27 / 04 / 2024

Gayrimenkul Yatırım Fonu, yatırımcılara alternatif bir pencere açacak!

Gayrimenkul Yatırım Fonu, yatırımcılara alternatif bir pencere açacak!

BYY Finans Kurucusu Bekir Yener Yıldırım Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF)’nun Türkiye’de uzun zamandır hem çok yüksek bir ilgi hem de alternatif araçlara göre ilk sırada olan bir yatırım aracı olduğunu belirtti.



BYY Finans Kurucusu Bekir Yener Yıldırım gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarının hayata geçmesiyle birlikte  yatırımcılara alternatif bir pencerenin açıldığını aktardı.

GYF'LERİN TOPLAM BÜYÜKLÜĞÜ 48 MİLYAR 305 MİLYON 768 BİN 836 TL 

Yıldırım, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından açıklanan en son resmi rakamlara göre Türkiye’de 157 adet GYF kurulu olduğunu söyledi.

GYF’lerin toplam büyüklüğü 48.305.768.836,27 TL, toplam yatırımcı sayısı da 1675.  Bu tabloda en dikkat çekici unsurlardan biri an itibariyle Türkiye’de GYF’ler tüm taşınmaz türlerine yatırım yaptığı belirtidi. GYF ürün çeşitliliğinin gittikçe gelişmesi ve GYF’lerin diğer GYF’lere yatırım yapmaya başlaması dikkat çekici bir gelişme olduğuna vurgu yapıldı.

 Gayrimenkul Yatırım Fonu, yatırımcılara alternatif bir pencere açacak!

YABANCILAR GAYRİMENKUL YATIRIMLARINI GYF'LER ÜZERİNDEN YAPACAK

Yıldırım ''Türkiye’de faaliyette bulunan büyük holding ve şirketler ile kurumsal yatırımcılar, Türkiye’de GYF’ler yaygınlaştıkça bu alana ilgilerini yoğunlaştırıyor. Türk gayrimenkul piyasası çok dinamik ve yüksek getiri imkanlarına sahip. Bu nedenle büyük holdingve şirketler ile kurumsal yatırımcılar, gayrimenkul yatırımlarına çok güçlü şekilde GYF’ler üzerinden devam edeceklerdir.'' dedi. 

Yıldırım  Türkiye’de gayrimenkul yatırımları yapmış olan ancak kurumsallık ve şeffaflık sorunları nedeniyle zarar görmüş ve Türkiye ilgisi süren yabancı yatırımcıların GYF’lere olan ilgisinin artacağını belirterek '' Diğer yandan Türkiye’ye ilk kez girecek yeni yabancı yatırımcılar GYF’leri daha sık tercih edecek.

Diğer yandan büyük taşınmaz portföyü sahibi birey ve şirketlerin de kurumsallık, şeffaflık, paylara bölünmüş kollektif yatırımın avantajları ve vergisel avantajları nedeniyle, portföy yönetim şirketleri ile dirsek temasını artırarak portföylerini likitleştirmeye, fonlaştırmaya çalışacak.

Öte yandan ailelerin, özel aile ofislerinin de kuşaklar arası ve aile içi gayrimenkul devirlerini kolaylaştırması ve likitleştirmesi özelliği nedeniyle GYF ilgisinin katlanacağını öngörüyorum.''dedi.

Öte yandan, GYF’lere sağlanan vergi avantajları, GYF’lerin şeffaf ve kurumsal yapısı, sermaye piyasasının kontrol ve denetim mekanizmalarına tabi olması ve GYF portföyündeki taşınmazlar ve nakit portföyün toplamı ile bir birim GYF katılma payı  sahibi olmak arasında kurulabilen basit ve doğrudan getiri ve kar olanağı GYF’lere
olan ilgiyi artırıyor. Diğer yandan, özü itibariyle donuk ve mülkiyet değişikliği zor olan gayrimenkul gibi bir aracı fonlaştırarak aslında likit hale getirmek de başka fırsatları da beraberinde getiriyor.

 Gayrimenkul Yatırım Fonu, yatırımcılara alternatif bir pencere açacak!

GYF’LER GİTTİKÇE YAYGINLAŞACAK!

Tüm bu avantaj ve özellikleri sebebiyle Türkiye’de GYF’lerin gittikçe yaygınlaşacağını, birçok alana evrileceğini ve geniş kitlelerce artan oranda GYF yatırımlarının süreceğini söylemek zor değil. Nitekim rakamlar da bu öngörüyüdesteklemektedir. Türkiye’de GYF’ler hem portföy çeşitliliği, hem toplam büyüklük hem de yatırımcı sayısı olarak ciddi oranda büyüyor.” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul sektöründe metrekare bazlı satış fırsatı sunuluyor

Gayrimenkul yatırım fonu nedir, yatırımcıya ne gibi yararlar sağlar?

 


Geri Dön