Altın tahvili ve kira sertifikası nedir?
Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Güngör Uras 2 Ekim 2017 Pazartesi tarihinde talep toplanmaya başlanacak olan altın tahvili ve kira sertifikasını açıkladı.
2 Ekim 2017 Pazartesi Hazine, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla talep toplamaya başlayacak. İlk aşamada talep İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Diyarbakır, Rize, Sivas, Samsun, Zonguldak’ta toplanacak.
2-6 Ekim arası Ziraat Bankası’nın tüm şubelerinde değil, belli şubelerinde talep toplanacak. Hangi şubelerin talep toplayacağı www.hazine.gov.tr/ ve www.ziraat.com.tr internet sayfalarında ilan ediliyor. Bankaların altın günlerinde her türlü altın ve altın içeren mücevherat uzmanlarca değerlendiriliyordu. Hazine’nin altın tahvilleri ve sertifikaları için sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek.
Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan altın (takı) ve Reşat altınları karşılığı tahvil satışı yok. Anlaşıldığı kadarıyla bankada uzmanlar, getirilen altınların 24 ayar karşılığının kaç gram olduğunu belirleyecek. Altın getirenlerin altın tahvil ve sertifikaları bir hafta sonra hesaba geçirilecek.
Tanıtım yapılamadı
Altın tahvilleri ve sertifikalar fiziken basılmayacak. Altın getirenin eline tahvil veya sertifika verilmeyecek, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda yatırımcı adına kayden saklanacak.
Hazine, altın tahvili ve sertifika satışına, halkımıza yeterli bilgi vermeden başladı. Uzmanlar bile önemli konularda yeterli bilgiye sahip değil. Örneğin, altın tahvilinde en düşük 24 ayar altın miktarının ne olacağı açıklanmadı. 10 gram altına da tahvil verilebilecek mi, bilinmiyor. Halkımızın altın tahvilleri ve sertifikalar “kayden saklanacağına göre”, kendilerine makbuz mu, yoksa hesap cüzdanı mı verilecek, bilinmiyor.
Altın tahvilleri ve sertifika sahipleri her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak %1.20 (yıllık %2.40) kâr payına hak kazanacak. Getiriler yatırımcıların hesaplarına TL cinsinden ödenecek.
Altın fiyatı gerilerse, altın fiyatına endeksli kâr payı imkânı olmayacak. Ama altın tahvili gram olarak ihraç edileceği için, altın fiyatı gerilese bile, tahvilin ve sertifikanın altın karşılığı azalmayacak. Vadeden önce altın tahvilleri ve sertifikası satılmak istendiğinde Ziraat Bankası tahvil sahibine piyasadaki güncel gram altın fiyatlarına göre ödeme yapacak.
Yatırımcılar vadeden önce isterlerse tahvil ve sertifikaları bir başka gerçek kişiye satabilecek veya devredebilecek.
Stopaj vergisi alınmayacak
Tahvillerini veya sertifikalarını ihraç tarihini takip eden ilk 3 ayda satmak isterlerse tahvil ve sertifika bedelinden % 1.5 kesinti yapılacak. Tahvillerin ve sertifikaların 3 aylık süre sonrasında bankaya satılmak istenmesi durumunda herhangi bir kesinti yapılmayacak.
Altın tahvili ve sertifika sahipleri vade sonunda anaparalarını 1 kiloluk külçe altın veya Darphane tarafından üretilen çeyrek Cumhuriyet ziynet altını olarak talep ederlerse bu taleplerini Ziraat Bankası şubelerine bildirecekler.
Fiziki altın talep etmeyen tahvil ve sertifika sahiplerinin anaparaları vade sonunda, gram altın olarak hesaben ödenecek. Tahvil ve sertifika sahipleri vadeden önce istedikleri tarihte tahvillerini Ziraat Bankası’na satarlarsa, karşılığını işlemiş faiz/kira getirisini birlikte Türk Lirası olarak alabilecekler.
Tahvil ve kira sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj vergisi alınmayacak. Yeterli tanıtım yapılmadan uygulama başlıyor. Halkın ilgisinin ne olacağını bir süre geçince öğreneceğiz.
Milliyet / Güngör URAS