Ekonomi

Altın fiyatlarında yatırımcıyı zengin edecek 3 kritik bilgi açıklandı! Altın düşecek işte o zaman...

Altın almak özellikle enflasyonist piyasa koşullarında yatırımcı için en doğru seçenek. Altın yatırımcısını hiçbir zaman üzmüyor. Altın uzmanları altında yatırımcıyı zengin edecek 3 kritik bilgiyi açıkladı. Bu tavsiyelere uyup altına yatırım yapacaklar dikkat. Bunları yapın paranız değerini katlasınBu nedenle insanlar paralarındaki değer kaybını önlemek için yatırımlarını değerli madenler olarak kabul edilen altın ve gümüşe kaydırırlar

Sabit enflasyonun yaşandığı dönemlerde para satın alma gücünü kaybeder. Bu nedenle insanlar paralarındaki değer kaybını önlemek için yatırımlarını değerli madenler olarak kabul edilen altın ve gümüşe kaydırırlar. 1971 yılından 2010 yılına kadar yapılan ampirik araştırmalar insanların bu düşüncelerini altın bazında doğrularken gümüş için doğrulayamadı.

ALTIN DEĞERİNİ HER ZAMAN KORUR

1990 ile 2016 yılları arasında farklı ülkelerde yapılan kısa süreli araştırmalar her ülkede farklı sonuçlar verdi. Dünya ekonomisinde altının enflasyona karşı güvenli bir yatırım aracı olduğu netleşti. ABD ve Kanada ekonomi piyasaları hariç bu hükmü vermek yanlış olmaz.

Örneğin, 100 yıl önce 15 ons altın yaklaşık 300 dolar ediyordu bu parayla o dönem Ford marka lüks sınıf bir araç rahatlıkla satın alınabiliyordu. Bugün ise altının spot piyasada ons fiyatı neredeyse 2 bin dolar. Bugün de 15 ons altınla Ford marka bir aracı satın alabilirsiniz. Yalnız bugün aynı aracı almak için vereceğiniz fiyat 300 dolar değil 30 bin dolar. Türk lirasıyla hesapladığımızda 450 bin liraya denk geliyor. 

 

ALTIN YATIRIMI YAPARKEN NEYE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Bugün elinizdeki parayı fiziki altın ya da gümüşe yatırmak istediğinizde yapmanız gereken bir onsluk altın veya külçelerden birini satın almanız gerekiyor. Altın gümüş gibi değerli madenleri ölçmede kullanılan ons 31,1 grama tekabül ediyor. Peki neden altın ons olarak hesaplanıyor sorusunun cevabına baktığımızda ilk neden külçe ve madeni para ne kadar küçükse kuyumcuda gram başına fiyat o kadar yüksek olur.

İkincisi bir onsluk madeni paralar en tanınabilir, satması kolay, orijinalliklerini kontrol etmesi rahattır. Daha büyük külçeler söz konusu olduğunda kar marjı daha düşüktür ancak içerdiği metalin ağırlığı nedeniyle çok değerli olduğu için külçeyi hızlı paraya çevirmek zor olabilir. Değerli metal satıcıları ürünlerini sizden geri alma garantisi vermelidir ya da siz elinizdeki değerli altın ya da gümüşü özel birine satmak isteyebilirsiniz.

Düşük likiditesi nedeniyle büyük külçeyi kazançlı bir değerde ve hızlı bir şekilde satmanız zor olacaktır. Büyük külçelerin daha yüksek değeri böyle bir külçenin daha çok dövülme riskini artırır.  Altını güvenli kuyumculardan satın alarak riskleri bertaraf edebilirsiniz. Altın ya da gümüş alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da alınacak değerli metalin cinsine dikkat etmelisiniz. Yatırım amaçlı olarak sadece altın, gümüş, sikke ve külçelerle ilgilenmeliyiz. Bozulmayan ve koleksiyon değeri olan madeni paralardan, sınırlı üretim ürünlerden kaçınmalıyız. Bu tür madeni paralar içerdikleri deeğrli metalden daha çok paraya mal olurlar sonradan satmak da zordur. Ayrıca mücevher, gümüş çatal bıçak gibi ürünlere de yatırım yapmamalısınız. Antika para türleri arasında yeterli bilgiye sahipseniz elbette bu yatırımları yapmak zararınıza olmayacaktır. 

EN DEĞERLİ VE POPÜLER MADENİ ALTIN PARALAR HANGİLERİ?

En popüler ve tanınan altın türleri arasında Güney Afrika'nın Krugerrand, Kanada'nın akçaağaç yaprağı, ABD'nin bizon ve kartal simgesi, Avusturya'nın Filarmonisi bulunmaktadır. Krugerrand ve ABD'nin altın paralarında madeni paranın dayanıklılığını artırmak için ilave metaller kullanılmaktadır bu nedenle biraz daha büyük ve ağırdırlar ancak yine de bir ons saf altın içerirler.

ALTINI EN GÜVENLİ NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

Bu altınlardan birini satın aldığınızda şaşırmamanız gerekir.  Altın ve gümüşü emtia olarak kabul etiğimizde fiyatı bir onsluk spot fiyatıdır ancak bir onsluk madeni paranın fiyatı daha yüksektir. Altın fiyatlarında sert dalgalanmalar olabilir bu zamanlarda altın fiyatları düşüşe geçtiğinde alım yapmaya hazır olmalısınız zira bu düşüş trendi çok uzun süreli olmaz. Bu süreçlerden sonra altın satıcıları da sizden altın almaya hazır olmalıdır bu aynı zamanda satıcının size sattığı ürüne güvendiği anlamına gelir. Elinizde bulunan altın ve diğer metalleri en güvenli saklamanın yolu ise bu varlıklardan elinizde olduğunu kimseye açıklamamak olacaktır. Altını saklamak için yastık altı denlen evde saklamak ya da bankaya kasaya koymak gibi seçenekler değerlendirilebilir.

Altın fiyatlarında son dakika! Gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç lira? 20 Nisan 2022 altın fiyatları..