29 / 04 / 2024

Sarıyer'de ev fiyatına Manchester’da daire alınabiliyor!

Sarıyer'de ev fiyatına Manchester’da daire alınabiliyor!

Hızlı bir şekilde artış gösteren konut fiyatları yerli yatırımcıyı yurt dışına yönlendirdi. Türk yatırımcılar en fazla ilgiyi İngiltere’nin kuzey bölgesine gösteriyor.




Ülkemizde emlak fiyatlarının hızlı yükselişi, konut yatırımcılarını da yurt dışına yönlendirdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre en gözde pazar da İngiltere. 

Son dönemlerde erişilebilir fiyatlar ve sterlinle kira getirisiyle Londra'dan sonra en çok ilgi, İngiltere’nin kuzey bölgesinde. Ayrıca yine verilen detaylara göre Londra dışında, Manchester, Liverpool, Sheffield, Bradford ve Leeds, talep gören kentlerden Satılıklar bölgesine göre en düşük 117 bin 500 sterlin (4,3 milyon TL) ile 350 bin sterlin (12,9 milyon TL) arasında farklılık gösteriyor.

Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre mega kent İstanbul’da bugün en düşük 4,3 milyon liraya 80-120 metrekarelik bir konut alınabiliyor. Yine, 12,9 milyon liraya da  Kemerburgaz, Şişli, Avcılar, Sarıyer gibi bölgelerde 100-300 metrekare arası bir daire sahibi olmak mümkün. Aynı fiyata Manchester’da ise 2 oda 1 salon bir daire satın alınabileceği kaydediliyor. İngiltere’de yatırımcıların radarındaki konut piyasasını, Cornucopia Global Kurucu ortakları Buse Tanıl Jeffery ve Simon Jeffery anlattı.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ortalama aylık kira 1.248 sterlin İngiltere pazarına, yabancı yatırımcılar arasında Türk vatandaşlarının da büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Buse Jeffery, Londra için şu anda bir müşterileri için satış sürecinin devam ettiğini ay sonuna doğru satışların tamamlanacağını ve daha sonra kira getirisi almaya başlayacağını dile getirdi. 

Açıklamasında son dönemlerde Türk yatırımcıların Londra dışında, kuzey bölgesine de ilgisinin yoğun olduğunu kaydeden Jeffery, sözlerine şu şekilde devam etti: “Türk yatırımcıların yoğun ilgisinin en büyük sebepleri sabit, güvenilir bir pazar olması. Sterlinle kira getirisi elde etmek ve özellikle kuzey bölgesinde erişilebilir fiyatla daire sahibi olabilmek etkili. Senelik yüzde 6-7,5 arası kira getirisi söz konusu. Kısa dönem aylık kira geliri de ortalama olarak 1,248 sterlin” diye konuştu. Buse Jeffery, Manchester’da ortalama aylık kiranın da 1,037 sterlin olduğunu ve kentte senelik kira gelirinin yüzde 12,2 artış gösterdiğine işaret etti.

Sarıyer de ev fiyatına Manchester’da daire alınabiliyor!


YERLİ YATIRIMCI ÇEKİLDİ, YABANCI GELDİ

Simon Jeffery de yaptığı açıklamada İngiltere’de özellikle mortgage faiz oranlarındaki artış sebebiyle yerel halkın gayrimenkule erişimde zorlandığını ve talebin yavaşladığına değinerek, “Onların piyasadan çekilmesiyle birlikte aslında uluslararası yatırımcıyı pazara çekti. Özellikle nakit parası olanlar için çok avantajlı şu anda. Fakat insanlar mortgageda yükselen yüzdelere alıştı, yerel halk yeniden alıma girecek. O zaman da yabancı için avantaj biraz azalabilir” dedi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada İngiltere’nin kuzeyinde 117 bin 500 sterline bir konut sahibi olmanın mümkün olduğunu dile getiren Simon Jeffery, konut fiyatlarına ilişkin şöyle konuştu: “Kuzey İngiltere, Londra gibi yatırım için popüler bölgeler arasında yer alıyor. Burada en az 1 odalı, 48-50 metrekare arasında bir konut fiyatı yaklaşık olarak 117 bin 500 sterlinden başlıyor. Bu da ortalama 4,5 milyon liraya denk geliyor. Bu fiyata İngiltere’de çok rahat konut sahibi olabilirsiniz. İngiltere’nin kuzeyinde pazara erişim var. 2. el bir evi yenileyerek 100 bin sterlin civarında 3 oda 1 salon bir eve sahip olabilirsiniz. Türkiye'de daire fiyatına buradan konut satın alabilirsiniz.”

EVLERİNİ SATIP İNGİLTERE'DEN KONUT ALMAK İSTEYENLER VAR 


Türkiye’deki pazarda satışların yavaşladığını, fakat İngiltere’den konut almak için Türkiye’deki konutunu satışa çıkartan kişilerle de karşılaştıklarına değinen Buse Jeffery, “Yakın çevremizde de konutunu satıp İngiltere’den konut almak isteyenlerle karşılaşıyoruz” diye konuştu.

Konut yatırımı yoluyla İngiltere’de vatandaşlığın da söz konusu olmadığını dile getiren Buse Jeffery, “Şu anda böyle bir seçenek bulunmuyor. konut yatırımı yoluyla oturum alamıyorsunuz. Yatırımcılarımız şu anda güçlü bir getiri elde etmek amacıyla yatırımlarını İngiltere’de yapıyorlar.”

MANCHESTER'DA FİYATLAR LONDRA'YA YAKLAŞIYOR

Kentler üzerinden de bazı örnekler veren Simon Jeffery, şöyle devam etti: “Kuzeyde, Sheffield, Leeds gibi kentlerde 2. el konut pazarında 200 bin sterlin altında 100 metrekarelik bir konuta erişim sağlamak mümkün. Manchester’daki konut fiyatları da Londra’ya yaklaştı. Londra’nın merkez çevresinde, ortalama olarak 100 metrekare bir daire fiyatı genelde 800 bin ile 1 milyon sterlin civarına ulaşıyor. Manchester’da yeni bitmiş merkezde 2+1 konut 350 bin sterlinden başlıyor. Londra’da da bir projemiz vardı, pazara 525 bin sterlinden girmişti. 3+1 konut indirimle 480 bin sterlinden satıldı.”

İstanbul Havalimanı'nda 'Şampiyonlar Ligi Finali' rekoru 

İstanbul neden Manhattan'dan daha pahalı?

New York Manhattan'da gökdelenler her yıl birkaç milim batıyor! Uzmanlar İstanbul için de uyardı! 


Geri Dön