29 / 04 / 2024

Almanya'da konut fiyatlarında sert düşüş!

Almanya'da konut fiyatlarında sert düşüş!

Almanya'da derinleşen konut krizi etkileri devam ediyor. Almanya'da konut fiyatları 3. çeyrekte geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 10,2'lik bir düşüş kaydederek dibi gördü.



Son dönemde derinleşen krizin çarpıcı bir göstergesi olarak, Almanya'da konut fiyatları 3. çeyrekte 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 10,2'lik bir düşüş kaydederek rekor yaşadı.

Bu dikkat çekici gerileme, konut değerlerinin peş peşe dördüncü çeyrekte de düştüğüne işaret ediyor ve Alman istatistik ofisinin bu verileri takip etmeye başladığı 2000'den bu yana görülen en sert düşüşü temsil ediyor.

investing'te yer alan detaylara göre, emlak piyasasındaki mevcut gerileme, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olmasına rağmen Almanya'nın 10 yıllardır karşı karşıya kaldığı en ciddi emlak krizini yansıtıyor. 

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nün makroekonomi bölümüne göre, ülke geçen seneye kadar son yarım yüzyılın en büyüklerinden biri olarak tanımlanan spekülatif bir fiyat balonu yaşadı.

Diğer Avrupa bölgeleriyle birlikte, uzun bir süre boyunca Almanya'daki emlak sektörü, düşük faiz oranları ve güçlü taleple beslenen bir patlama yaşadı. Fakat, bankaların finansmanı sıkılaştırması ve işlemlerin durması sebebiyle faiz oranlarında ve maliyetlerde keskin bir artışla manzara büyük ölçüde değişti, büyüme durdu ve emlak geliştiricileri iflasa sürüklendi.

 Almanya da konut fiyatlarında sert düşüş!

Gerileme özellikle büyük şehirlerdeki tek ve iki ailelik konut piyasasını negatif etkilemiş ve fiyatlar 3. çeyrekte yüzde 12,7 oranında gerilemiş.

Daire fiyatları da aynı dönemde yüzde 9,1'lik bir düşüşle zarar gördü. Söz konusu rakamlar, emlak balonunun patlaması ve değişen ekonomik ortamın sonuçlarıyla boğuşan Alman emlak sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukların altını çiziyor.

Öte yandan Almanya'da yaşayanlar, pandemi döneminden bu yana kiralarını ödemekte zorluk yaşıyor.  Almanların konuta harcadıkları para hane gelirlerinin neredeyse yarısına ulaştı.

Geçtiğimiz 10 senede şehirlerin iç kesimlerinde kiralar ciddi artış göstererek konut maliyetlerinin hane geliri içindeki payını ciddi şekilde artırdı. Vatandaşların yüzde 25'i net hane gelirinin yüzde 40'ından fazlasını konuta harcıyor.

Konut kiralarının çılgın rakamları gördüğü Almanya'da 41.6 milyon hanenin yüzde 60’ının kiralık konutlarda oturuyor. Almanya'da koalisyon hükümetinin büyük ortağı SDP, kiracılara “rahat nefes” aldıracak bir yasa tasarısı hazırlıyor.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

Kahramanmaraş'taki 10 bin konutluk Kentsel tasarım projesine yeni alanlar eklenecek!


Geri Dön