26 / 12 / 2024

Alsancak Stadı'nın bazı noktalarında derin çatlaklar oluştu!

Alsancak Stadı'nın bazı noktalarında derin çatlaklar oluştu!

Alsancak Stadı'nda Altay, Karşıyaka, Göztepe ve Altınordu'nun ortak girişimi, Futbol Federasyonu'nun da katkısıyla başlayan zemin yenileme çalışmaları devam ederken, depremde yıkılma riski taşıyan tribünler unutuldu...



Tarihi 1910'lara uzanan, son halini 1971'de alan Aksancak Stadı, geçen yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından  Ankara  Cebeci ve yıkımına başlanan Beşiktaş İnönü ile birlikte depremde en riskli tesisler arasında sayılmasına rağmen bugüne dek hiçbir somut adım atılmadı.


Beton ve inşaat kalitesi düşük kalan stadın özellikle 7 bin 235 kişilik açık tribününün kolonlarında derin çatlaklar oluştu, dökülen sıvalardan çürük demirler ortaya çıktı. Yeni sezonda 4  İzmir  kulübünün ortak kullanacağı emektar tesisin taşıdığı büyük risk, endişe yarattı. Zeminin yenilenmesi için 700 bin TL'lik yükün altına giren kulüpler, mart ayında stadın bakımı için 1 milyon TL'lik destek sözü veren bakanlık ve yerel yönetimlerden bu konuda da katkı bekliyor.


İŞLEVİ KORUNARAK ACİL YENİLMELİ


Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Alsancak Stadı'nın spor alanı işlevini koruyarak yenilenmesi gerektiğini söyledi. Stadın risk raporunu incelemediğini anlatan Hasan Topal, 'Yapı güvenliği analizinde risk ortaya çıktıysa, tribünlerin bu şekilde kullanımı kesinlikle doğru değil. Kent planında spor alanı olarak belirlenen tesis yenilenmeli, bu işlevini sağlıklı şekilde korumalı' diye konuştu.


İzmir'de kurulan, Yunan Ligi ekiplerinden Panianios'un 1910'da kullanmaya başladığı Alsancak Stadı'nda tribünler ilk kez 1929'da inşaa edildi. Mimar Harbi Hotan tarafından 1971'de son şekli verilen tesis, 2005 Üniversite Oyunları öncesi bakıma alındı. Stadın geçen yıl kente yapılması planlanan iki yeni stat karşılığında, ticari alan yaratma amacıyla TOKİ'ye devredilmesine tepki gösteren İzmirliler projeyi durdurdu.


Zaman Gazetesi


Geri Dön