Türkiye’nin süt üretimi 2022 yılından beri düşüyor!
Türkiye’de süt üretiminde 2022 yılı itibarıyla düşüş yaşandığını söyleyen EBSO Süt ve Süt Ürünleri Meslek Komitesi Üyesi Ferhat Uğuralp, üretimin düşmesindeki esas nedenin başta yem olmak üzere yüksek maliyetler olduğunu vurguladı. Uğuralp, üretimde verimlilik için planlamanın şart olduğunu söyledi.
Türkiye süt üretiminde sekizinci, Avrupa’da ise üçüncü sırada yer alıyor. İnek başına alınan süt veriminde ise 59’ncu sırada bulunan Türkiye’de süt üretimi 2022’den beri gerilemeye başladı. Bu konuya vurgu yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Süt ve Süt Ürünleri Meslek Komitesi Üyesi Ferhat Uğuralp, 2021’de 23 milyon ton olan çiğ süt üretiminin 2022’de yüzde 7 oranında azalarak 21 milyon tona gerilediğini aktardı.
Uğuralp, “Üretimin azalmasındaki esas sebeplerden biri olarak yem başta olmak üzere yüksek maliyetleri gösterebiliriz. Bu durum, yalnızca küçük işletmeleri değil aynı zamanda büyük işletmeleri de etkilemiştir. Bu veriler son senelerde uygulanan tarım politikalarının yanlışlığını da gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE İHRACATTA GENİŞ BİR YELPAZEYE SAHİP
Dünya gazetesinden Özlem Sarsın'ın haberine göre, Türkiye’de üretilen sütün yüzde 92’sinin inek, yüzde 5’inin koyun, yüzde 2,5’unun keçi ve bunun yanı sıra, yüzde 0,2’sinin de manda sütü olduğunu paylaşan Uğuralp, Tarım Bakanlığınca onay verilmiş 2 bin 491 süt işletmesi ve 6 bin 54 süt toplama merkezi bulunduğu ifade ederek, “Süt üretiminde her ne kadar dünyanın önde gelen üreticilerinden olsak da tüketim konusunda gerilerdeyiz. Kişi başı süt ve süt ürünleri tüketimi senede yaklaşık 194 kg civarında bulunuyor. Bu oran Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkelerde yaklaşık 300 kg bandında. Süt ve süt ürünlerinin tüketiminin yükseltilmesini sağlamak, sektörün büyümesi için de son derece önemlidir” şeklinde konuştu.
Türkiye’de sektörün her gün yaklaşık 1 milyondan fazla süt işletmesinden aldığı çiğ sütü sağlıklı, ambalajlı, hijyenik ürünlere dönüştürerek tüketiciler ile buluşturduğunun altını çizen Uğuralp, büyük çoğunluğu inek sütünden sağlanan peynirlerin meydana getirdiği Türkiye’de toplam peynir üretimi 2022 yılında 800 bin ton hesaplandığını kaydetti.
Benzin ve motorinde yılın müjdesi! Akaryakıt alacakların başına talih kuşu kondu!