Ekonomi

Altında 2 yıl sonra bir ilk yaşandı

Altın fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken bir gelişme var... Altın fiyatlarında tam 2 yıl sonra bir ilk yaşandı.

Altın fiyatlarının son dönemde hangi yöne doğru gideceği vatandaşlar tarafından bir hayli merak edilmeye devam ediyor. 

Altında ABD'de açıklanacak veriler büyük önem taşırken, altında 2 yıl sonra yaşanan bir gelişme bir hayli merak uyandırdı. 

 İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, "Faizlerin yükselmesiyle hane halkının altına olan ilgisi neredeyse dibe vurdu. Turizmdeki durgunluk ve düşük bütçeli turistlerin gelmesi de kuyum sektörüne darbe vurdu" dedi.

YÜZDE 40'TAN FAZLA DEĞER KAZANDI 

Ekonomim gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine göre, güvenli liman olarak bilinen altın, yılbaşından bu yana yüzde 40’tan fazla değer kazandı. Gram altın fiyatı yıllık bazda yüzde 64 arttı, ancak mevduat faizleri Merkez Bankası verilerine göre yüzde 60’a kadar çıktı. Yüksek faiz getirisinden yararlanmak isteyen yatırımcılar, risk almak istemediği için altın yerine mevduat faizine yöneldi.

1 TİRİLYON 7 MİLYAR TL

Özboyacı, "Artan faizler, altına olan talebi ciddi şekilde azalttı. Ayrıca turizm sektöründeki durgunluk ve altın ithalatına getirilen kota, talebi daha da düşürdü. Seçim öncesi altın fiyat farkı kg başına 5 bin dolara kadar çıkmıştı, şu an ise bu fark 2 bin dolar civarında. Yabancı turistler de Türkiye’de altına daha yüksek fiyatlarla ulaşabiliyor, bu da talebi olumsuz etkiliyor" diye ekledi.

Fiziki altına olan talep düşse de bankalardaki altın mevduat hesaplarında artış yaşanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, gerçek kişilerin kıymetli maden depo hesapları Temmuz ayında 1 trilyon 7 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde TL mevduatlarının büyüklüğü ise yüzde 22 artışla 5 trilyon 932 milyar TL’ye yükseldi.

Özboyacı, yatırımların da giderek yurtdışına kaydığını vurgulayarak, "Pandemi sonrası Ortadoğulu firmalar Kuyumcukent’e taşınmıştı, ancak bugün dükkanların yarısı boş. Yatırımlar Mısır, Dubai ve Irak’a yöneliyor. Son 6 ayda Mısır’a 1 milyar dolarlık sermaye gitti" ifadelerini kullandı.