28 / 04 / 2024

Altına dayalı kira sertifikası ne zaman başlıyor?

Altına dayalı kira sertifikası ne zaman başlıyor?

Hazine Müsteşarlığı yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için Altına Dayalı Kira Sertifikası uygulamasını hayata geçiriyor. Peki Altına dayalı kira sertifikası ne zaman başlıyor? diyorsanız işte yanıtı...



 

Hazine, 2 Ekim 2017'den itibaren, belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla, Türkiye genelinde etaplar halinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirecek.


2-6 Ekim arası Ziraat Bankası’nın tüm şubelerinde değil, belli şubelerinde talep toplanacak. Hangi şubelerin talep toplayacağı www.hazine.gov.tr/ ve www.ziraat.com.tr internet sayfalarında ilan ediliyor. 


Kabul edilecek altın türleri


Sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ve ayrıca Reşat Altınlar kabul edilmeyecek.


Getiri oranı ve türü


Senetler, talep toplama dönemini takip eden hafta Çarşamba günleri yatırımcıların hesaplarına aktarılacak olup yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli %1,20 (yıllık %2,40) getiri sağlayacak. Getiriler yatırımcıların hesaplarına TL cinsinden ödenecek. Bu kapsamda, ihraç edilecek Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikalarına ilişkin genel bilgiler şöyle:


Vade: 728 Gün

Kupon/Kira Dönemi: 6 ay

Kupon/Kira Oranı: % 1,20 

Yıllık Getiri Oranı: %2,40


Para yerine geri altın istenirse


Yatırımcıların vade sonunda anaparalarını 1 kilogramlık külçe altın veya Darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep etmeleri durumunda söz konusu taleplerini  belirtilen ve her bir etap için geçerli olan fiziki altın talep etme dönemlerinde Ziraat Bankası’na başvurarak iletmeleri gerekecek. Söz konusu tarihler arasında fiziki altın talep etmeyen yatırımcıların anaparaları vade sonunda, Banka hesaplarına gram altın olarak hesaben ödenecek.


 


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 


 


Geri Dön