28 / 04 / 2024

Altın fiyatlarının kaderini belirleyecek veri açıklandı! Şimdi gözler olacaklarda

Altın fiyatlarının kaderini belirleyecek veri açıklandı! Şimdi gözler olacaklarda

Altın fiyatlarında sürpriz gelişme. ABD Merkez Bankası faizi sabit tuttuğunu duyurdu. Altın fiyatlarında yeni döneme giriliyor. Peki altın fiyatlarının geleceği nasıl olacak? Altın fiyatlarının kaderi ile ilgili uzman isimden dikkat çeken bir tavsiye geldi. İşte tüm detaylar...



Altın piyasasının merakla beklediği karar açıklandı. Fed beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 5.50 seviyesinde sabit bıraktı. Peki son dönemde İsrail ile Filistin arasında yaşanan savaşın etkisiyle birlikte 2 bin dolar seviyesinin üzerini gören ve sert yükseliş sergileyen altında yön ne olacak? Faiz artışı doları nasıl etkileyecek?

Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar, Milliyet'e açıklamalarda bulundu. Baydar konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Sabit tutması zaten beklenen bir durumdu. Sürpriz bir hareket yok. Piyasa da yüzde 98 oranında sabit tutulmasını fiyatlamıştı. Faiz kararı şu anda piyasaları etkilemez. Bundan önce bir veri daha çıkmıştı. O da üretici PMI rakamlarıydı. Üretici PMI rakamları 46 seviyesi civarında açıklandı, 49’lardan aşağı düştü. Bu enflasyon baskısı ciddi şekilde azaldı demek. Bu yüzden faiz artırmasına gerek kalmadı.

FED BU YIL BİR FAİZ ARTIŞI DAHA YAPAR MI?

Büyük ihtimalle bu yılı pas geçecek gibi duruyor. Özellikle İsrail’in Filistin’e saldırması nedeniyle enerji fiyatlarında oynaklıklar var. Eğer enerji fiyatları enflasyonist baskı yaratacak duruma gelirse faiz yükseltebilir. Ancak kısa vadede bu yılı pas geçecek gibi duruyor.

FED FAİZ ORANI YÜZDE KAÇ SEVİYESİNDE TEPE YAPACAK?

Zaten şu anda hemen hemen tepede diye konuşuluyor. Son artış 25 baz puan şeklinde olmuştu. Bu seviyeler hemen hemen tepe seviyelerdir. Yani 5.50-5.75 bandı tepe olabilir. Ancak bunun için enflasyonda yukarı yönlü hareketi net bir şekilde görmemiz lazım. Global anlamda dünyada resesyon varken, bu durumda faiz artırımına ihtiyaç olmayacak gibi gözüküyor.

Enerji fiyatlarında enflasyonist baskıyı oluşturacak kadar büyük bir hareket görürsek o zaman 25 baz puan artırım gelebilir.

DOLAR VE ALTINDA YÖN NE OLUR?

Fed kararı şu an için piyasayı fazla etkilemez. Fakat bu arada ABD tahvillerinde faiz yükselişi yaşandı. İsrail-Filistin savaşı başladı. Eskiden jeopolitik riskler ABD tahvillerine alım getiriyordu. Ancak İsrail harekatı parayı ABD’ye götürmedi aksine oradan çıkardı. ABD tahvillerinde satış görülüyor.

Altın için şunu söyleyebilirim: ABD’de yüksek borçlanma seviyeleri mevcut. ABD’nin notu borçlanmadan dolayı incelemede. Bu nedenle ABD ek bütçe çıkararak ciddi şekilde tahvil ihracı yaptı. Bu ihraçlarla zaten faizleri ciddi şekilde yükselttiler. ABD tahvillerine çok arzunun olması, piyasanın da tahviller tutmaya çalışması nedeniyle dolara geçişler euro/dolar paritesini 1.05’lere kadar getirdi.

Bunun nedeni yüklü miktarda ABD tahvili arz edilince faizlerin yükselmemesi için fonlarda eurodan dolara geçildi. Bu geçiş esnasında dolar kıymetlendi ve euro/dolar paritesi 1.05’i gördü.

İŞTE YÜKSELİŞİ ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ NEDEN!

Altında yön hala yukarı. Daha önceden 2 bin doları hedeflemiştim. Orayı gördük ve tekrar geri geldi. En son Yemen’den bir füze atıldı, Kızıldeniz’de de füze düşürüldü şeklinde haberlerle gerilimin yükseldiği gözüküyor. Bunlar altın fiyatlarının yükselmesine yarıyor. Altının yukarı gitmesindeki en önemli neden doların güvensiz olduğu ve savaşın yayılabileceği beklentileridir.

Dolar/TL’de yön belirsiz, bu da gram altını etkiliyor. Ancak yurt dışında altın prim yaptıkça Türkiye’de de gram altın yükselecektir. Faizler yükseldikçe yabancı yatırımcının TL’ye dönme ihtimali artıyor. Şu anda global piyasalar gelişmekte olan piyasalara para sokacak gibi değil. Şu sıralar para bulmak zor. Ancak yabancı yatırımcı Türkiye’ye girerse özellikle mevduat kısmına para girişi olacaktır. Bu bile dövizde hafif aşağı harekete yol açabilir. Bu da altını düşürebilir.

Yabancı girişi olduğu takdirde altında gevşeme mümkün. Ancak yabancı giriş olmadığında yurt dışındaki yüksek tansiyon nedeniyle altında yükseliş devam edecektir. Benim asıl beklentim yükselişin devam etmesi yönündedir.


Geri Dön