Altın & Gümüş

Altın 1.000 liranın altına düşüyor! Şok açıklama! Tarihler verildi herkes hazır bulunsun

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altının 1.000 liranın altına düşebileceğini söylerken bu durum için tarih de verdi. İşte detaylar…Banka bölge ekonomisinde bu senenin son çeyreği ve 2023 yılının ilk çeyreğinde yavaşlama beklediklerini açıkladılar

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bütün tarihinin en büyük faiz artırım vererek 75 baz puanlık faiz artışına yöneldi. Banka bölge ekonomisinde bu senenin son çeyreği ve 2023 yılının ilk çeyreğinde yavaşlama beklediklerini açıkladılar. Yavaşlamaya rağmen enflasyon ile mücadele edileceğine dikkat çekilen toplantının ardından Ekim’de de 75 baz puan beklentisi ise yükseldi.

DOLARDA GEVŞEME ALTINI YÜKSELTTİ

Rekor seviyeye gelen dolar endeksi ECB’nin kararının ardından 20 senenin zirvesinden % 1 düşüş yaşayarak düzeltme gerçekleşti. Dolardaki düzeltmenin bir diğer sebebiyse ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları olmuş oldu. Geçtiğimiz perşembe günü Cato Enstitüsünün bir etkinliğinde açıklamalarda bulunan Powell'ın keskin yorumlarına karşı doların yeni zirveler oluşturamamasının ardından ivme tersine döndü. Powell, “Yaptığımız gibi şu anda da açık ve güçlü bir şekilde hareket etmeliyiz ve bu iş bitene kadar bunu devam ettirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

GRAM ALTIN 1000 TL’NİN ÜZERİNE TUTUNDU

Yurt içinde gram altın fiyatlarında ise belirleyici olan ons ve dolar kuru bileşenlerinden kur 18,20 üzeri hareketlerini devam ettiriyor. Ons altın ise çarşamba günü 1.700 doların altına düştükten sonra dolar endeksinde görülen yukarı yönlü ivmenin hız kesmesi ile yükselişe geçti. Geçtiğimiz ay ise 1044 TL’ye kadar yükselerek sene içi zirvesini güncelleyen gram altın fiyatı, ons altındaki düşüşün etkisi ile 988 liraya kadar düşmüştü. Bu seviye 27 Temmuz 2022 sonrası görülen en düşük seviye olmuş oldu. Fakat gram altın fiyatları oldukça dalgalı bir görünüm seyrederken psikolojik seviye olan 1000 TL’nin üzerinde haftayı kapattı.

İSLAM MEMİŞ’TEN ALTIN VE DOLAR TAHMİNİ

TGRT Haber'de piyasalar hakkında açıklamalarda bulunan altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altın için sene sonu hedefinin halen geçerli olduğunu dile getirirken tüm emtiaların yükselişe geçtiğine vurgu yaptı. Memiş, dolar için eylül ayı sonunda düşüş beklediğini de açıkladı.
“Dolarda eylül ayı sonunda bir düşüş bekliyorum. Bu gerçekleşir ise dolar/TL kurunu da etkileyecektir” şeklinde konuşan İslam Memiş, “18,30 lira seviyesinde bir dolar kuru var aynı zamanda 3 bin 500 seviyesini de test eden bir borsa mevcut. Aynı zamanda yükselmesi şüphe uyandırıyor bende. Yabancı yatırımcıların satın alması ve uzun vadede durması ise önemli” ifadelerini kullandı.

GRAM ALTINDA YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ

Gram altının hafta içi çizmiş olduğu inişli çıkışlı grafiğini de yorumlayan Memiş, pozitif yükselişin devam ettiğine tüm dikkatleri çekti. “Sene sonunda gram altın için 1.400 TL tahminim devam ediyor” diyen Memiş, fakat dolar/TL kurunda bir geri çekilme görülmesi halinde gram altın fiyatlarında 1.000 liranın altının konuşulabileceğini ifade etti.

Evde bakım maaşlarında son dakika bilgisi! Eylül ayı evde bakım maaşları hesaplara yattı mı? Hesabınızı kontrol edin

Emeklilere yeni yılda zam! Tam üç ay sonra bütün emekliler bu maaşı alacak! Tek tek listelendi

Haftanın ilk gününde altın depremi! Bir gören bir daha bakıyor! İşte 12 Eylül 2022 altın fiyatları…