Kahramanmaraş'taki 10 bin konutluk Kentsel tasarım projesine yeni alanlar eklenecek!
6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerin ardından, şehirlerdeki konut ve iş yeri inşaatları tüm hızıyla sürüyor. Peki 10 bin konut ve iş yerini kapsayan "Kentsel tasarım projesi"nde son durum ne?
Kahramanmaraş'ta "asrın felaketi" şeklinde belirtilen 6 Şubat depremlerinden sonra başlatılan zemin etüt çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Kahramanmaraş Başkanı Hayrettin Güngör, Trabzon Caddesi'nde yıkılan valilik hizmet binası bahçesinde yapılan çalışmalarda incelemelerde bulundu.
Hayrettin Güngör, burada yaptığı açıklamasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kent genelinde mikro bölgeleme çalışması gerçekleştirildiğinin altını çizdi.
Kahramanmaraş'ın yenidne imar ve inşası amacıyla zemin etüt çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Hayrettin Güngör, "Bakanlığımızla yaptığımız görüşme sonrasında akademisyenlerimizden bir ekip oluşturduk. Ekibimiz sahada çalışmalarını devam ettiriyor. Tespit edilen alanlarda gözlem çukurları açılıyor, fay hatlarıyla alakalı durumlar analiz ediliyor" şeklinde konuştu.
Güngör, Bakanlıkla yüksek bir koordinasyon içinde olduklarının altını çizdi ve "Zemin etüt çalışmalarının tamamlanmasından sonra hocalarımızın hazırlayacağı rapor kapsamında şehrimizin imar ve inşasını sürdüreceğiz. Bu süreçte Jeoloji Mühendisleri Odamız, İnşaat Mühendisleri Odamız ve Mimarlar Odamızla da koordinasyon halindeyiz" ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülen "Kentsel tasarım projesi" çerçevesinde kent merkezinde 10 bin konut ve iş yeri yapılması için çalışmaların sürdüğüne vurgu yapan Belediye Başkanı Güngör, gelecek günlerde yeni alanların projeye ilave edilerek şehrin dönüşümünün hızla sürdürüğüleceğini dile getirdi.
Bunların yanı sıra, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan binalar ile ilgili de süreçler devam ediyor.
Aktarılan son dakika bilgilerine göre, merkez Onikişubat ilçesi Şazibey Mahallesi Azerbaycan Bulvarı'nda yıkılan Arıkan Otel'de 14 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin 2 sanık hakkında 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da yıkılan binanın yapı sahibi A.A. ile statik yapı müellifi O.P.Y. hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Alınan örneklerin yönetmeliğe uygun olmadığına dikkat çekilen iddianamede, "Gözle yapılan kontrollerde betonun dere çakılları kullanılarak imal edildiği, mukavemetinin düşük olduğu, düz demir kullanıldığı, etriye sıkılaştırılmasının yapılmadığı, kancalarının doğru açı ile bükülmediği, betonarme kirişlerde tahta ve benzeri malzemeler kullanıldığı, bunun da beton kesitinin azalmasına sebep olduğuna ilişkin olay yeri inceleme ve görgü tespit tutanağı düzenlenmiştir" denildi.
İstanbul'un bu 3 ilçesinde ucuz fiyata konut ve kiralık ev bulmak mümkün!
Yüzde 25 kira zammı ile ilgili emsal karar geldi! Eski kiracılara kara haber!