02 / 05 / 2024

Altın fiyatlarında son dakika gelişmesi! İslam Memiş'ten çarpıcı uyarı

Altın fiyatlarında son dakika gelişmesi! İslam Memiş'ten çarpıcı uyarı

Bakanlığın altın ithalatına kota uygulayacağına dair haberler ve mücevher grubuna ek yüzde 20 vergi kararı altına olan talebi yükseltti. Altının gramı 100 TL birden yükselirken Finans Analisti İslam Memiş, önemli açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar...



Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı yeni kararların ardından altın fiyatları yeniden yükseliş yaşadı. Gram altında yüzde 4’lük bir artış oldu. Küresel piyasalarda sakin seyrine devam eden ons altın ise ABD enflasyon rakamlarına odaklanmış durumda. Finans Analisti İslam Memiş, TGRT Haber ekranlarından piyasalara ilişkin son gelişmeleri yorumladı. 

3 YENİ KARAR ALTIN FİYATLARINI DESTEKLEDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı işlenmemiş altına "kota uygulaması" getiriyor. Böylelikle söz konusu ithalatın cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması amaçlanıyor. Bununla beraber Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bazı mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığının yayımladığı genelgeye göre, rafineriler artık en az 1 gram, en fazla 100 gram altın üretebilecek.

ALTINDA EKRAN VE PİYASA ARASINDA MAKAS AÇILDI
Gram altın hafta başında gerilemesinin ardından bugüne yükselişle başladı. Serbest piyasalarda 1.729 TL’den işlem görüyor. Sarı metal ekranlarda 1.680 TL oldu. Ons altın, Salı günü ons başına 1.940 doların altında kaldı. ABD enflasyon verileri değerli metal fiyatlanmalarını etkileyecek.

PİYASALARSA ÇOK CİDDİ ALTIN TALEBİ VAR
İslam Memiş ise hem alınan kararları hem de altının çıkacağı seviyeleri değerlendirdi: Gram altın şu anda serbest piyasalarda 1.733 – 1.774 lira. Küresel piyasalarda ons altın tarafında sakin seyir yaşanırken gram altın yüzde 4’lük bir değer artışı var. Bunun sebebi ise dün özelikle basına düşen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanacak olan kota uygulaması. Özellikle işçiliksiz altına uygulanacak olan kota talebi artırdı ve piyasalarda ciddi bir altın talebi oluştu. 

Diğer yandan rafinerilere bir gramın altında altın basılmaması şeklinde tebliğ de altın fiyatlarını destekledi. Avrupa Birliği üyeleri haricinden özellikle yurt içine gelen mücevherat grubuna ek yüzde 20 vergi geldi. Bu da altın tarafından talebin artmasına neden oldu. 

100 LİRALIK FARK OLUŞTU
Yatırımcıların ekranlarda gördükleri fiyatlar ile serbest piyasalarda yeniden fark oluşabilir. Şu andaki makas aralığını internette görülen kurla serbest piyasalarda 100 liralık bir fark var. Bu makas aralığı açık kalmaya devam edebilir.  Yakın bir süreç içinde Eylül-Ekim gibi 1.800’lü rakamları telaffuz edebiliriz diye düşünüyorum 


Geri Dön