Altın ve dolar fırladı! Beklenen an geldi, hemen bakın! İşte piyasalarda deprem etkisi
Altın ve dolar fiyatları üzerinde etkili olan veriler açıklandı. ABD’de enflasyon yüzde 8,5 ile beklentilerin altında kaldı. Verilerin açılanmasından sonra altın ve dolar fırladı... ABD’de yıllık enflasyon Temmuz ayında yüzde 8,5 oldu
Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD’de yıllık enflasyon Temmuz ayında yüzde 8,5 oldu. Aylık enflasyon ise değişim göstermedi. Önceki ay rekor kıran TÜFE için piyasaların beklentisi yıllık bazda 8,7 ve aylık bazda yüzde 0,2 olarak açıklanmıştı.
KRİTİK GELİŞME
Analistler, verilerle birlikte küresel bazda oynaklığın artacağını ve piyasaların ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayında atacağı adımlara dair ipuçları arayacağını belirtti.
Buna göre, Fed'in Eylül toplantısında yüzde 65 olasılıkla 75 baz puan faiz artırımı yapması beklenirken, Kasım toplantısında yüzde 53 olasılıkla 25 baz puan faiz artırımı yapması bekleniyor.
PİYASALARDA SON DAKİKA
Beklentinin altında gelen ABD verielrinden soınra 10 yıllık tahvil faizi 10 baz puan gevşedi. Euro, dolar karşısında düne göre yüzde 1'den fazla değer kazanarak 1,03255'i gördü. Veri sonrasında dolar/TL kuru 17,94’ten işlem görürken, ons altın 4 Temmuz'dan bu yana ilk kez bin 800 doların üzerine çıktı. Gram altın fiyatı ise 1040 liradan satışa sunuluyor.
SÜREKLİ RALLİ OLMAYACAK
TD Securities emtia stratejisi başkanı Bart Melek altın fiyatları için yaptığı açıklamada, “Jeopolitik konularda bir pop-up olursa, bu altına yardımcı olacak. Ancak sürekli bir ralli olmayacak. Altın fiyatları için bir sonraki katalizör, ABD TÜFE verisi olacak” demişti.
RESESYON BASKISI AZALACAK
Para politikası duruşunda önümüzdeki dönemde değişiklik olacağına dair bir işaret bulunmadığı aktaran notta, kur korumalı mevduatın yurt içi yerleşiklerin büyük döviz alımlarını önlemede rol oynamaya devam ettiği söylendi.
Notta, “Tabi ki destekleyici para politikası ile dolarizasyon arasındaki etkileşim Türk lirası için risk faktörü olmayı sürdürecek ama en azından şimdilik bize göre ana endişe kaynağı değil. Bize göre, Türk lirası için temel makro risk, bozulmanın beklentilerin üzerinde gerçekleştiği ödemeler dengesi dinamikleri ile ilgili. Rekor seviyelere yakın olan dış ticaret açığı, cari açığı, turizm sektörünün en güçlü olması gereken bir dönemde dahi genişletiyor. Mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesi ile Türk lirasının sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.