Ekonomi

Altın ve gümüş fiyatlarına dolar darbesi: 20 yıldır böylesi görülmemişti

Küresel ekonomideki resesyon dalgası endişesi ve 54 ülkede arta faiz baskısı nedeniyle altın ve gümüş dolar karşısında son 20 yılın en zor günlerini geçiriyor. Dünyanın rezerv parası doların etkisi değerli metallerin fiyatını baskıladı.Altındaki değer kaybına neden olan en önemli neden dolar endeksinin son 20 yıldaki zirvesini yakalamasında yatıyor

Henüz iki hafta öncesine kadar 1020 lira seviyesin işlem gören altının gram fiyatı 983 lira seviyesine kadar geriledi.

Altındaki değer kaybına neden olan en önemli neden dolar endeksinin son 20 yıldaki zirvesini yakalamasında yatıyor.

Piyasada en çok rağbet gören iki değerli metal altın ve gümüş fiyatları artan faiz oranları ve doların güçlenmesiyle düşüşe geçti.

Altın fiyatları geçtiğimiz salı günü yüzde 2'den fazla değer kaybederek 1800 dolar seviyesinin altına inerken ons gümüşteki kayıp yüzde 3'ü aşmıştı. Ons gümüş 19,25 dolardan işlem görüyor.

5 Temmuz Pazartesi ons altındaki düşüşe karşın, dolar kurundaki yükselişle birlikte değer kazanan gram altın fiyatı, günü yüzde 0,4 artışla 990 liradan işlem görüyor.

Altının gram fiyatı, yükselişle başlamasının ardından dün gün içinde saat 10.35 itibarıyla önceki kapanışının 0,6 üzerinde 983,1 liradan işlem gördü. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.612 lira, Cumhuriyet altını da 6.587 liradan satıldı.

Haberin yazıldığı 6 Temmuz 02:34 sıralarında ise çeyrek altın 1617 lira, Cumhuriyet altını 6 bin 446 liradan satılıyor. Altının onsu ise 1768 dolara düştü.

 

FED DOLARI TAHTINA OTURTTU 

FED'in şahin dolar adımları değerli metallerdeki düşüşte etkili oldu. Dünyada son 20 yılın zirvesine çıkan dolar altın ve gümüşe olan ilgiyi düşürdü.

Altın, resesyon gibi ekonomik krizlerde yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri bir yatırım aracı olsa da şu zamanda herhangi bir getiri yapmaması nedeniyle güçlü dolar karşısında zayıfladı.

 Dünya genelinde artmaya devam eden resesyon endişeleri ve enflasyona ilişkin belirsizlikler arasında, altın fiyatlarının yön arayışı sürecek.

Uzmanlar ekonomide artan risklerin ve ekonomik durgunluk endişesinin bir süredir altını 1800 dolar seviyesinin üzerinde tuttuğunu belirtse de merkez bankalarının enflasyonla mücadele konusunda verdiği faiz artışı mesajları değerli metali aşağıya doğru itmeye başladı. 

Kitco Metals kıdemli analisti Jim Wyckoff, “Altın ve gümüş kısa vadede tamamen düşüş eğiliminde ve bu da spekülatörleri vadeli işlem piyasalarından düşüş yönlü pozisyon almaya davet ediyor” dedi.

Yatırımcılar, önümüzdeki aylarda olası faiz artırımlarının büyüklüğüne ilişkin yeni ipuçları için ABD Merkez Bankası’nın Çarşamba günü yayınlanacak Haziran ayı toplantısının tutanaklarını bekliyor.

Aşırı pahalı konut sorununa çözüm raporu açıklandı: Öncelik dar gelir grubuna verilmeli

4 milyar dolar kripto para vurgunu yapan kraliçenin nerede saklandığı ortaya çıktı

Emeklilere 5 bin 500 lira maaş promosyon ödemesi! Kurban Bayramı ikramiyesi gibi olacak

Yüzde yüz yerli üretim TOGG ilk kez otobana çıktı! Yolda gören hızına yetişemedi

Toprak Mahsulleri Ofisi 1530 lira farkla ayçiçek yağı satın alacak! İşte detaylar...

Benzine bu geceden itibaren zam kararı iptal edildi! Benzin 6 Temmuz'da kaç liradan satılacak?

Çiftçilere mazot ödemeleri başladı Kurban Bayramı avansları ise hesaplara yattı! İşte detaylar

Dolar fırtınası geliyor uyarısı: Remzi Özdemir 'Ok yaydan çıktı' diyerek yeni gelecek adımı açıkladı

Türkiye'de en çok satan ilk 5 otomobil markası belli oldu! İşte zirvenin sahibi

Tarım Kredi Kooperatif Marketi'nden 5 litre ayçiçek yağına zam! 5 Temmuz 2022 fiyat listesi

Buğday fiyatları son 4 ayın dibini gördü! Emtia piyasasında yaşanan düşüşlerin nedeni ne?