07 / 07 / 2024

Alsancak Pasaport İskelesi'nin yan kısmı boyanmadı!

Alsancak Pasaport İskelesi'nin yan kısmı boyanmadı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yenileme çalışmalarını sonlandırdığı Pasaport binasının yan yüzünün unutulduğu ortaya çıktı. Yenileme çalışmaları Kıyı Tasarım Projesi kapsamında yapılıyordu. İzmir Pasaport İskelesi'nin yan kısmı boyanmadı.




İzmir'in simgeleri arasında bulunan Pasaport İskelesi'nin yan yüzündeki kötü görüntü dikkat çekiyor.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin Kıyı Tasarım Projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasındaki bölümü yeni bir görünüme kavuşturulmasına rağmen çalışmaları sırasında harabe görünümdeki Pasaport binasının sol yüzünde herhangi bir yenileme yapılmaması kafalarda soru işareti bırakmıştı. Binanın bu görüntüsüne İzmirlilerden de tepki yağıyor. Daha önce çalışma yapılan binada, ön yüzünde ve iç kısmında harabe görüntüsünden kurtulurken Cumhuriyet Meydanı'na bakan duvarında manzara Yenigün Gazetesi'nin günlerce süren haberleriyle İzmir gündemine getirilmiş ve tarihi binada yenileme çalışmalarının başlamasına önayak olmuştu. 140 yıllık binanın içler acısı görüntüsü, bu durumunu uzun süre korumuş, iskelenin, karakolun ve diğer kurumların bulunduğu bina yenileme öncesi “sahiplik” sorunu yaşamıştı.


Tescilli iskele!


Yat Limanına ilişkin Çevre Düzeni Planı ile 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planları, Kasım ayında Koruma Kurulu'nda değerlendirilmiş ve Pasaport İskelesi'ne Yat Limanı yapılmasının uygun olmadığına karar verilmişti. Konak-Pasaport-Kordon bölgesi; 1994 yılında Konak/Gümrük Binaları-Cumhuriyet Meydanı arası, 1998 yılında ise Cumhuriyet Meydanı- Alsancak arası 'Tarihi Sit' olarak tescil edilmişti.


Yenigün





Geri Dön