28 / 04 / 2024

Almanya'da ev fiyatlarında tarihi düşüş! 60 yıldır görülmemiş oranda düştü!

Almanya'da ev fiyatlarında tarihi düşüş! 60 yıldır görülmemiş oranda düştü!

Almanya'da 2023 yılında konut fiyatlarının en az 60 senedir görülmemiş oranda düşüş gösterdiği belirtildi. Araştırmayı yapan kurum söz konusu bu düşüşün bir "fiyat düzeltme evresi" olduğunu dile getirdi.



Almanya'da 2023 yılında konut fiyatlarının en az 60 senedir görülmemiş oranda düştüğü duyuruldu. Söz konusu araştırmayı yapan kurum, bunun bir "fiyat düzeltme evresi" olduğunu kaydetti.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Almanya'da yapılan bir araştırma, konut fiyatlarında geçen yıl yıllık bazda rekor seviyede düşüş görüldüğünü ortaya çıkardı. Ortaya çıkan sonuçları Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) tarafından kamuoyuyla paylaşılan çalışmalara göre, Almanya'da geçtiğimiz yıl kat mülkiyetlerinin fiyatları yüzde 8,9, müstakil konutların fiyatları yüzde 11,3, apartman dairelerinin fiyatları da yüzde 20,1 oranında düşüş gösterdi. DW Türkçe'de yer alan habere göre söz konusu bu fiyatlar, enflasyon sebebiyle güncel alım gücü de hesaba katılarak karşılaştırıldığında da konut değerlerinde yaşanan düşüş daha da belirgin bir duruma geldi. Yine verilen detaylara göre bu durumda konut fiyatlarında yaşanan düşüş oranının yaklaşık olarak 5 puan daha yüksek olduğu bildirildi.

Yapılan araştırmada "Almanya'da emlak fiyatlarının şu anki düşüş hızı ve boyutunun tarihte eşi benzeri görülmedi" ifadelerine de yer veren Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü, "Ekspertiz komisyonlarının satış tutarlarına ilişkin verileri toplamaya başladığı 1960'lı senelerden beri emlak fiyatları hiç bu kadar keskin ve hızlı bir şekilde düşüş göstermedi" değerlendirmesini yaptı. 

Paylaşılan detaylara göre yaşanan bu düşüşler Almanya'da konut fiyatlarında 2009 senesi gibi başlayan ve daha önce görülmemiş seviyelerde bir artışa sahne olan dönemden sonra geldi. O tarihten beri fiyatlar, 2022'de aniden düşmeye başlamadan önce segmentine bağlı şekilde üç ya da dört kat artış göstermişti.

Almanya da ev fiyatlarında tarihi düşüş! 60 yıldır görülmemiş oranda düştü!

FİYAT DÜZELTME EVRESİ

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick söz konusu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son 10 senedeki fahiş fiyat artışları ve yeni faiz oranı ortamı göz önüne alındığı zaman böylesi bir "fiyat düzeltme evresinin" tamamen doğal bir şey olduğunu ve daha önce görülmemiş boyutta olsa da söz konusu bu düşüşün ekonominin geneli için endişe verici olmadığınıdile getirdi.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick açıklamasında gayrimenkul fiyatlarının daha da düşmesinin mümkün olduğunu, fakat söz konusu bu durumunun ancak önümüzdeki çeyreklerde netleşebileceğini dile getird. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) önümüzdeki dönemlerde beklendiği gibi faizleri düşürmesi halinde gayrimenkul finansmanının yeniden daha uygun duruma gelebileceğini ve yaşanan bu durumunda da talebi artıracağını belirtti.

Ülkede konut fiyatlarında yaşanan bu düşüş, 2023 yılının son çeyreğinde yavaşlama gösterdi. Kat mülkiyeti fiyatları, Ekim-Kasım-Aralık 2023 döneminde önceki çeyreğe göre sadece yüzde 0,6 oranında hafif bir düşüş gösterirken müstakil konutların fiyatları yüzde 1,2 oranında düşüş gösterdi.

Açıklanan rakamlara göre çok katlı konut fiyatları da yüzde 4,7 oranında artış gösterdi fakat satış sayılarının düşüklüğü sebebiyle bu tip dalgalanmaların görece yüksek olması da doğal karşılanıyor. 

Almanya'nın en büyük 7 şehri olan Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Köln, Münih ve Stuttgart'ta konutların satış fiyatlarındaki değişimin de farklılık gösterdiği belirtildi. Konu ile ilgili olarak örnek vermek gerekirse, Köln ve Stuttgart'ta fiyatlar her çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,6 oranında düşüş yaşandı. Berlin'de fiyatlar yüzde 0,4, Frankfurt'ta ise yüzde 0,2 azalış gösterirken Hamburg'da yüzde 0,2 artış gösterdi.

 

Gayrimenkul Yatırım Fonu, yatırımcılara alternatif bir pencere açacak!

Kiracıyı tahliye edebilmek için haklı sebepler!

Bu şartlarda evini kiraya vermek iyi bir yatırım mı? Ev sahiplerinin kiracı isyanı tam gaz!


Geri Dön