yıllığına açıldığını duyurdu ve Georgieva, yeni mali pencere aracılığıyla IMF'nin kırılgan ülkelerdeki insanlara yardım etmek için ek yardım sağlayacağını belirtti.

İngiltere'den yeni hamle! Rusya’ya ihracat yasağı ve hizmet yaptırımı!
FED Başkan Yardımcısı Brainard'dan para politikasına ilişkin açıklama!
Tarım Kredi'den flaş açıklama! Takipte borcu olan ortaklarının yapılandırma süresini uzattı!