Altın & Gümüş

Altın fiyatlarında şahin Fed baskısı

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta beklentilerden yüksek gelen tarım dışı istihdam verilerinden sonra Fed'in şahin faiz artışlarına devam edebileceği endişeleriyle 1700 doların altına düşerken bu hafta Asya piyasalarına da düşüşle başladı. Yatırımcılar tarafından en güvenli lşman olarak görülen altın geçtiğimiz hafta Temmuz ayından bu yana en büyük haftalık yükselişini kaydetmişti

Altın fiyatları, geçtiğimiz hafta 1700 doların altına gerilemesinden sonra güçlü gelen ABD tarım dışı istihdam verilerinnden sonra Fed’in agresif faiz artışlarına devam edeceğine dair endişelerin yoğunlaşmasıyla Asya’da düşüşüne devam etti.

Yatırımcılar tarafından en güvenli lşman olarak görülen altın geçtiğimiz hafta Temmuz ayından bu yana en büyük haftalık yükselişini kaydetmişti.

Altın, işsizlik maaş başvurularını gösteren ABD verileri sonrası güvenli varlıklara talebin azalmasından önce daha büyük bir haftalık yükseliş hazırlığı içindeydi.

Cuma günü gelen tarım dışı istihdam verileri, işsizlik oranının tarihi en düşük seviyelere dönmesi ile birlikte güçlü bir iş gücü piyasasına işaret ederek Fed’in şahin bir para politikası yolunda devam edeceği olasılığını güçlendirdi. Açıklanan verilerden sonra dolar ve tahvil getirileri yükselerek altın üzerinde baskı yarattı ve değerli metal altın yüzde 1,3 değer kaybetti.

 

Peş peşe gelen faiz artışları yıl boyunca altın üzerinde baskı kurarken Mart ayında gördüğü yılın en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 17 gerilemesine neden oldu.


 

ALTININ CAZİBESİ AZALABİLİR

Altın fiyatlarındaki sert düşüş ile ilgili “İstihdam verisi Fed’e parasal sıkılaşmaya devam etmesi için daha fazla geçerli neden verebilir ve bu değerli metalin cazibesini azaltabilir” diyen Commtrendz Risk Yönetim Direktörü Gnanasekar Thiagarajan, “Altın, güçlü destekle karşılanacağı 1650 dolar seviyesine yöneldi” değerlendirmesini yaptı.

Ağustos ayında beklenenden daha sıcak gelen enflasyon verilerinin, gelecek yıl içinde faiz artırımlarına bir son verebileceğine dair umutları azaltmasından sonra gözler bu hafta yayımlanacak ABD enflasyon verileri ve çarşamba günü açıklanacak olan Fed tutanaklarında olacak.

 

Altın fiyatları üzerinde etkili olması beklenen kritik gelişmeler merakla bekleniyor. Fed'in enflasyon rakamları düşene kadar faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik kararllı tavrı hala devam ediyor. Fed 1-2 Kasım tarihlerinde yapması planlanan faiz kararını 75 baz artırmayı planlıyor. Faiz artışının olması durumunda dolar tekrar güç kazanacak ve altın ve emtia fiyatları düşmeye başlayacak. 

İslam Memiş'ten yeni tahmin! Bunu okumadan yatırım yapmayın

Altın bilezik fiyatları düştü! Herkes kuyumculara koşuyor! 14,18 ve 22 ayar altın bilezik fiyatları ne kadar oldu?

Altın için hava puslu... Altın fiyatları 48 saat sonra bu kadar olacak