27 / 04 / 2024

Almanya’da yıllık enflasyon ağustosta yüzde 6,1’e düştü!

Almanya’da yıllık enflasyon ağustosta yüzde 6,1’e düştü!

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışları ile ilgili olarak ağustos ayı öncü verilerini paylaştı. Bu doğrultuda, Almanya’da temmuz ayında yüzde 6,2 olan yıllık enflasyon, ağustos ayında yüzde 6,1 olarak kayıtlara geçti.



Avrupa Birliği’nin (AB) en güçlü ekonomisi olan Almanya’da yıllık enflasyon, ağustos ayında yüzde 6,1 seviyesine düşse de asıl beklentilerin üzerinde kaldı.

Almanya’da, uzmanlara göre enflasyon 2023 yılı sonuna kadar yüzde 3 seviyesine düşecek. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan ING Bankası’nın üst düzey yöneticilerinden biri olan Carsten Brzeski, Almanya’da enflasyon oranında daha fazla keskin düşüş beklediklerini ifade etti. Brzeski’e göre 2023 yılının sonuna kadar Almanya’da enflasyon oranının yüzde 3 seviyelerine düşeceği tahmin ediliyor.

Almanya’da yıllık enflasyon ağustosta yüzde 6,1’e düştü!

Euronews’in haberine göre, gelecek aylarda Almanya’da dış maliyet baskıları düşeceği için enflasyon oranının önemli ölçüde azalacağının beklendiğinin altını çizen Commerzbank ekonomi uzmanlarından Ralph Solveen ise konuya ilişkin şu değerlendirmelere yer verdi:

“Bunun yanı sıra, daha güçlü ücret artışının hizmet fiyatlarını yükseltmeye devam etmesi muhtemel. Bu nedenle en azından çekirdek enflasyon oranı muhtemelen Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2 seviyesindeki hedefinin son derece üzerinde kalacak.”

Almanya’da yıllık enflasyon ağustosta yüzde 6,1’e düştü!

ENFLASYON AYLIK BAZDA 0,3 ARTTI

Almanya’da Avrupa Birliği uyumlu TÜFE de ağustos ayında bir önceki aya nazaran yüzde 0,4 oranında ve yıllık bazda yüzde 6,4 oranında yükseldi. Öte yandan, Destatis verilerine göre ise ülkede enflasyon oranı, aylık bazda ise yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Ülkede enerji ve gıda, aylardır en çok fiyat belirleyici olarak ön plana çıkarken, gıda fiyatları, ağustos ayında enflasyonun en fazla itici gücü olmaya devam etti. Diğer taraftan, gıda fiyatlarının ağustos ayında, bir yıl öncesine göre yüzde 9 oranında, enerji ürünlerinin ise yüzde 8,3 oranında artış gösterdiği belirtildi.

Bununla beraber, Almanya’da temmuz ayında ithalat fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine nazaran yüzde 13,2 oranında düşerek 1987 yılından bu yana en sert düşüşünü gösterdi.

Mobilyada sektör temsilcileri taksit sayısının 24'e çıkarılmasını talep ediyor!

Türkiye’nin süt üretimi 2022 yılından beri düşüyor!

ŞOK’tan eylül indirimleri geldi! Çay makinesi 289 TL’ye, akıllı ızgara 2 bin 299 TL’ye, doğrayıcı 349 TL’ye düştü!


Geri Dön