Ekonomi

Gıda krizi büyüyor! 2023'te küresel felaket olmadan önlem alınmalı! 

Dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar, küresel ısınma ve bölgesel çatışmaların sebep olduğu gıda krizi sebebiyle milyonlarca kişinin hayatı tehlikede. Birleşmiş Milletler, önlem alınmazsa, mevcut gıda krizinin 2023 yılında küresel felakete dönüşebileceğine dikkat çekti. İşte ayrıntılar... Pek çok devam eden kuraklık ve çatışmalarla Ukrayna ve Rusya savaşı sebebiyle tahıl sevkiyatındaki aksamalar gıda krizinin derinleşmesini sağlarken; milyonlarca kişi açlık tehdidiyle karşı karşıya

Dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar, küresel ısınma ve bölgesel çatışmaların sebep olduğu gıda krizi sebebiyle milyonlarca kişinin hayatı tehlikede. Pek çok devam eden kuraklık ve çatışmalarla Ukrayna ve Rusya savaşı sebebiyle tahıl sevkiyatındaki aksamalar gıda krizinin derinleşmesini sağlarken; milyonlarca kişi açlık tehdidiyle karşı karşıya. 

 

Birleşmiş Milletler (BM), gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda, mevcut gıda krizinin 2023 yılında küresel çapta bir felakete dönüşebileceği uyarısında bulundu. Dünya Gıda Programına göre, 45 ülkede yaklaşık 50 milyon insan kıtlığın eşiğinde yer alıyor. 

Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişi ise her gece yatağa aç girerken, Uluslararası Para Fonu (IMF) ise büyük fiyat dalgalanmalarının gıda güvensizliğini yükseltmesi sebebiyle dünyanın bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğu uyarısınde bulundu. 

İşte ayrıntılar...

Gıda krizi en çok Afrika'yı etkiliyor

Afrika'da farklı sebepler yüzünden uzun zamandır etkili olan gıda krizi sebebiyle milyonlarca kişinin hayatı tehlikede. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Afrika'da iklim değişikliği, çatışmalar, koronavirüs salgını ve Ukrayna ile Rusya savaşı gibi sebeplerle her 5 kişiden biri sağlıklı beslenememekte. Somali başta olacak şekilde Kenya, Nijerya, Güney Sudan, Çad ve Etiyopya'daki yetersiz yağışlar sebebiyle kuraklık etkisini artırırken bazı ülkeler ise 1980'lü yıllardan bu güne yaşanan en şiddetli kuraklık ile karşı karşıya.

Bölgesel ve küresel gelişmeler gıda krizini etkiledi

Doğu Afrika'daki gıda krizinin en önemli sebepleri arasında uzun zamandır etkili olan kuraklık ve bölgesel çatışmalar işaret ediliyor. 

Etiyopya'da isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar, Somali'de Eş-Şebab ile ordu arasındaki çatışmalar gibi bölgesel problemler gıda krizini derinleştirdi. 

Koronavirüs salgınının ekonomiye olumsuz etkisi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa bağlı şekilde tahıl sevkiyatının durması da gıda krizini tetikleyen küresel faktörlerden oldu. 

Sadece Somali, buğdayının yüzde 92'sini Rusya ve Ukrayna'dan ithal ederken tedarik zinciri kilitlendi ve savaş aynı zamanda gıda ve petrol fiyatlarının da yükselmesine neden oldu.

81 milyon kişinin gıda güvenliği yok 

Uzun zamandır süran gıda sorunundan Somali, Kenya ve Etiyopya'da en az 30 milyon kişi etkilenirken BM'ye göre Doğu Afrika'da 81 milyon kişinin gıda güvenliği yok. 

16 milyon Doğu Afrikalı ise yemek pişirmek ve içmek için kullanılan temiz suya erişim sağlayamıyor. Gıda krizi en çok çocuk, yaşlı ve kadınları etkilerken BM Çocuklara Yardım Fonuna (UNICEF) göre Etiyopya, Kenya ve Somali'de ise 1,7 milyondan fazla çocuk, gıda güvensizliği sebebiyle acil müdahaleye ihtiyacına sahip. 

Yardımların ulaşamadığı mülteci kamplarında yaşamlarını sürdüren Somalililer günlük gıda olarak yalnızca pirinç veya çay tüketiyor. 

Etiyopya'da ordu ve isyancı TPLF arasında 2020 Kasım'dan bu güne devam eden çatışmalar büyük bir insani krize neden oldu. Ülkenin kuzeyindeki Tigray, Afar ve Amhara bölgelerinde yaklaşık 5 milyon kişi çatışmalar sebebiyle evlerini terk etti. Ülkenin kuzeyinde yaklaşık 11 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyacı bulunuyor. 

Kenya'nın kuzeyinde mevsim normallerinden düşük olan yağışlar sebebiyle 3,1 milyon kişi gıda sıkıntısı çekiyor.

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın 16 eyaletinde 10 milyona yakın kişi açlık tehlikesi altındayken; 10 milyon civarında nüfusa sahip Güney Sudan'da 7 milyon kişi açlık riskiyle karşı karşıya. Orta Afrika ülkesi Çad'da ise 2,1 milyon kişi açlığa teslim durumda. 

Afrika'da gıda krizine karşı çeşitli önlemler alınırken uluslararası alanda da yardım çağrıları gerçekleştiriliyor. 

BM Dünya Gıda Programı (WFP), Etiyopya ve Somali'nin de yer aldığı bazı ülkelere insani krizle mücadeleye destek olmak için 120 bin ton buğday yolladı. 

Doğu Afrika'ya yardım için 6 ay boyunca 327 milyon dolara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken WPF, bu fonun sadece 64 milyonunun toplanabildiğini belirtti. 

Türkiye merkezli STK'lar da kuraklıktan etkilenen ülkelere yardım ulaştırmak amacıyla harekete geçti. 

Türkiye'deki gıda fiyat artışı dünyayı solladı! Gıda fiyatları yüzde 92 arttı! 

Türkiye buğday üretiminde geriliyor! Buğday fiyatları düştü mü? İşte borsa borsa 15 Ekim 2022 fiyat listesi...

Tarım Kredi'de çılgın indirim! Çay, toz şeker, ayçiçek yağı fiyatları dip yaptı! İşte 15 Ekim 2022 fiyat listesi...