Ekonomi

Tarım Kredi Kooperatifleri'nden gıda ve gübre fiyatlarını düşürecek iki proje geliyor

Çiftçilerin en önemli girdi kalemleri arasında yer alan gübre fiyatlarına geçtiğimiz günlerde zam yapılmıştı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, zamlanan fiyatların ne zaman düşeceğini açıkladı. İşte Aydın'ın açıklamasından dikkat çeken detaylar.. Aydın, çiftçiye piyasada oluşan cari fiyatların altında ürün vermeyi hedeflediklerini açıkladı

Gübreye geçtiğimi günlerde Gübretaş, zam yapmasının ardından, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, artan gübre fiyatları ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Aydın, çiftçiye piyasada oluşan cari fiyatların altında ürün vermeyi hedeflediklerini açıkladı.

Genel Müdür Aydın, çiftçinin ekonomisini en çok ilgilendiren gübre fiyatlarıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Aydın, gübre fiyatlarında sonbahar mevsimine işaret ederek, üreticilere cari fiyatların altında ürün vermeyi hedeflediklerini bildirdi.

Pandemi sonrasında insanlığın en temel ihtiyacı olan gıdayı üreten tarım sektörünün önemi bir kez daha ortaya çıktı. Dünyada önemi gittikçe artan gıda üretimi ve arzının güvenliği uluslararası kuruluşlar,  Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü gibi kurumların da en önemli gündem maddesi oldu.

Üretimin temel taşı olan çiftçinin de artan girdi maliyetlerine karşı korunması hükümetlerin stratejik hedefleri arasına girdi. Türkiye'de bu görevi üstlenen öncü kuruluş Tarım Kredi Kooperatifleri. Fahrettin Poyraz'ın görevden alınmasıyla 4 ay önce Tarım Kredi Kooperatifleri'nde genel müdürlük koltuğuna Ziraat Bankası'nın eski genel müdürü Hüseyin Aydın getirildi. Kooperatif müdürü Aydın, gıda güvenliğinin öneminin arttığı bu süreçte hem çiftçiyi destekleyip hem vatandaşı ucuz gıdayla buluşturmak istediklerini açıkladı.

 

GÜBRE FİYATLARI SONBAHRADA AŞAĞI ÇEKİLECEK

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü hüseyin Aydın'ın açıkladığı bilgilere göre, Türkiye yemde yüzde 65, gübrede 75-80 dışa bağımlı. Bu ürünlerin hammadde fiyatı arttığında satış fiyatı kontrol edilemiyor ancak Tarım Kredi, ürünleri sonbaharda cari fiyatların altında çiftçiye vermeyi planlıyor. Çiftçiye verilen destek kalemleri içinde yer alan gübre, mazot, yem konusunda da hasattan sonra hesap görülecek.

KEFALET SİSTEMİ KALDIRILACAK

Tarım Kredi Kooperatifleri üreticinin kredi ihtiyacını en uygun şekilde sağlayabileceği önemli kuruluşlardan biri olarak dikkat çekiyor. Çiftçilerin bundan böyle krediye erişiminin bankalardan daha esnek olması için birtakım adımlar atılacak. Teminat şartları bankalardan daha esnek olacak. Kefalet sistemi de kaldırılacak

UCUZ GIDA İÇİN CEP MARKETLER AÇILACAK

Perakende satış ağında Türkiye genelinde 1500 markete ulaşmasına az kalan Tarım Kredi Kooperatifleri, yıl sonunda bu sayıyı 2 bine çıkarmayı hedefliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri ayrıca cep market kurmak istiyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin illerdeki depolarında 'cep marketler' kurulacak. Bu marketlerden vatandaş da yararlanabilecek. Buradan satış yapılacak. Genel Müdür Aydın, "Sıradan bir markette 800-1000 arasında ürün satıyor. Tarım Kredi'nin ürettiği ürün adedi de 600 adet. Hedef 1.200- 1.300 ürüne çıkmak. Marketlerimiz zarar etmiyor. Diğer marketler tedarikçilerine 120 güne kadar ödeme yapıyor. Biz market raflarını yöresel ürünlere açacağız. Özellikle Anadolu'da kadın ve gençlerin kurduğu işletmelere... Onlara satış kanalı oluşturacağız. Ürününü rafa koyana 3-5 gün içinde parası ödenecek. E-ticarete de yatırım yapacağız" açıklaması yaptı

Hacizli tarım arazisi 10 yılda yüzde 160'dan fazla arttı

Bitcoin'de kritik sınır uyarısı: Bu seviyeden aşağı inerse her şey biter

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda gündeme gelen maaş önerisi belli oldu

Eczacıbaşı ABD'nin aldığı köklü Türk şirketi bünyesine katmak için anlaşmaya vardı

Altın fiyatlarında ters dalga etkisi yapan karar! Düşmez denilen gram ve çeyrek altın bakın kaç lira oldu?

Malatya'da akşam saatlerinden şiddetli deprem meydana geldi! Bölgedeki son durumu AFAD açıkladı

Asgari ücrete ek zam görüşmesi öncesi Bakan Bilgin bombayı patlattı! Kritik seviyeyi açıkladı

Son Dakika! Emekli maaşında en düşük tutar değişti! Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak?

Ukrayna Limanı'ndan yola çıkan ilk Türk yük gemisi Zonguldak'a ulaştı

Ünlü ekonomistten 3 kıyamet senaryosu: Küresel piyasalarda tedirginlik had safhada