28 / 04 / 2024

Altın almayı düşünenler hemen bu haberi okusun. Sonra başınız çok ağrıyacak

Altın almayı düşünenler hemen bu haberi okusun. Sonra başınız çok ağrıyacak

Altın almayı düşünen vatandaşlarla ilgili flaş açıklamalarda bulunuldu. Altın almayı düşünen vatandaşları bu konu çok ilgilendiriyor.



Altında son dönemde yaşanan gelişmeler hayli merak ediliyor. Önümüzdeki günlerde altın almayı planlayan vatandaşlar hakkında da flaş bir gelişme yaşandı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından, 24 Ağustos itibariyle dolar ve diğer emtia piyasalarında sert bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, zamanla büyük ölçüde telafi edilse de, gram altın fiyatlarındaki son yükselişin temel nedeni doların gücüydü.

ÖNÜMÜZDEKİ 2 HAFTA ÇOK KRİTİK 

Doların ons başına altın fiyatları üzerindeki etkisi ve ons fiyatlarının 1890 doların altına düşmesi, önemli bir uyarı işaretiydi. İlerleyen 2-3 hafta içinde 2000 dolar seviyelerine ciddi bir yükseliş olabileceğini öngörmüştüm. Bu tahmin, geçtiğimiz hafta perşembe ve cuma günlerinde XAU/USD paritesinin 1950 doları aşmasıyla doğrulandı.

Bu yükseliş, dolar endeksinin 104 seviyesine ulaştığı bir dönemde gerçekleşti. Altının bu güçlü duruşu, önümüzdeki haftalarda olumlu bir hava yarattı. Önümüzdeki 2 hafta içinde ons fiyatlarının 2000 dolar seviyesini geçeceğini tahmin ediyorum. Özellikle dolar kuru hareketlendiğinde, gram altın/TL fiyatlarını destekleyerek yükselmeye devam edecek.

Gösterge kurdaki fiyat şu an 1670 lira civarında olsa da, Kapalıçarşı gibi fiziki piyasalarda gram altın fiyatlarının 1715-1720 lira aralığında olduğunu gözlemliyoruz. Bu fiyat farkının genişlemesinin nedeni, geçtiğimiz ay uygulanan gram altın üretim kotalarının ve üretim maliyetlerinin artmasıdır. Bu düzenlemeler geri çekilmezse, gösterge kur ile fiziki piyasa fiyatları arasındaki farkın kapanmayacağı görünüyor.


Geri Dön