28 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

Son dönemlerde konut kiralarındaki artışlar pek çok kişinin de gündeminde yer alıyor. Kira bedelini düşük bulan ev sahipleri de kira uyarlama davası ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki kira uyarlama davası ne zaman açılır? 



Son dönemlerde sürekli artış gösteren kiralar gündemdekini yerini korurken, kira bedelini düşük bulan ev sahipleri de kira uyarlama davası ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre fahiş kira artışlarını önlemek üzere yürürlüğe sokulan ve konutlarda kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemeye dair, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi'nden emsal niteliğinde bir karar gelmişti.

Pek çok kişinin merak ettiği ve araştırdığı konu ile ilgili olarak Arabulucu Avukat Umut Metin önemli açıklamalar yaptı.

Söz konusu kararın yüzde 25 sınırına ilişkin olmadığını kaydeden Umut Metin, kira tespit davalarında 5 seneden sonra kira sözleşmelerine ilişkin kira bedeli tespit davası açılabildiğini söyledi. 

Avukat Umut Metin, "Bir kira sözleşmesinin 5. senesine varmadık fakat kiralar öyle bir arttı ki kira tespit davası da açamıyoruz. Burada mülk sahipleri kira uyarlama davası açıyor" dedi.  Peki kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

KİRA UYARLAMA DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre kira tespiti davalarında bir dava açma tarihi (5 seneden sonra) söz konusuyken, uyarlama davalarında daha önce de açılabiliyor. 

Kira uyarlama davası ifa güçlüğünün ortaya çıktığı durumlarda derhal açılabilir. Kira tespit davası kira döneminin sona ermesine 1 ay kala ihtarname çekilerek açılır. Kira uyarlama davasında 1 seneden kısa süreli sözleşmelerde dahi somut olayın durum değerlendirmesi yapılarak sonuç alınabilir.

Ayrıca yine verilen detaylara göre kira uyarlama talebiyle dava açılabilmesi için öncelikle kira edim dengesinin bozulmuş olması gerekir. Eğer taraflardan bir tanesi açısından borcun ifası çekilemez bir hale gelmiş ise dava açarak kira bedelinde uyarlama talep edilebilmesi mümkün.  Kira uyarlama davasını hem kiracı hem de mülk sahibi açabilir.

 

Seçim sonrası en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler!

750 bin TL konut kredisinin aylık taksitleri ne kadar? İşte Ziraat, Akbank, İş Bankası, ING ve Yapı Kredi faiz oranları!

Sarıyer'de ev fiyatına Manchester’da daire alınabiliyor!


Geri Dön